SosyalKafa

Turkcell’in Talebiyle Sansürlenen 862 tweet AYM’de

Prof. Akdeniz ile Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, Turkcell’in talebiyle tweetlere yönelik sansür kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

turkcell-ensar_160506215514

İstanbul Bilgi Ünivesitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin Ensar Vakfı ile ilişkilerini eleştiren 862 tweetin Turkcell talebiyle sansürlemesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

Prof. Akdeniz ile Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, 18 Nisan tarihli itirazlarında “haber ve bilgi alma hakkı” ihlal edildiği belirtilip, “Yeterli bir yargısal incelemeden geçirilmemiş, eksik ve yetersiz nitelikte olan gerekçesiz kararlarla, kararlardan etkilenen başvurucular dahil herkesin adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir” dendi.

İtirazda yer alan ifadeler:

“Yeterli bir yargısal incelemeden geçirilmemiş, eksik ve yetersiz nitelikte olan gerekçesiz kararlarla, kararlardan etkilenen başvurucular dahil herkesin adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir.

Başvuru dilekçesinde açıklandığı üzere sulh ceza hakimlikleri verdikleri hiçbir erişim engelleme kararında gerekçe vermemekte, başvuruyu ilgilisine tebliğ etmemekte, ifade özgürlüğü ölçütlerini hiçbir şekilde dikkate almamaktadır. Aynı hakimlerden çıkmış yüzlerce kararın tamamı benzer ihlallere vücut vermektedir.”

Ne olmuştu?
Karaman’da çocuklara tecavüz edildiği iddialarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’nın sponsorlarından olan Turkcell, sosyal medyada Turkcell’i bırakıp başka operatörler kullanmaya başlayan insanların paylaşımlarıyla tepki çekiyordu. Ensar Vakfı’nı desteklemeye devam edeceğini açıklayan Turkcell’e yönelik eleştiriler çoğaldı.

İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği, Ensar Vakfı’nı desteklemeye devam eden Turkcell’i eleştiren 100 Twitter mesajının erişime engellenmesine karar verdi. Turkcell’in şikayet dilekçesinde 5651’in 9. maddesinde yer alan “kişilik haklarının ihlal edilmesi gerekçe gösterildi.

Kararın ardından #Tecavuzcell TT’de ilk sıraya yükseldi.

 

İlgili haberler:

Erişim Engelinden Sonra #Tecavuzcell TT Oldu

#SansürCell seriye bağlandı: Turkcell 423 tweete daha erişim engeli getirtti

Twitter’da Turkcell’e “Çocuk Bayramı” Tepkisi

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım