SosyalKafa

24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Başlıyor: “Alışın, Burdayız!” #AşkKazanacak

Onur Haftası Komisyonu, bugün 11.00’da Çağlayan Adliyesi’nde Müslüman Anadolu Gençliği ve Alperen Ocakları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Adsız

Suç duyurusu ve basın açıklaması, İstanbul LGBT Onur Haftası Facebook hesabından canlı yayınlandı.

Suç duyurusu ve basın açıklamasının tam metni:

 

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası: Bayrağı Trans Onur Haftası’ndan Devralıyor

24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komisyonu olarak, Taksim’de dün gerçekleşen 7. Trans Onur Yürüyüşü basın açıklamasının, polis tarafından gaz bombası, plastik mermi ve göz altılarla engellenmek istenmesinin LGBTİ+’leri yıldırmayacağını, tam tersine bundan sonra seslerinin daha güçlü çıkacağını açıklıyoruz.

26 Haziran Pazar günü 14. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için, Taksim’de bir basın açıklaması yapmak istiyor, valiliğin bir kez daha saldırı kararı vermek yerine, toplumu birleştirici, sağduyulu ve insan haklarına saygılı bir tutum alarak, barışçıl ve güven içinde açıklama yapmamızı sağlamasını istiyoruz.

ALPERENLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU, VALİLİK KARARI İÇİN İPTAL BAŞVURUSU YAPIYORUZ

Valilik, geçtiğimiz yıl 100 bin kişinin katılması beklenen Onur Yürüyüşü’nü ‘Ramazan ayı dolayısıyla bazı grupların hassasiyetleri’ gerekçesiyle engellemeye çalışmış, polis İstiklal Caddesi’nde çok sert müdahalede bulunup hak ihlali işlemişti. Bu yıl Trans Onur Haftası’nın son gününde yapılmak istenen yürüyüş öncesi, polisin de bilgisi dahilinde bir basın açıklaması yapıldı. Ancak polis, açıklamanın bitmesine izin vermeyip, İstanbul LGBTİ Derneği’nin bulunduğu Öğüt Sokak’taki insanları Mis Sokak’a sürükledi. Mis Sokak’ın çevresini kapatan polis, bir yandan sokakta duran insanlara dağılın anonsu yaptı, sonrasında da gaz bombası ve plastik mermilerle saldırdı, birçok kişiyi göz altına aldı. Gözaltına alınan tüm arkadaşlarımız ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Basın çalışanlarının ise kaydettikleri görüntüleri silmesi istendi ancak polisin tavrı an be an sosyal medyaya yansıdı.

24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın güvenle gerçekleşmesi için başlattığımız kampanyada söylediğimiz gibi;

-İstanbul Valiliği anayasa ve kanunları ihlal etmektedir.

-Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, en temel insan haklarından biri olan ifade özgürlüğünün bir parçasıdır ve gerek anayasal gerek uluslararası sözleşmelerce koruma altına alınmıştır.

-Valiliğin geçtiğimiz yılki “Ramazan ve grupların hassasiyeti” açıklaması göstermektedir ki amaç güvenlik değil, LGBTİ+’lerin sokağa çıkmasını önlemektir. İç İşleri Bakanlığı ve Valiliğin görevi en temel insan haklarımız olan ifade özgürlüğümüzü korumaktır.

Bize yönelen  Müslüman Anadolu Gençliği, Alperen Ocakları, Tembihname, Özgür-Der gibi bazı radikal grupların, nefret söylemleri nedeniyle yargı önüne çıkarılması talebiyle 20 Haziran Pazartesi günü 11.00’da Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunacağız.

Valiliğin Taksim’deki yürüyüşümüze ilişkin iptal karına karşı da, yine aynı gün İdare Mahkemesine dava açacağız.

ETKİNLİKLER TÜM HAFTAYA YAYILIYOR

24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası bugün (20 Haziran Pazartesi) günü başlıyor. Bizler hafta boyu sürecek, panel, forum, sergi, atölye, parti gibi birçok etkinliğimizle konuşacak, üretecek, güçlenecek, paylaşacak ve sesimizi duyuracağız.

20 Haziran Pazartesi günü etkinliklerimizden ilkinde “Homo-Transfobik Saldırılara Karşı Özsavunma Atölyesi” düzenleyerek zihinsel ve bedensel olarak daha güçlü olmanın yollarını araştıracağız. Aynı gün Vicdani Red, Cinsel Şiddetle Mücadele Yöntemi Olarak Lubunca, Üniversiteli LGBTİ+ Buluşması etkinliklerimiz gerçekleşecek. Pazartesi akşamı 19.00’da Harbiye Üftade Sokak’taki Boysan’ın Evinde, geleneksel Onur Haftası sergisi “nerdeen nereye” açılışı yapılacak. Sergide geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz arkadaşlarımız Boysan Yakar, Zeliş Deniz ve Mert Serçe anısına üretilen işler sergilenecek, Boysan Yakar’ın kendi çalışmalarına da yer verilecek.

Hafta boyunca “Örgütleniyoruz” teması çerçevesinde birçok buluşma, forum ve panel gerçekleşecek. Haftanın tüm programı.

Her yıl açık çağrıyla adayları belirlenen Hormonlu Domates Homofobi-Transfobi Ödülleri bu yıl 12. Kez sahiplerini bulacak. Homofobik/ transfobik söylem ve eylemlerin gözden kaçmadığı ve “ödüllendirildiği” 12. Hormonlu Domates Ödülleri 23 Haziran Perşembe günü Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki özel gecede sahiplerini bulacak.

Bizler şehrin bir yerinde değil her yerindeyiz, bir gün değil her gün sesimiz çıksın istiyoruz. Bir kez daha diyoruz ki “Alışın, Burdayız!”

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım