SosyalKafa

Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Eğitim İçerik ve Yöntem Çalıştayı

20150721_155621

21 Temmuz Salı günü Golden Age İstanbul Hotel’de Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Eğitim İçerik ve Yöntem Çalıştayı gerçekleşti. Çalıştay Özgür Uçkan’a ithaf edildi ve Özgür Hoca ile Suruç’ta öldürülen gençler için bir dakikalık sessizlik sağlandı. Katılımcıların tanışmasından sonra dokuz8HABER Genel Koordinatörü Gökhan Biçici, dokuz8HABER’in oluşma ve gelişim süreçlerini katılımcılarla paylaştı.

dokuz8HABER, 2 senelik inşa sürecinde olan bir proje ve bu projenin çıkış noktası Gezi Direnişi. Toplumsal dinamiklerin Gezi’de bir araya gelmesiyle yurttaş gazeteciliğinin ortaya çıktığına vurgu yapan Biçici, “Bizim Gezi’den anladığımız; Gezi sadece hükümete karşı değil, muhalefete karşı da bir hareketti.” dedi. Kobane ile Gezi’den aldıkları toplumsal enerji ile dokuz8HABER’in inşasına devam ettiklerini, bu aşamaya gelirken çalıştaylarla ilerlediklerini ve yaptıkları kolektif çalışmaları anlattı.

20150721_105403

dokuz8HABER’in amacının, eğitim yoluyla kendi ağını kurmak ve zamanla bir mektep haline gelmek olduğu üzerinde duran Biçici, bununla paralel olarak deneyim alışverişi ile yurttaş medyasının da gelişimine katkı sağlanabileceğini belirtti. Bu eğitim hassasiyetini, dokuz8HABER’in yaptığı eğitimleri ve eğitimlerin geri bildirimlerini anlatan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serap Altekin; verdikleri eğitimlerde etik ihlalleri, dil, görsel, meşrulaştırma, ayrımcılık, yanlış kalıp yargıları üzerine yaptıkları tartışmalardan bahsetti ve bunun üzerine alternatif olarak ne sunulabileceği konuşuldu.

Çalıştayda aktivist olma – haberci olma, profesyonel habercilik mi yurttaş haberciliği mi ve Türkiye’de yeni bir pratik olan yurttaş haberciliğinin yarattığı yeni dil üzerine tartışmalar yapılırken  aktivizm konusundaki yoğunlaşma üzerine TAREM Araştırma Koordinatörü Yunus Erduran: “Şimdi geldiğimiz noktada şunu söyleyebiliriz: haber aktivizm çıkışlı olabilir; ama daha geniş kapsamlı bir hale getirilmelidir.” dedi. Böylece yurttaş haberciliğinin radikal söyleminin daha sürdürülebilir bir hale getirilebileceği konuşuldu.

20150721_155845

Verilen yemek arasından sonra katılımcılar Haber Grubu ve Teknoloji-Yazılım Grubu olarak ikiye ayrıldı. Bizim içinde bulunduğumuz Teknoloji-Yazılım Grubunda hangi yazılımlar kullanılmalı, web site kullanımı nasıl olmalı gibi teknik konular konuşuldu. Güvenlik, dijital uygulamalar, güvenlik uygulamaları ve yine güvenlik kapsamında hukuki boyutların tartışıldığı grupta hedef, dokuz8HABER’in yurttaş gazetecilerin bir araya gelip ülke çapında güvenilir bir ağ oluşturması olarak belirlendi. Çalıştay, iki grubun toplantılarının tartışıldığı son oturumdan sonra katılımcıların ağustos ayında tekrar bir araya gelmek üzere yaptıkları planlamayla bitirildi.

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım