SosyalKafa

Bilgi Üniversitesi’nde Seçim Takip Projesi

secimvar

Erkan Saka

Herkesin seçimle ilgili haberleri paylaşmasına imkân veren bu projeye katılmak için bilmeniz gereken her şey burada.

5 yıl önce yaptığımız Seçim Takip projesini yeniden canlandıralım dedik. İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler programı derslerinden PUB204 Dijital Kültürler ders final projesi olarak başlattığımız çalışma aslında tüm vatandaşlara açık bir proje. Ushahidi tabanlı projede 2015 genel seçimleriyle ilgili lokasyon bazlı haberler girilecek. Moderatörler haberleri onaylayacak. Haberler enformasyon içermeli ve haber başlığı da sansasyonel olmamalı. Seçim fenomeniyle ilgili her şey siteye haber olarak giriliyor. Aslında sitede “haber” yerine “rapor” kavramı kullanılıyor ki belki amaca daha uygun olur bu kavramsallaştırma.  Raporlama denince de uzun bir metin düşünülmemeli. Çoğu raporlama tek cümleden oluşuyor.

Raporlama için 4 ana kategori var. İlk üç kategoriden biri mutlaka seçilmeli, mümkünse dördüncü kategoriden de ilgili olan alt kategoriler.
Kategorilerimiz: Sokaktan, Medyadan, Sandıktan ve Partilerden.

Özellikle beklediğimiz haberler, bizzat vatandaşın üreteceği Sokaktan ve Sandıktan (sandık günü) kategorilerine ait.

Bir grup arkadaş medya haberlerini inceleyip, lokasyon bazlı olanları raporlayacak. Sandık günü de Sandıktan kategorisine yükleme olacak. Aynı anda birden fazla kategori kullanılabiliyor kısaca.

Partilerden kategorisinde 4 büyük partiye öncelik verdim, diğerlerini ya da parti dışı raporlamaları  “diğerleri” şeklinde düşündük.

Yazılım yarı Türkçe yarı İngilizce ne yazık ki. Ushahidi projesiyle temasa geçip tamamen Türkçeleştirmeye de gönüllü olmak istiyoruz. Şu anki Türkçe paketi de 5 yıl önce sınıfça hazırlamıştık.

Ushahidi Kenyalı bir avukatın seçim yolsuzluklarını haritalandırmak için ortaya çıkardığı bir yazılım. Biz projemizde seçimle ilgili her fenomeni haritalandırmak ve herkesin kullanımına açık bir veritabanı oluşturmak istiyoruz. Sisteme girilen tüm haberler /raporlar herkese açık olacak. İsteyen gazeteci ya da herhangi bir vatandaş biriken enformasyonu istediği gibi kullanabilecek.

Projeye katkıda bulunmak isterseniz birkaç tüyo/ tavsiye:

Sisteme enformasyon girilmeli, subjektif başlıklar olmasın lütfen. Yoksa moderatörlerin işi ağırlaşacak. Ayrıca lokasyon konusunda olabildiğince spesifik olmak işimizi çok kolaylaştıracak.

Açık kaynak yazılım olduğundan olsa gerek çok da kullanıcı dostu değil ama yine de kısa sürede asıl yapılacak iş öğrenilebiliyor.

AppleStore’da (https://itunes.apple.com/us/app/ushahidi-ios/id410609585?mt=8) ve Android pazarda (http://www.appbrain.com/app/ushahidi/com.ushahidi.android.app)  mobil uygulamalar mevcut. Ushahidi uygulamasını indirdikten sonra önce harita eklemelisiniz.

Harita adı: secimvar

Harita url: https://secimvar.crowdmap.com

Bu iki veriyi de girmeniz gerekiyor. Tanım (description) kısmı ise boş bırakılabilir.

Haritaya eklemeyi başardıktan sonra “Add report” yaparak haber ya da fotoğraf çekip raporlama yapabiliyorsunuz. Iphone uygulamasında “add report” fotoğraf ikonuna tıklandığında gerçekleşiyor. Android uygulama biraz daha gizemli. Sol alta tıklayarak yeni rapor eklemeye ulaşabildik. Sistemde video yok ama link verebiliyorsunuz. Mobil uygulamada en azından lokasyon bulmanıza gerek yok, bulduğunuz yerin lokasyonu otomatik olarak çekiliyor. Masaüstünden rapor eklemek için ise sağ üstteki “submit a report”a tıklamanız yeterli. Açılan sayfadaki bilgileri ne kadar çok doldurabilirseniz o kadar detaylı enformasyon ortaya çıkar.

Mobil uygulama kullanırken dikkat etmek gereken başka bir husus: Lokasyonunuz otomatik olarak rapora ekleniyor. Bu durumda siz başka bir lokasyonla ilgili bilgi girmek istiyorsanız bunu masaüstünden yapmanız, ya da tanım kısmında moderatöre not düşmeniz işimizi kolaylaştıracaktır.

Bütün bu süreç size zor geliyorsa bir grup arkadaşımız da Twitter gözetimi yapacak. Şu iki etiketi takip ediyoruz: #SeçimVar #Seçim2015. Lokasyon bazlı enformasyonu oraya gönderirseniz, oradan biz raporlaştıracağız bu durumda.

Destek ve tavsiyeleriniz için bana e-posta gönderebilirsiniz:  erkan.saka@bilgi.edu.tr

O zaman buyrun:
https://secimvar.crowdmap.com/

Ana sayfada Türkiye haritası üzerindeki kırmızı noktalar şu ana kadar raporlama yapılan lokasyonları işaret ediyor (25 Nisan itibarıyla 179 rapor var). Sizin de katkılarınızı bekliyoruz.

*Bu yazı ilk olarak P24‘te yayınlanmıştır.

Güncelleme: Bir açıklama videosu burada.

Müge Demirel

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Müge Demirel

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım