SosyalKafa

#SosyalMedya ve Gençlik Araştırması

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ve Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan’ın koordinasyonunda, Türkiye’deki en geniş katılımlı “Sosyal Medya ve Gençlik” araştırması yapıldı. 15-29 yaş arası gençlerin sosyal medyayla ilgili tutum ve davranışlarını anlamak amacıyla, 26 ilde toplam 2 bin 57 kişiyle online gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı:

tumblr_inline_nckkxzZ7JV1sln40s

  • İnternete kullanan gençlerin büyük bir kısmı sosyal medya kullanıcısı. Bu gençlerin %40’nın annesi, %47’sinin babası sosyal medya kullanıyor.
  • Her iki gençten biri akıllı telefon üzerinden sosyal medyayı kullanıyor.
  • Sosyal medyayı iş yerindeki bilgisayardan kullananlar daha çok 25-29 yaşları arasındakiler.
  • İstanbul’da evde dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve iş yerindeki bilgisayardan, Ege’de evde dizüstü bilgisayardan, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde internet kafelerden sosyal medyaya ulaşımın Türkiye ortalamasının üstünde olduğu görülüyor.
  • Gençlerin yüzde 86’sı sosyal medyaya günde en az bir kez, yüzde 72’si ise her gün birkaç kez bağlanıyor. Her 3 gençten biri sosyal medyada günde en az 3 saat geçiriyor.
  • 15-29 yaş grubunun en çok kullandığı sosyal medya mecrası (%89) Facebook.
  • Çalışmaya katılan 15-29 yaş grubundaki gençlerin %45’i Twitter kullanıyor. Öğrencilerin %56’sı, çalışanların %47’si, yükseköğretim mezunlarının %49’u buradan paylaşımda bulunuyor.
  • %57 ile Ege, %52 ile İstanbul’da, Türkiye ortalamasına kıyasla Twitter daha fazla kullanılırken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise bu oran %33.

Doç. Dr. Eraslan, gençlerin uzun süre sosyal medyada zaman geçirmelerinin, yüz yüze iletişim ve etkileşim becerilerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım