SosyalKafa

#Çeviri: Web Tekdüze Değildir

Çeviri: Mehmet Barış Süllü
Orijinal metin/ kaynak: The Web isn’t uniform

 

Dün, gittikçe genişleyen bir kullanıcı arayüzü (JacaScript olmadan) üzerinde çalışıyordum – çalıştığım şirkette çok sık olarak temin ettiğimiz bir senaryo.

Kazara, aklım kaydı ve JavaScript’i yeniden devreye almak aklımdan tamamen çıktı. Birden, tamamen farklı bir Web’e geniş bir kapı açıldı. Söyleyeyim, gördüğüm şeyden hoşlanmadım.

Kullandığım uygulamaların çoğunun neden genelde kullanışlı olmadığını ve içeriğin zar zor bulunduğunu anlamak için bir dakika boyunca gerçekten şaşkınlık yaşadım.

adsız adsız2

Javascript olmadan Web boş ve bozuktur

Bunlar bazı Web devleri – Trello, Facebook, Gmail, Dropbox ve AirBnB, Javascript içermiyorlar. Bazıları iyi idare ediyor, bazıları daha kötü. Sıfır bilgi ya da işaretçiden bakarsak, bu aynı zamanda potansiyel engeller hakkında bilgi veren yarı – fonksiyonel bir ara yüze orta parmağını göstermek olabilir.

Aktif bir empati uygulayıcısı olarak JavaScript olmayan Web tarama deneyiminin nasıl olacağını hayal ettim. Şu an her ne kadar bu kullanıcıların yüzdesi görece düşük olsa da komut dizisi düştüğünde senaryonun hepimiz için geçerli olacağını hatırlamayı beceremiyoruz.

Web her zaman hızla alev almaz
Şu an bile, hayatın en yüksek kalitesini sunan, dünyanın en pahalı şehirlerinden birinde oturmuş DSL bağlantısı (zar zor maksimum 15 mb/s indirme, 56 mb/s’ye ulaşabilen 3g’den daha yavaş, 10 yıl önce sunulmuş bir altyapı) kullanıyorum. Akamai Q4 2015 sıralamasına göre dünya genelinde ortalama internet hızı 5.6 mb/s düzeyinde. Küresel bağlantılılık hızla artıyor, fakat hâlâ haritalandırılmamış bölgelere dair geniş bir boşluk var (Internet nüfuzuna dair daha fazla içgörü için Global İnternet Haritaları’na bakın).

Bu beni bir noktaya getirdi; Web’in kuruluşu basitçe Cascading Style Sheets yanı sıra Hyper Text0 Markup Dili. Javascript’i tamamen bırakmamız gerektiğini söylemiyorum – harika bir dil ve ekosistem hızla büyüyor. npm daha kısa bir süre önce haftalık bir milyon modül indirmeyi geçti. Topluluk genişlemeye, gelişmeye ve değişmeye devam edecek, tıpkı diğerleri gibi. Bu, bir program dilinden fazlasını kapsayan bir problem.

Web ve onun teknolojilerine farklı yaklaşılmalı
En gelişmiş teknoloji ve cihazları kullanmak bir ayrıcalık, ancak temel erişilebilirlik ve ilerleyici gelişmeyi de unutmayalım. En nihayetinde, biz kullanıcılar için üretiyoruz, kendi zevkimiz ve tercihlerimiz için değil. Maalesef, herkes eşit şartlarla dünyaya gelmiyor.

Elimizin altında sonsuz fırsata sahip olmamız güzel, yığınlar üzerinde takıntılı bir şekilde körleşmemiz ve insanları ön plana koymamak asla değil.

Programlama toplulukları oldukça dik kafalı, çok yerel ve kendi görüşlerini savunmada sıklıkla düşmanca davranmaktalar. Bu tamamen alakasız mikrosaldırganlıklarla kendileri için yazılım ürettiğimiz insanlara dair görüşümüzü kaybediyoruz.

Eğer izleyicileriniz birden kaybolsa, üretmeye devam edip hükümsüzlüğe sunar mıydınız? Eğer siz son kullanıcı olsanız ve kimse sizi umursamasaydı nasıl hissederdiniz?

Bu sorular sürekli sorulmalı. Empati, yaptığımız her şey için gerekli. Neyse ki yukarıda devlerden biri olarak saydığım Basecamp, tweet attıktan birkaç saat sonra JavaScript sorunlarını çözdüler ve soruna işaret ettiğim için bana teşekkür etmek için zaman ayırdılar. Bu önemsemektir.

Kullanıcı – görünmez görünen kararlarımızın Web’in ne olduğunu nasıl etkilediğine dair anlayış buharlaşıyor. Bölüp fethedecek bir programlama dili bile yoktur.

Web, tekdüze değildir – her biri kullanıcı deneyimini kendince etkileyen sayısızca katmanlar olarak akıyor.

Teknolojik seçimler ekipler için önemlidir, ama muhatabın üzerinde daha fazla etkiye sahiptir. Web, elimize aldığımız her şeyle ve her şeyin üzerinde inşa edilebilir ve edilecek. Kim için yarattığımızı unutmayalım.

 

 

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım