younow1

YouNow, yayıncılar ve seyircileri gerçek zamanlı olarak bir araya getiren canlı yayın platformu için 15 milyon dolar tutarında yeni yatırım aldığını duyurdu. Halihazırda yatırımcısı olan Venrock ve Oren Zeev ile birlikte Comcast Ventures’ın katıldığı turla birlikte girişimin aldığı toplam yatırım miktarı 26 milyon dolara çıktı.

YouTube’un reklamsız ve yalnızca canlı yayınlara odaklanan hali diye niteleyebileceğimiz YouNow, 2011 yılında kurulmuş olmasına karşın, canlı yayın uygulamalarının son dönemdeki yükselişiyle yeniden dikkatleri üzerine toplamıştı. YouNow’ın kendi verilerine göre, canlı yayın ağı bugün aylık ortalama 100 milyon kullanıcı oturumuna ev sahipliği yapıyor ve platforma günde 50 bin saatlik canlı video içeriği yükleniyor. New York merkezli girişim, kullanıcılarına reklam göstermek yerine, dijital bahşişlerden aldığı komisyonlarla gelir sağlıyor. YouNow üzerinden geçtiğimiz Haziran ayında bırakılan toplam bahşiş miktarının 1,5- 2 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyordu.

TechCrunch röportajında güncel figürlerini paylaşan YouNow platformunda günde 150 bin tekil canlı yayın yapıldığını belirtiyor. Her yayın ortalama 20 dakika sürüyor ve izleyiciler YouNow’da günde ortalama 50 dakika zaman geçiriyorlar. Kullanıcıların yüzde 70’ini 24 yaş altı gençler ve yüzde 55’ini kadınlar oluşturuyor. YouNow izleyicilerinin yüzde 70’inin oylama, yorum, hediye gibi farklı yollardan etkileşime geçtiğini söylüyor.

Yatırımcıları YouNow’ı Snapchat ve Instagram gibi milyonlarca gencin ilgisini çekmeyi başaran sosyal bir platform olduğu için desteklediklerini söylüyorlar. Zira bu, yayıncıları da kendisine çekmesini sağlıyor.  Buzzfeed, Refinery 29 ve Huffington Post bugüne kadar YouNow üzerinden canlı yayın yapan kurumsal yayıncılar oldu. Bunlarla birlikte Connor Franta, Caspar Lee ve Joe Sugg gibi YouTuber’lar da izleyicilerine canlı yayın üzerinden ulaşıyorlar.

YouNowApp

YouNow’ın en önemli sorunlarından biriyse, kullanıcı tepkilerinden görebileceğiniz gibi, platformunda iyi bir filtreleme sisteminin olmaması. Ağır hakaretler ve argo, gençler arasından popüler olan bir ağın kullanımı konusunda ve işin sürdürülebilirliği açısından soru işaretlerini beraberinde getiriyor. YouNow geçtiğimiz Nisan ayında çocukları kötü niyetli izleyiciler karşısında savunmasız bırakabileceği gerekçesiyleuyarılmıştı.