SosyalKafa

Dokunulmazlık İçin “Hayır” Diyen CHP’liler Twitter’da

orhan-dogan-2-mart-1994-02032015-660x330

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifine destek vereceğini açıkladı. Bunun üzerine CHP’li bazı vekiller ise bu teklife red oyu vereceklerini açıkladılar.

Eren Erdem, Fikri Sağlar, Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan Toprak, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, Hilmi Yarayıcı ve Tur Yıldız Biçer hayır oyu vereceklerini beyan eden bazı vekiller.

1aaab

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kişisel Twitter hesabından “Kimsenin kuşkusu olmasın, dokunulmazlıklar üzerinden Meclis’te ikinci bir 2 Mart 1994 darbesini ne pahasına olursa olsun yaptırmayacağız!” yazdı.

2 Mart 1994 darbesi
Tanrıkulu’nun hatırlattığı 2 Mart 1994 darbesi denilen olay ise şöyle başladı:

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden aday olan Demokrasi Partisi (DEP) üyesi Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak SHP milletvekili seçildiler. 2 Mart 1994 günü yapılan yemin töreninde Leyla Zana’nın Kürtçe yemin etmesi ve sonunda “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum” demesi tartışmaların başlamasına sebep oldu. Polis Orhan Doğan ve Hatip Dicle’yi zorla gözaltına aldı, aynı gün yapılan Meclis oylamasında DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve bağımsız milletvekili Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karar verildi; ancak milletvekilleri, “milletvekili dokunulmazlığı” nedeniyle haklarında işlem yapılamayacağını savundular. 4 Mart 1994 günü polis Meclis’e girip diğer DEP’li milletvekillerini de gözaltına aldı.

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri 13 gün sonra tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’ne konuldular ve DEP kapatıldı.

 

1aaa

Twitter üzerinden yönlendirdiği Instagram hesabından İstanbul CHP milletvekili Mahmut Tanal görsellerinin altında şu mesajları paylaştı:

“Yolsuzluk yapan bakanların ve kalpazanlık yapanların fezlekesi yok. Bu oyuna gelmeyeceğiz!”

“Dokunulmazlığım olduğu halde saldırıya uğradım. Dokunulmazlık kalkarsa ne yaparlar? Onun için AKP’nin dediği olmayacak!!”

“Hukuk Güvenliğin olmadığı,Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı ülkelerde muhalefet için dokunulmazlık zorunludur. ONUN için AKP önerisine HAYIR”

“Dokunulmazlığım olduğu halde, dokunulmazlık kalkarsa neler yapmaz?Onun için hayır diyeceğim. #dokunulmazlık #meclis #chp #özgürlük”

Dokunulmazlıklar kaldırılır ise bizi sokaktan dolaşmamızı engellenecek.Yolsuzluk yapan bakan,MV dosyası yok.Hukuk Güvenliğin olmadığı,Bağımsız ve tarafsız mahkemeler olmadığı dönem AKP’nin getirdiği dokunulmazlığın kaldırılmasına hayır diyeceğim.”

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da mesajını Twitter’dan verdi:

1aaabc

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım