SosyalKafa

Twitter Şeffaflık Raporu Yayınlandı: Türkiye Zirveyi Bırakmıyor

Twitter, son Şeffaflık Raporu’nu, geçtiğimiz günlerde yayınladı. Raporda, içerik kaldırma ve taleplerinde Türkiye’nin ezici üstünlüğü görülüyor. Tüm dünyadan (mahkemeler) gelen 376 içerik kaldırma talebinin 328’ini Türkiye’den gelen talepler oluşturuyor. 1 Temmuz – 31 Aralık 2014 tarihleri arasını kapsayan şeffaflık raporu, üç kısımdan oluşuyor: Bilgi talepleri, kaldırma talepleri ve Telif hakkı uyarıları.

Bilgi Talepleri

Twitter’ın da belirttiği üzere, bilgi talepleri daha çok cezai soruşturmalara ilişkin olarak yapılan hesap bilgisi taleplerini içeriyor. Twitter, 2014’ün ikinci yarısında dünya çapında 58 ülkeden 7.144 hesaba ilişkin toplam 2.871 bilgi talebi aldığını ve bu taleplerin %52’sinin karşılandığını belirtiyor. Türkiye’den ise aynı dönemde 496 hesaba ilişkin 396 adet talepte bulunulmuş. Twitter, bu taleplerin hiçbirine olumlu yanıt vermemiş.

Kaldırma Talepleri

Kaldırma talebi ile kastedilen, Twitter içeriğine ilişkin kaldırma veya içeriğin erişime engellenmesi noktasında yapılan başvurular. Türkiye’nin açık ara önde olduğu alan da esasen burası. Twitter’a dünya çapında kaldırma veya erişim engellemeye ilişkin olarak mahkemelerden 376, resmi kurumlardan (polis vb.) 420 talep yapılmış. 376 başvurunun 328’i Türkiye mahkemelerinden, 420 başvurunun 149’u ise Türkiye resmi kurumlarından gelmekte. Tüm Türkiye için 2.642 hesaba ilişkin talepte bulunulurken, bu talepleri karşılama oranı %50 dolayında gerçekleşmiş. Bunun sonucunda, Türkiye’den 62 hesap ve 1.820 tweet erişime engellenmiş.

Twitter, raporun kaldırma taleplerine ilişkin bölümünde Türkiye’den gelen taleplerin %156 oranında artış gösterdiğini, hesap sayısı anlamında da %765’in üzerinde artış olduğunu ifade etmekte. Ayrıca Türkiye mahkemelerinin kararlarının %70’ten fazlasına yasal itirazda bulunulmuş. İtirazlar ise daha çok ifade özgürlüğüne ilişkin noktalarda yapılmış. Mahkemeler, itirazların yaklaşık %5’ini haklı bulmuş. Bu haklılık sonunda 3 hesaba ve 196 tweet’e yeniden erişim sağlanmış.

Telif Hakkı Uyarıları

Twitter, telif haklarına ilişkin taleplerde ülke bazlı bir rapor sunmamakla birlikte, bazı verileri paylaşıyor. Örneğin, 2014’ün ikinci yarısında 16.648 adet telif hakkı nedeniyle kaldırma talebi gelmiş. Bunların %66’sı olumlu biçimde karşılanmış. Bunun sonunda 17.359 hesap ve 32.462 tweet etkilenirken, 17.809 medya içeriği de erişime engellenmiş. Twitter, telif hakkı başvurularında bir önceki rapor dönemine oranla %81’lik bir artış olduğunu belirtiyor.

Raporun tamamına erişmek için: transparency.twitter.com/tr

Aydoğan Tan

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım