SosyalKafa

#erktolia #ÇilemDoğan’a Hapis Kararının Bozulması için Kampanya Başlattı

 

Çilem Doğan, senelerdir kendisine şiddet uygulayan, fuhuşa zorlayan ve öldürmekle tehdit eden eşi Hasan Karabulut’u silahla öldürmüştü. Eşinin kendisine uyguladığı şiddet sebebiyle Çilem defalarca polise başvurmuştu; ama bu şikayetler yanıtsız ve cezasız kaldı. Sonrasında polise teslim olan Çilem’in kendisine bunu neden yaptığını soran gazetecilere verdiği cevap kadınlar için bir slogan haline geldi:

“Hep kadınlar mı ölecek? Biraz da erkekler ölsün.”

cilem-dogan-davasi-basladi-bize-dusen-cilem-i-yuz-binlerce-kadina-anlatmak-116445-5

Tutuklandığı sırada Çilem’in üzerindeki tişörtte “Sevgili geçmiş, verdiğin tüm dersler için teşekkür ederim. Sevgili gelecek, ben hazırım” yazıyordu. Çilem, bu tişörtü bilinçli giyinmediğini daha sonra belirtmişti.

“Beni korumayan devlet, belki malını ve parasını korur”
“Beni korumayan devlet, belki malını ve parasını korur” diyerek Çilem, eşinin karıştığı ticari kanunsuzlukları, haraç kesme gibi işlere girişmesini polise şikayet etti. Ancak polis, durumu Hasan Karabulut’a bildirdi.

“O beni öldürecekti”
Avukat Sevil Aracı, Çilem’le Evrensel Gazetesi için bir röportaj yaptı:

“Tahliye bekliyorum. (Gülümsüyor) Tahliye bekliyorum çünkü gerçekten ben sadece canımı kurtardım. Orada ben o hareketi yapmasaydım o beni öldürecekti. Benim yerime o yargılanacaktı. Kesinlikle ben onu öldürmek istemedim. Hatta öldüğünü öğrendiğimde çok ağladım. Savcı bile bana ‘Niçin bu kadar ağlıyorsun, canını kurtarmışsın, sevinmelisin’ demişti. Çünkü o da mecbur kaldığım için yaptığımı anladı. Hatta iddianamede bile meşru müdafaa tartışılmalı diye önermiş.”

“Kirpiğiniz yere düşmesin”
Bu süreçlerde kadınlardan büyük destek gören Çilem, onlara bir mektup yazarak karşılık ve dayanışma mesajı verdi:

“Canım arkadaşlarım,

Bir kadın isterse kendini doğurabilir. Bir kadın isterse dağ başında bile kalsa dimdik durabilir. Mücadele verebilir, sıfırdan başlayabilir. Burada karanlık çöktüğünde yalnız hissetmiyorum kendimi. Siz iyi insanlar iyi ki varsınız. Kadın arkadaşlarım, hiçbir zaman kirpiğiniz yere düşmesin. Alnınız hep dik; dimdik onurlu kalsın. Bir kardeş olarak ellerimi avucunuzda hissediyorum.”

 Çilem’e 15 yıl hapis cezası
Adana Adliyesi önünde Çilem’e dayanışma için gelen kadınlara mahkeme salonunda “yer yok” denilerek kadınlar içeri alınmadı. Çilem, 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “yakın akrabayı öldürme” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılandığı davada karar duruşması için hakim karşısına çıktı ve iyi hal indirimi ile 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Son savunma

Çilem’in son savunması şöyle oldu:
“Şu adliye koridorlarında yüzüm mor şekilde çok dolaştım koruma kararları için. Başka bir seçeneğim kalmamıştı.”
EWAkCohIqNYsXpQ-800x450-noPad

Çilem’e özgürlük için imza kampanyası

Uluslararası cinsiyetçilik karşıtı eylem ağı olan macholand.org’un Türkiye platformu erktolia Çilem’e verilen cezanın bozulması için change.org’da online imza kampanyası başlattı:

“Yıllardır eski eşi Hasan Karabulut tarafından sistematik olarak şiddete maruz kalan Çilem Doğan, beraberliği boyunca defalarca kez polise şikayette bulundu, koruma talep etti. Çilem Doğan için, Hasan Karabulut’a karşı 5’i ‘niteliksiz’ şiddetten 9 tane koruma kararı çıkartıldı. Sistem tarafından korunmayan Çilem Doğan, 10 Temmuz 2015 günü eski eşinin kendisine şiddet uyguladığı anda meşru müdafaa gerçekleştirerek eski eşini öldürdü.

8 Haziran 2016 günü Çilem Doğan hakkında ‘aileden yakınını öldürmek’ suçu ile TCK 82/1-d’den ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Verilen cezası haksız tahrik indirimi ile 18 yıla, iyi hal indiriminden 15 yıla düşürüldü. Hayatını savunmak için öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan’ın kendini savunması meşru müdafaadan sayılmadı. Mahkeme başkanı Çilem Doğan’ın meşru müdafaa hükümlerinden yararlanması yönünde oy kullandı ve TCK 27/2’den karara şerh yazdırdı.

Çilem Doğan’ın dava dosyası avukatları tarafından temyize gönderilecek. Çilem Doğan, meşru müdafaa gerçekleştirdi, hayatını savundu, sistematik erkek şiddetine maruz kaldı. Çilem Doğan’ın dirayetli duruşu şiddet gören kadınlar için umut oldu.Çilem Doğan hakkında verilen cezanın bozulmasını, meşru müdafaa gerçekleştirdiği için beraat etmesini talep ediyoruz.

Bu kampanyanın teslim edileceği kurum:
  • Yüce Yargıtay
Kampanyaya imza atmak için: Çilem’e Özgürlük!

 

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım