SosyalKafa

Boşandığınızı Facebook Üzerinden Öğrenebilir Misiniz? Mümkün; Ama Nerede Yaşadığınıza Bağlı

FB-DivorceManhattan yüksek mahkeme yargıcı Matthew Cooper tarafından geçtiğimiz haftalarda dikkat çekici bir karar verildi. Brooklyn’li hemşire Ellanora Baidoo, kocasıyla boşanma kağıtlarını Facebook üzerinden paylaştı!

Sizce boşanmak Baidoo’nun durumunda olduğu gibi Facebook ilişki durumunu değiştirmek ya da Messenger’dan eşinize mesaj atmak kadar kolay mı?

Kısa ve belki de sizi tatmin etmeyecek yanıt ise: Neredeyse.

Baidoo 2009 yılında evlendiği kendisi gibi Ghana’lı olan eşinden çok uzun sürmeden ayrıldı. Kendisine söz verdiği gibi geleneksel bir düğün yapmaması belki de eşi Blood-Drzaku’nun en büyük hatasıydı. Çünkü Afrika kültürüne göre bu seremoniyi yapmıyor olmak en büyük hatadır.

Ayrıldıktan sonra Baidoo eşine bir türlü ulaşamadı. En son çare olarak peşine özel bir dedektif taktıysa da başarılı olamayan Baidoo’nun dedektifi Blood-Drzaku’yu sonunda bir yerde bulabildi: FACEBOOK! Hem de fena halde aktif bir Facebook kullanıcısı olarak…

Mashable ile konuşan Baidoo’nun avukatı Andrew Spinnell; ‘’Blood-Drzaku’nun nerede ikamet ettiğine dair en ufak bir fikrimiz yoktu’’ diyor. ‘’Drzaku’yu Facebook üzerinden bulduğumuzu mahkemede resmi bir yol olarak gösterene kadar çok uğraştık.’’

Mahkemeye Baidoo’nun bütün birincil yolları denediğini, ama Drzaku’ya ulaşamadığını kanıtladıktan sonra, yargıç Baidoo’nun boşanma evraklarını Drzaku ile sanal yoldan Facebook üzerinden paylaşabileceğini kabul etti.

Baidoo’nun davasının dikkat çeken en önemli yanı, bir hakimin Facebook’u kanuni ihbar olarak kabul etmesinin ilk örneği olmaması.

Geçtiğimiz Eylül ayında Staten Island sulh yargıcı Gregory Gliedman, Noel Biscocho’nun eski karısına sosyal yardım ve nafaka vermek istememesinin Facebook üzerinden bildirilmesini kabul etti. Mahkeme Biscocho’nun tüm diğer yolları denediğini fakat yine de eşine ulaşamadığını kanıtlamasının ardından Facebook üzerinden tebliğ etmesini uygun görmüştü.

Winter & Ross Hukuk Firması’nın ortaklarından Mindy Lauren Ross, Mashable’a yaptığı açıklamada, ‘’İki davada da önemli olan normalde görmediğimiz önemli şeyler olması.” diyor.

Bu sayede Baidoo da Biscocho da kendilerine ulaşılmasını istemeyen insanlara ulaşmayı başardı. Facebook iki davada da son çare haline geldi ve işe yaradı.

Ayrıca iki davanın da New York’ta olmasının artıları göz ardı edilemez. Spinnell’a göre New York, hukuk okumak ve çalışmak için en önde olan seçeneklerden biri ve bu durumun birçok artısı mevcut. New York’lu yargıçlar bu gibi durumlarda son çare olarak Facebook’u ulaşma sürecine ekleyebiliyorlar.

San Francisco’da özellikle aile hukuku üzerine çalışan avukat Jane Aceituno’ya göre bazı yargıçlar oldukça tutucu olabiliyor. Amerika’nın herhangi bir yerinde bu durum eyalete özgü şekilde görülerek, eyalet kapsamında farklılaştırılarak uygulanabilir. Örneğin New York’lu bir yargıç Facebook uygulaması için “Olabilir” dese de, California’daki bir yargıç bunu uygun bulmayarak uygulamayabilir.

Aslında farklı eyaletlerin Facebook ile ilgili kuralları değiştirmeleri ve uyarlamaları sadece zaman meselesi.

Ross, Baidoo’nun davası gibi durumların ihtimalleri genişlettiğini de ekleyerek ‘’Sosyal medyanın gelişmesi halkımıza o kadar nüfuz etti ki, artık Facebook’u geleneksel yollarla başa çıkamadığımız sorunlarda çözüm yolu olarak görmeye başladık’’ diyor ve Facebook’un genişleyen etkisini kabul ediyor.

Gizem Çimen (Translated from: http://mashable.com/JP MANGALINDAN)

Müge Demirel

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Müge Demirel

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım