SosyalKafa

Richard Stallman’ın Hrant Dink Hakkında Söyledikleri

stallman

Geçtiğimiz aylarda üç farklı konuda konuşma yapmak üzere Türkiye’ye gelen yazılım geliştiricisi ve özgür yazılım aktivisti Richard Matthew Stallman, Hrant Dink ve ifade özgürlüğü hakkında da bir konuşma yapmıştı. Konuşmanın tamamı şöyle:

TÜRKİYE’DEKİ KONUŞMAMDA HRANT DİNK İLE İLGİLİ SÖYLEDİKLERİM:

İfade özgürlüğünün cesur savunucusu, Türk ve Ermeni toplumlarının uzlaşması için çalışmış Hrant Dink ile ilgili birkaç şey söylemek istiyorum.

İfade özgürlüğü, insanların senin, benim ve hatta ikimizin de hoşuna gitmeyen şeyleri söyleyebilmesidir. İfade özgürlüğü, herhangi bir kişiyi, fikri, inancı, uygulamayı veya kurumu özgürce eleştirebilmeyi, gücendirebilmeyi, aşağılayabilmeyi ve bunlarla dalga geçebilmeyi kapsar. İfade özgürlüğü temel insan haklarından biridir.

Hrant Dink, Fransa’nın ülkede Osmanlı İmparatorluğu’nun Ermeni soykırımında BULUNMADIĞINI söylemeyi bir suç haline getirecek bir yasa tasarladığını öğrendi. Dink, yasanın kabul edilmesi durumunda Fransa’ya gidip orada yargılanmayı da göze alarak, ifade özgürlüğü yasasını savunacağını açıkladı. Kasım ayında Fransız yetkililerle özgür yazılım hakkında konuşmak üzere görüştüm, aynı zamanda sansür yasasının yürürlükten kaldırılması için ısrar ettim.

Dink daha önce Osmanlı İmparatorluğu’nun Ermeni soykırımında BULUNDUĞUNU söylediği için Türkiye’de yargılanmıştı. Türkiye’de bunu söylemeyi suç kılan bir yasa mevcut.

İfade özgürlüğü, insanların Ermeni soykırımı olduğunu veya olmadığını özgürce söyleyebilmeleri demektir. Fransız hükümeti, Fransızların ifade özgürlüğünü engelleyerek Fransızlığa hakaret ediyor. Türk hükümeti, Türklerin ifade özgürlüğünü engelleyerek Türklüğe hakaret ediyor. Fransa ve Türkiye bu sansür yasalarını yürürlükten kaldıracak bir anlaşma imzalamalı ve iki ülkede de insan hakları geri getirilmelidir.

Çeviri: Zeynep Atakay (https://stallman.org/articles/hrant-dink.html)

Müge Demirel

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Müge Demirel

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım