SosyalKafa

Sosyal Medya Tepkisi, Diyanet’in Basın Açıklaması ve Haber Doğrulama

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini bilgilendirme Platformu’nun inanç, ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili güncel fetva ve kararları sitesine yöneltilen bir soruya verilen cevap sosyal medyanın gündemi oldu. Fetva hattının internet sitesine yöneltilen soru: “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşür mü?” oldu. Birgün’den Erk Acarer’in haberine göre soru İslam kaynaklarının farklı görüşlerine göre yanıtlanırken “Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur” ve “Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir” gibi ifadeler kullanıldı.

Verilen cevabın tam metni:
“Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l-Mücdehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el- Kavaninü’l Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise; babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir. Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır.”

33

Sosyal medyada #SapıkDiyanetKapatılsın hashtag’i ile artık tepkiler sonrasında soru ve verilen yanıt kaldırıldı. Artık içinde “şehvet” sözünün geçtiği hiçbir yanıt sitede görüntülenemiyor.

Diyanet’ten Basın Açıklaması
Sosyal medya tepkilerinden sonra haberi silen Diyanet, bir basın açıklaması yayınladı:

“Bugün bazı internet sitelerinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Bilgilendirme Platformu’na dayandırılarak verilen ifadeler ve bu çerçevede metinde yer alan akıl ve ahlaktan yoksun görüşler Din İşleri Yüksek Kurulumuza ve Başkanlığımıza isnat edilemez.
Elektronik ortamda türlü hile ve desiselerle, çeşitli kelime oyunlarıyla, kendisini vatandaş yerine koyarak platforma soru sorup aldığı cevapları da tahrif ederek, bunu Başkanlığımızı itibarsızlaştırmanın bir yöntemi olarak kullanmak hiçbir  akıl ve vicdan tarafından kabul edilemez.
Bazı medya kuruluşları tarafından bu tür sapkın, çarpık yorum ve değerlendirmelerin bütün bir topluma Başkanlığımızın görüşü olarak takdim edilmesi hiçbir ahlaki temelle ve duyarlılıkla ilişkilendirilemez.

Söz konusu haberle ilgili olarak tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

Haber Doğrulama

Bir habere kaynak olan web sayfasındaki metinde yapılan değişikleri nasıl anlayacağımızı ve o sayfanın önceki halini kanıt olarak nasıl saklayacağımızı Diyanet Fetvası: Web’deki Kaynak Değişirse Haberi Nasıl Doğrulayacağız? başlıklı yazısı ile Mehmet Atakan Foça’dan öğrenelim:

“1) Ekran görüntüsü alın ama bunun yeterli olmadığını bilin.
Ekran görüntüleri elinizdeki ilk sağlam delil olabilir ama bunun ötesine geçmek gerekiyor çünkü bir ekran görüntüsü yani bir jpeg çok kolay editlenebilir, değiştirilebilir. Üstelik web sayfalarında kullanılan fontlar çok basit bir yöntemle tespit edilebileceğinden aradaki farkı anlamanız imkansız olabilir.

2) Linki hızlıca arşivlere alın.
Haberinize kaynak olan linki archive.is gibi bir siteyle internet arşivlerine kaydedin. Bu arşivler daha sonra archive.org gibi sitelerde gözükebilir. Bu yöntemin faydası haberinize kaynak olan web sayfası değişse bile internet arşivlerinde sayfanın içine gömülü link ve kodlarla hala duracak olması. Böylece o sayfanın baştan yaratılmadığından emin olursunuz.

3) Kaynak linki ‘değişiklik takibi’ ile izleyin.
Çeşitli web monitor siteleri veya browser eklentileriyle bir linki takibe alırsanız, o link içeriğinde bir değişiklik olduğunda bildirim alacaksınız. Bunlardan bazıları şöyle; Distill Web Monitor,ChangeDetection

4) Web sayfasını ‘farklı kaydedin’.

5) Haberinizin içine ekran görüntüsü ve arşiv linkini ekleyin.
Web sayfaları kaynak oluşturacaksa, kaynağınızın uçucu olduğunu ama hiçbir zaman kaybolmayacağını bilmelisiniz. İnternette hiçbir şey yok olmaz, yeter ki elinizde tutmayı bilin.

Not: Sosyal medyada yapılan paylaşımlar ve Google ön belleğinin ortaya çıkmasıyla BirGün editörleri ön belleği arşivledi. Gooogle ön belleği de değişmiş olmasına rağmen kaynak hala duruyor.”

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım