SosyalKafa

Bobs 2016 – Deutsche Welle online yarışması başlıyor #thebobs16

BobsLogo

Bobs 2016: Deutsche Welle’nin online yarışması başlıyor

Deutsche Welle, en iyi online aktivizm yarışması Bobs’un bu yıl 12’incisini düzenliyor. Yarışma kapsamında internette ifade özgürlüğü ve sivil toplumun güçlenmesine katkıda bulunan girişimler ödüllendirilecek. DW aynı zamanda özel ödül olarak İfade Özgürlüğü Ödülü de veriyor.

4 Şubat-3 Mart tarihleri arasında internet kullanıcıları thebobs.com internet sitesi üzerinden dört kategori ve aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 14 yarışma dili için aday önerilerini gönderebilecek. Bobs, dünya genelinde bilinen ve dil çeşitliliği açısından eşsiz bir online aktivizm yarışması.

Sosyal Değişim kategorisinde, eğitim, eşitlik, sağlık ya da çevre gibi alanlarda toplumsal değişimi desteklemek için dijital olanakları kullanan bir proje bu ödüle layık görülüyor.
İyilik için Teknoloji kategorisinde, teknik bir yenilik ya da veri koruma, özgür yazılım, internette güvenlik ya da sansürle başa çıkma gibi konularla ilgili internet siteleri ödüllendiriliyor.
Sanat ve Kültür kategorisinde, toplumsal konuları sanatsal açıdan yorumlamak için, dijital iletişim araçlarını kullanan sanat ve kültür içerikli projeler ödüllendiriliyor.
Yurttaş Gazeteciliği kategorisinde ise internetin olanaklarını kullanan yenilikçi ve cesur gazetecilik projeleri ödüle layık görülüyor.

Bunun yanı sıra Deutsche Welle ikinci kez İfade Özgürlüğü Ödülü’nü veriyor. 2015 yılında bu ödülü tutuklu Suudi blog yazarı Raif Bedevi almıştı.

Deutsche Welle Program Direktörü Gerda Meuer yaptığı açıklamada, “Dil ve kültürel engellerden uzak olarak, Bobs yarışması kapsamında yaratıcı insanları, onların ifade özgürlüğü ve daha açık bir toplum için cesur girişimlerini onurlandırıyoruz. Bu çabaları dünya kamuoyunun da görmesi gerek” ifadelerini kullandı.

Liste 14 ülkeden 14 jüri üyesine gönderilecek

Öneri sürecinden sonra 14 ülkeden bağımsız jüri üyeleri, sunulan projeleri inceleyecek. Gönderilen çok sayıda öneri arasından –geçen yıl 4 bin 800 öneri gelmişti- jüri, adayları belirleyecek. Deutsche Welle bu listeyi 31 Mart‘ta yayınlayacak. 2 Mayıs’ta, Uluslararası Basın Özgürlüğü Günü’nden bir gün önce, Berlin’de düzenlenecek basın toplantısında kazananlar kamuoyuna açıklanacak.

Kullanıcı Ödülü kazananları uluslararası online oylamada belirlenecek

Jüriden bağımsız olarak aynı zamanda 31 Mart-2 Mayıs tarihleri arasında internet kullanıcıları, thebobs.com sitesi üzerinden yarışmadaki adaylar için oy kullanabilecek. Geçen yıl 120 bin internet kullanıcısı oylamaya katıldı.

Jüri ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nün kazananları,  ödüllerini 14 Haziran’da Bonn’da düzenlenecek Deutsche Welle Global Medya Forumu’nda alacak.

Bobs’ta geçen yıllarda kazananlar arasında Küba’dan Yoani Sánchez, Tunus‘tan Lina Ben Mhenni, Kenya‘dan Ushahidi, ABD‘den Sunlight Foundation, Çin‘den Li Chengpeng ve Alaa Abd El-Fattah yer aldı.

Bobs’un bu seneki medya partnerleri: Medyatava, Somewhere in, bdnews24.com, Banglatribune, China Digital Times, Ifex, Global Voices, Waza, Satyagrah, Webdunia, Gooya, Hromadske TV, Novoye Vremya.

thebobs.com
facebook.com/dw.thebobs
twitter.com/dw_thebobs – #thebobs16
dw.com/gmf

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım