SosyalKafa

Web siteleri cihazınızın bilgilerini mi çalıyor?

Bazı web siteleri size ait cihazların bilgisini çalıyor olabilir. Belçika’da yapılan bir araştırmanın bulguları, gizliliğin ihlali konusunda yeni tartışmaların kapısını aralıyor.

texting-at-computer

Al Jazeera Türkçe’nin yayınladığı bir haber, internet kullanıcısının gizlilik konusundaki endişelerine bir yenisini daha ekledi. İddiaya göre, internet kullanıcısına ait cihaz bilgilerinin bazı web siteleri tarafından çalınabiliyor.  Haber, Belçika merkezli KU Leuven iMinds’ın iddiasına dayandırılıyor. O iddiaya göre, dünya çapında ziyaret sayısı en yüksek web siteleri özel algoritmalarla kullanıcılara ait bilgisayar ve mobil cihaz özelliklerini tespit edebiliyor.

“En çok ziyaret edilen sitelerden 145’i cihaz bilgilerinizi çalıyor”

iMinds, internetin en çok ziyaret edilen 10 bin web sitesinden 145’inin bilgileri çalan yazılımları kullandığını öne sürdü. Bu sayede cihazların tanımladığını, kullanıcıların takip edilebildiğini ifade ediliyor.  Bilgisayar ve mobil cihazların ekran genişliğinden yüklenmiş olan uygulamalara dek  birçok bilgiye ulaşabilen web siteleri, bu sayede kullanıcıların kimliği de tespit edebiliyor.

Java Script tabanlı casusluk

iMinds araştırma sonuçlarını paylaşarak,  web sitelerinin Adobe Flash  yüklü cihazlarda kullanıcıların IP adreslerine ulaşabildiğini de açıkladı. En çok ziyaret edilen 1 milyon web sitesinden 404’ünün, JavaScript tabanlı casusluk yaptığı da verilen bilgiler arasında. Bu sayede, Flash yüklü olmasa bile cihazların bilgileri alınabiliyor.

Gizlilik eklentileri etkisiz

iMinds’ın açıkladığı araştırmanın bir bulgusu da, gizlilik eklentilerinin cihaz bilgilerinin çalınması konusunda etkisiz kalması. Araştırmada internet kullanıcıları tarayıcıda gizlilik-görünmezlik gibi eklentiler kullansa bile, web siteleri tarafından izlenebildikleri bulgusu yer alıyor. Gizlilik konusunda öne çıkan  Tor gibi yazılımların casusluğu daha dirençli olduğu da ifade edildi.

 

Kaynak: Al Jazeera Türkçe

Serhatcan Yurdam

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Serhatcan Yurdam

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım