SosyalKafa

Dünya liderlerinin Twitter karnesi açıklandı

How-World-Leaders-Tweet-2015-1024x538

Burson-Marsteller “Twiplomacy 2015” araştırmasına göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın Twitter’da en çok takipçisi olan 4’üncü lideri oldu. Birinci sırada Barack Obama yer aldı.

Effect Halkla İlişkiler’in Türkiye temsilcisi olduğu, lider küresel halkla ilişkiler ve iletişim firması Burson-Marsteller, dünya liderlerinin ve hükümetlerinin Twitter kullanımlarını değerlendiren Twiplomacy araştırmasının 2015 sonuçlarını açıkladı.

166 ülkede bulunan 669 hükümet hesabı analiz edilerek yapılan araştırmaya göre, Birleşmiş Milletler’e (BM) üye toplam 193 ülkenin yüzde 86’sının Twitter’da hesabı var. 172 devlet ve hükümet başkanının kişisel Twitter hesabı bulunurken, ağırlıklı olarak Afrika ve Asya-Pasifik’te yer alan 27 ülke Twitter’da varlık göstermiyor.

Araştırmanın sosyal medyanın gücü ve kapsamı hakkında fikir edinebilmek için vazgeçilmez bir ölçü haline geldiğini belirten Burson-Marsteller Dünya Başkanı ve CEO’su Donald A. Baer “Dördüncüsü yapılan Burson-Marsteller Twiplomacy Araştırması iletişim uygulamaları ve dünya liderlerinin ihtiyaçları hakkında kritik öneme sahip bulgular sağlıyor” dedi.

Erdoğan, en çok takip edilen 4’üncü lider

Araştırmaya göre, 24 Mart 2015 itibarıyla, Twitter’da en çok takip edilen 5 dünya lideri, kampanya hesabının 57 milyon takipçisi olan ABD Başkanı Barack Obama @BarackObama, dokuz farklı dildeki hesaplarıyla 20 milyon takipçisi olan Papa Francis Francis @Pontifex, Hindistan Başbakanı @NarendraModi, 6 milyonu aşan takipçisi bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan @RT_Erdogan ve @WhiteHouse olarak sıralandı. Ancak, en çok takip edilen dünya liderlerinin az sayıda mevkidaşını takip ettikleri görüldü. Örneğin @BarackObama ve @WhiteHouse sadece Norveç’ten Erna Solberg, Rusya’dan Dimitri Medvedev, Birleşik Krallık Hükümeti ve Estonya Dışişleri Bakanı Keit Pentus’a ait dört hesabı takip ediyor.

Daha fazla video kullanılıyor

Twiplomacy 2015’e göre, dünya liderlerinin büyük kitlelere temel mesajlarını iletebilmek için tercih ettiği bir numaralı sosyal medya kanalı haline gelen Twitter’da hükümetler, daha fazla görsel ve video kullanmaya başladı.
Örneğin @Elysee Sarayı resmi ziyaretleri özetlemek için, Alman Dışişleri Bakanlığı ise Dünya Kupası sırasında ulusal takımını teşvik etmek için düzenli olarak altı saniyelik Vine videoları yayınlıyor.
Twitter’ın yeni canlı yayın uygulaması olan Periscope’u ilk benimseyenler ise yine @Elysée sarayı ve Kremlin oldu. Bu kanalı kullanan Kolombiya Başkanı Juan Manuel Santos yakın zamanda Periscope’ta canlı yayına girerek FARC gerillalarına karşı hava saldırılarının tekrar başlatılacağını duyurdu.

Twitter kullanmayan diplomat olamıyor!

Twitter halihazırda diplomatik kurumlarca da yoğun olarak kullanılıyor. 4 bin 100 büyükelçilik ve elçi Twitter’da aktif durumda. New York, Washington, Londra ve Brüksel’deki diplomatik misyonların çoğu Twitter’ı dijital masada seslerinin olması için kullanıyor. Kanada, AB, Fransa, İsrail, Meksika, Hollanda, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, Türkiye, Ukrayna, İngiltere ve ABD büyükelçilik ve misyonlarının çoğunu Twitter’a aktarmış durumda. Londra’da bulunan Birleşik Krallık Dışişleri Ofisi de büyükelçilerinin kişisel olarak katılımını teşvik ediyor; dijital araçları kullanmayanlara diplomat olma fırsatı tanımıyor.

Twiplomacy 2015’te yer alan temel bulgular şunlar:
–  Günde ortalama 4 tweet atan dünya liderleri, 24 Mart 2015 itibarıyla toplam 2 milyon 653 bin 876 tweet göndermiş durumdalar.
–  Tüm 669 hesabın toplu olarak 212 milyon 283 bin 753 takipçisi var. Medyan ortalama değer ise 14 bin 207 takipçi.
–  Biri hariç tüm G20 hükümetleri resmi olarak Twitter’a dahil olmuş durumda ve altı G7 liderinin kişisel Twitter hesabı var.
–  Kendi tweet’ini kendi atan dünya liderleri oldukça az. Dikkate değer istisnalar arasında Estonya Başkanı Toomas Henrik Ilves @IlvesToomas, Avrupa Konseyi Başkanı @DonaldTusk, Letonya Dışişleri Bakanı @EdgarsRinkevics ve disleksiden muzdarip olduğu için ara sıra yazım hataları yapan Norveç Başbakanı @Erna_Solberg yer alıyor.
–  @BarackObama en çok takip edilen dünya lideri olmasına rağmen, tweet başına gerçekleşen bin 210 retweet ile Papa Francis’in İspanyolca hesabından gönderdiği tweet başına aldığı ortalama 10 bin retweet’in gerisine düşüyor.
–  Twitter’a kaydolan ilk dünya lideri 5 Mart 2007’de 813 bin 286 sayılı kullanıcı olarak giriş yapan Barack Obama oldu. O tarihte senatördü. Diğer erken başlayan kullanıcılar Meksika Başkanı Enrique Peña Nieto (@EPN), Kanada Başbakanı Stephen Harper (@PMHarper) ve ABD Dışişleri Bakanlığı @StateDept idi.
–  Meksika devlet başkanlığı (@PresidenciaMX) her gün atılan ortalama 68 tweetle en üretken hesaba sahip, Meksika hükümetinin hesabı da her gün atılan 60 tweetle yakından takip ediyor. İki hesap da farklı zamanlarda farklı kitlelere ulaşmak amacıyla tweetlerini genellikle birkaç gün içinde yeniden tweetliyor.
–  Sadece az sayıda politikacı Twitter’ı seçim kampanyaları sırasında kullanıyor. Endonezya Başkanı Joko Widodo (@Jokowi_do2) Ağustos 2014’te seçildikten sonra 2,7 milyon Twitter kullanıcısını bıraktı. Şili Başkanı Michelle Bachelet @PrensaMichelle de 11 Mart 2014’te seçildikten sonra aynı yolu seçti.
–  Ruanda’lı @PaulKagame Kenya’lı Uhuru Kenyatta’nın (@UKenyatta) önünde 842 bin 260 takipçiyle Afrika’nın en çok takip edilen başkanı oldu.
–  Ruanda’lı @PaulKagame aynı zamanda tweetlerinin yüzde 86’sı diğer Twitter kullanıcılarına yanıt olduğu için en konuşkan dünya lideri durumunda.

Araştırmaya ilişkin tüm analizlere http://twiplomacy.com adresinden ulaşılabilir.

Müge Demirel

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Müge Demirel

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım