SosyalKafa

“Seçim Var” Kafası

“Seçim Var”, 2015 Genel Seçimleri’nin nabzını tutmak için, İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Kurumsal İletişim Yüksek Lisans Programı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen bir etkinlik. Proje kapsamında Sosyal Kafa editörleri, dokuz8Haber merkezi ve Bilgi Üniversitesi öğrencileri 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde dijital platformlardan seçim izleme kampanyası yürüttü. Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka’nın yönetiminde bir araya gelen ekip aklınıza gelebilecek tüm dijital mecralardan seçim nabzını an be an önümüze sundu. Öğrencilerden, akademik kadrodan ve editörlerden oluşan ekip hem 7 Haziran hem de 1 Kasım seçimlerinde muazzam bir çalışma sergiledi.

Peki, “Seçim Var Gecesi” kapsamında neler gerçekleşti? Bu süreci ele almak için 7 Haziran seçimlerinin öncesine gitmek doğru olacaktır. Başta kemik kadrodan oluşan Sosyal Kafa ekibi ve Erkan Saka’nın öğrencileri Twitter’dan #SeçimVar etiketiyle bir kampanya oluşturdu. Seçimler sonuçlanana kadar bu etiket altındaki tüm kayda değer bilgiler “crowdmap” uygulamasıyla sisteme girildi. Crowdmap uygulamasıyla Türkiye haritası üzerinden seçimin kritik noktaları haritalanmış oldu. Bu çalışmanın yanında ekip sağlam kaynaklardan edindiği bilgileri haberleştirerek kendine özgü bir medya yarattı. Şahane bir gönüllülük esasıyla çalışan sistem, 7 Haziran’da erken saatlerde Bilgi Üniversitesi’nde yerini aldı ve seçim sonuçlanana kadar bu çalışma devam etti. Etkinliğin ana teması her ne kadar Türkiye’nin geleceğini kapsasa da ekip ve geceye katılan misafirler “çekirdek çitleme” mottosuyla sağlam işler çıkardı. 1 Kasım seçimlerine gelindiğinde de aynı ekip büyüyerek aynı etkinliği gerçekleştirdi.

3

“Seçim Var” ekibinin oluşabilmesindeki en sağlam kaynak da çalışma ortamı, insan ilişkileri ve ideoloji bazlı olmamasıydı. İki seçim döneminde de parti tercihine, ideolojisine bakılmaksızın “gazetecilik” kuralları altında birçok farklı kafa ekibin içinde yer aldı. Ekibin çalışma isteği, dinamiği, duyarlılığı etkinliğe dahil olmak isteyen misafirlerin de ufkunu açtı. Bu ekibin birbirine bu kadar kenetli ve sadık olmasının en büyük etkenlerinden biri de kuşkusuz Erkan Saka. Dijital ortama bu kadar hakim aynı zamanda çalışırken eğlenen bir akademisyen portresi çiziyor. Akademisyen kavramının “ulaşılmazlık” kurullarını yıkarak hem ekibe hem de projesine muhteşem bir enerji ve bakış açısı sağlıyor.

Aslında bu kadar yoğun bir gündemi olan ülkede hem çalışmaları hem motivasyonları hem de yeri geldiğinde ciddiyeti ele alan böyle ekipler lazım. Biliyoruz ki Türkiye şartlarında siyasi gündem en çok da akademik çalışmaları etkiliyor. “Seçim Var” projesi de bunun nasıl kırılabileceği gerçeğini gözler önüne seriyor. Ekibin en genç üyesinden en deneyimli üyesine kadar herkes seçim gibi ciddi bir olayı eğlenerek, güzel vakit geçirerek “ en doğru” şekilde halka servis etti. Dekanlıktan tutun da Twitter takipçilerine kadar herkesin kol kola seçimi takibi yapabildiği bir ortam yaratabilmiş olmak çok büyük bir başarıdır. Erkan Saka ve ekibi, Sosyal Kafa editörlerinin ve başka birçok kaynağın katılımıyla gerçekleşen bu proje “genç”lerin aslında nasıl bir “kafa”da olduğunu da tekrar ortaya çıkarıyor.

2

“Seçim Var” kapsamında biraraya gelen bu karma topluluğun ilerleyen zamanlarda çok daha etkili olacağı kesin. “Bu neyin kafası” diye sosyal medyada dolaşan söze bir karşılık olarak bu ekip için duyarlılığın, ciddiyetin eğlence ve samimiyetle birleşmiş kafası demek çok mümkün. İnanıyorum ki “Seçim Var” projesi bu kafaların biraraya gelmesinde çok büyük bir adımdı. Nasıl ki küçük gibi görünen aktiviteler çoğaldıkça bütün olarak etkin oluyorsa, bu şekilde birbirlerini bulan insanların da tekrar tekrar daha da büyüyerek hem medyayı hem de algıları keskin hatlarla değiştirecektir.

Gökçe TÜRKMEN

 

Yazının yayınlandığı siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Gökçe Türkmen

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Gökçe Türkmen

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım