SosyalKafa

TAREM Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Aktif Takipçi-İzleyici araştırması 2016 sonuçlarını açıklandı

dokuz8tarem
Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Aktif Takipçi-İzleyici araştırması 2016 sonuçları açıklandı

dokuz8HABER’in temel kurucu bileşeni olan Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) tarafından Nisan ayında başlatılan ve ülke çapında 1299 kişinin katıldığı “Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Aktif Takipçi-İzleyici Algı Araştırması” 13 Temmuz’da İstanbul Nippon Otel’de düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

TAREM Araştırma Koordinatörü Yunus Erduran tarafından yapılan araştırma sunumu dokuz8HABER’in Facebook sayfasından da canlı yayınlandı.

Araştırmanın amacı:

  • Takipçilerin internet ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarının belirlenmesi
  • Yurttaş haberciliğinin nasıl tanımlandığı, bu mecraların ne oranda takip edildiği ve verdikleri içeriklerin değerlendirilmesi
  • Yurttaş haberciliği odaklı mecralara yapılan desteklerin ölçülmesi ve seçim sonrasında bu mecraların takibindeki artış/azalışların belirlenmesi

Araştırmadan bazı veriler:

– Sosyal medyayı hangi amaçla kullandıklarına yönelik soruya verilen yanıtlarda haber ve bilgi takibi ilk sırada yer alırken, haber ve bilgi paylaşımı ikinci sırada, aktivizm (siyasal ve sosyal hareketlere katılmak, takip etmek) ise üçüncü sırada geliyor.

– Takipçiler için yurttaş haberciliği yüksek oranda (yüzde 66) gönüllü olarak yapılan habercilik olarak tarif edilmektedir. Hak odaklı habercilik (yüzde 54) ve aktivizm odaklı habercilik (yüzde 51) diğer üzerinde yüksek oranda hemfikir olunan tanımları oluşturuyor.

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım