SosyalKafa

İngiltere Hükümeti’nden İnternete Denetim Planı

internet-gizlilik-940x470

BBC Türkçe’nin haberine göre İngiltere hükümeti, polis ve istihbarat örgütlerinin internet kullanımını izlemesine yönelik yeni bir yasa taslağı açıkladı.

İçişleri Bakanı Theresa May’ın yaptığı açıklamaya göre bu taslak ile İngiltere’deki internet kullanıcılarının faaliyetleri bir yıl boyunca servis sağlayıcılar tarafından saklanabilecek. Polis, istihbarat görevlileri vs. mahkeme kararına gerek olmadan internet kullanıcılarının girdiği siteleri görebilecek.

Ancak MI5 ve MI6 yani iç ve dış istihbarat örgütleri ile polisin internet kullanıcılarının faaliyetlerini izleyebilmesiyle birlikte bazı önlemler de bu yasada yer alıyor. Örneğin Yargıçlar Kurulu’nun, İçişleri Bakanı’nın izin verdiği bir izleme faaliyetini engelleme hakkı bulunacak. Yasal yetkileri olmadan telekomünikasyon kurumlarından iletişim verilerini alanlara iki yıla kadar hapis cezası verilmesi de bu önlemler arasında ve polis gazetecilerin kaynaklarına ise yargıç izni olmadan erişemeyecek.

Terör ve suçla mücadele için gerekli olduğu savunulan bu yasayı İçişleri Bakanı Theresa May, ‘Sadece temel verilere bakılacak; telefon faturasında sıralanan numaraların listesi gibi’ diye tanımlıyor. Ancak hükümetin daha önce hazırladığı internet denetimi planları parlamentoda engellendiği için bu yeni yasa taslağı da eleştiriliyor.

“İnternet Güvenliğine Büyük Bir Saldırı”

İnsan hakları kuruluşu Liberty’nin başkanı Shami Chakrabarti, “Alınacak önlemlere dair tüm tartışmaya rağmen, kaç zamandır beklenen yasa taslağı bu ülkedeki her kadın, erkek ve çocuğun internet güvenliğine büyük bir saldırı niteliğinde oldu” dedi.

Chakrabarti, “Bakanların hata yaptığı yerde, parlamentonun devreye girmesini ve özel hayatın mahremiyeti ile denetim arasındaki dengeyi kurmasını istiyoruz” diye konuştu.

Taslağın yasaya dönüşmesi için parlamentonun her iki kanadından da onay alması gerekiyor.

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım