SosyalKafa

#Çeviri: Sivil Öğrenme

Çeviri: Letisya Yancı
Orijinal metin/ kaynak: Civic Learning

 

Kurumlar, halkın söylemlerindeki aşınmaya istinaden, giderek sayısı artan lise ve üniversiteler, müfredatlarında sivillerin katılımını vurguluyorlar.

Bu güz dönemi ile birlikte Los Angeles, California State Üniversitesi öğrencileri, genel eğitim gereklilerinin bir parçası olarak, iki tane sivil öğrenme dersi almak zorundalar.

Üniversiteye göre, öğrenciler, atölye çalışması, servis öğrenme ve problem çözme görevleri ile birlikte düzenlenen dersler ile öğrenciler kar amacı gütmeyen yerli kurumlarda çalışarak, gerçek dünya sorunlarına çözüm oluşturmak için üniversitede öğrendiklerini kullanmaya teşvik ediliyorlar. Association of College and University Educator’ların düzenlediği online modülü kullanarak fakülte bir takım görev ve projeler geliştirecek. Bir sonraki sene gereklilikler yerine getirilirse, üniversite hızla gelişen üniversiteler arasına, kendi müfredatında sivil katılımının üstünde durarak katılacak.

Üniversitenin, öğrenme servisi ofisi fakülte direktörü Michael Willard’a göre:

“Toplumumuz içinde sivil katılımın düşmesi büyük bir tartışma konusudur”.

“ Öğrencileri, sivil toplumun yeni formlarına katılan vatandaş şeklinde hazırlamak, kendi tarihsel misyonunu yerine getirmek farkındalığı yaratmak yüksek öğrenimin öteki yanıdır. Bu kazanım yüksek öğretimin kurumsal amacıdır. Eğitimin, öğrencileri profesyonel hayata hazırlamanın eğitimini vermenin yanı sıra bir çok değeri vardır. Bir öğrenci okuldan ayrılmadan önce, öğrendiği bilgi ve yeterlilikleri kendi kariyer ve toplumsal iyilik için kullanmayı anlamalı. Bunlar birbirinden ayırt edilebilir şeyler değil.”

Civic Learning and Democratic Engagement National Task Force ve the Global Perspective Institute and the Association of American Colleges and Universities’in 2012 yılında oluşturduğu US department of Education'un, açıkladığı raporda, kolejler, sivil durgunluğu önlemeye yardımcı olmak için, sivil öğrenme ve demokratik katılım, “milli öncelikli davranma” teşvik edildi. Raporun yayınlanmasıyla onlarca okul ve kurumlarda sivil katılım ile alakalı yeni girişimler yapıldı. Wake Forest Üniversitesi “ kurumsal, güçlük ve zayıflıklarını sivil inançları, okur- yazarlık, araştırma ve hareket alanları üzerinden tanımlamayı” ele bir görev oluşturdu.

Keene State Lisesi raporu kullanarak öğrenci liderlerini farklı kampüs gruplarında eğitti. 2014 yılında Massachusetts Board of Higher Education bütün 29 devlet kampüsün mezunlarından beklenen kilit neticelere “yurttaş hazırlamak”ı ekledi. Rapor açıklanmadan önce bile birkaç lise sivil öğrenme üzerinde durmuştu.

2007 yılında Duke Üniversitesi $30 milyon proje başlattığını ve bunun servis projelerinin düzenlenmek ve yürütmek isteyen bazı lisans öğrencilerine finansal bir destek sağlayacağını duyurmuştur. 2.800 den fazla Duke öğrencisi, yolculuk ve yaşam masrafları içeren bu programa katıldılar. Duke Üniversitesi müdürü Richard Brodhead

“Eğitim sadece ödev yapmak ile alakalı değildir, aktif olarak kişisel bilgileri yaşam içinde kullanma isteğiyle alakalıdır” demiştir.

Cornell, Engaged Cornell adında sivil fikirli benzer bir girişim geliştirdi. $150 milyon projenin “ dünyadaki yüzlerce üniversite ve toplulukların ortaklık” oluşturmasını ve bu durumun Cornell öğrencilerine katılımlı öğrenme imkanı tanıyacağı beklentiler arasındaydı.

Bir sonraki yıl, Brown üniversitesi, sivil öğrenme odaklı staj ve deneysel öğrenme imkanlarını sağlayacağını amaçlayan bir girişim geliştirdi.

On yıl önce, Tufts College of Citizenship and Public Servis ( Yurttaşlık ve kamu hizmeti lisesi) ve şimdiki adıyla College of Civic Life ( Sivil yaşam lisesi)’ni kurdu. Bu üniversitelerin diğer partner liselerini okul kampüsü içinde servis öğrenme ve siyasal katılım araştırma yapmalarına teşvik etti.

Bir ay önce lise, girişimci ve hayırsever Jonathan Tisch tarafından $15 milyon bağış aldı. Bu para sivil çalışmalarda daimi profesörlük oluşturmak için, devam eden programları desteklemek için kullanılacak. Üniversite, bağış duyurusunu yapar iken, “Bağış, Birleşik Devletlerde politik ve sivil söylemin düzenlenmesi gerektiği zamanda geldi” diye belirtir. Sivil öğrenme odağının artması, öğrencilerde yenilenen aktivizm ve siyasal katılımı da açıklıyor.

Bu yıl %9 oranında birinci sınıf öğrencisi, American Freshman Survey (Amerikan birinci sınıf öğrencisi anketi)inde okuldaki öğrenci protestolarına katılımı çok güzel bir şans olarak değerlendiriyorlar. Bu oran geçen seneden % 2.9 artmıştır. Anket sonuçlarına göre, son 50 yılın en yüksek seviyedeki sivil katılımı bu sene görülmüştür. American Freshman Survey (Amerikan birinci sınıf öğrencisi anketi) okulun ilk haftası 141.000 den fazla birinci sınıf öğrencilerinden toplanıyor. Ankete göre siyahi öğrenciler planlı aktivizmde en büyük artışı göstermiştir. Geçen sene, siyahi öğrencilerin % 10.5i okul içerisindeki öğrenci protesto ve gösterilerine katılım göstereceğini belirmişken bu yıl %16 siyahi öğrenciler protesto planlamasında olduklarını belirtmişlerdir. Siyahi öğrenciler, beyaz öğrencilerden iki kat daha fazla protesto katılımına meyilliler. Beyaz öğrencilerin sadece %7.1i öğrenci etkinliklerine katılım için iyi bir şans olduğunu belirtiyorlar. Ankete göre sivil ve politik katılıma ilginin kampüs dışında da olduğu görülüyor.

Öğrencilerin yaklaşık %40’ı topluluk lideri olmanın çok önemli ya da gerekli bir yaşam hedefi olduğunu söylüyorlar. Yaklaşık %60 yeni gelen birinci sınıf öğrencileri, ülkeleri ve kültürleri anlamanın geliştirilmesinin önemli bir şey olduğunu belirtiyor. Hemen hemen %60 yeni gelen birinci sınıf öğrencileri, lisedeyken yerel ve ulusal oylama yapmanın çok güzel bir şey olduğunu belirtiyorlar. Geçen sene yarıdan fazla öğrenci oy kullanmayı planladığını belirtmişti.

“Bence bu, öğrencilerin gördükleri sorunları düzeltme ve çözmek için bir şey yapma isteğinin bir çeşit yansımasıdır” der Tufts Sivil yaşam lisesi dekanı Alan Solomont, Ve “Bizler kampüs aktivizmin artışını ve politik ilginin canlanmasını gençlerde görüyoruz ve bu çok iyi bir durum. 2014 yılında genç yaşta oy kullanmak çok düşüktü. Bence şu anda öğrencileri sevk eden şey öğrencileri eğitmek ve onlara yetenek edinmesi konusunda yardımcı olmak, onların aktivizmde efektif olmasını sağlayacaktır”. Solomont, son zamanların kampüs içi aktivizm patlamasını desteklediğini belirtir. 1960’larda bir aktivist bir öğrenci, kampüs protestocularının öncelikleri ve hırslarını anlar. Ama bazen genç aktivistler kenti hareketlerinin uzun süreli bir değişime neden olabileceklerine emin olamıyorlar. “Öğrencilere, eğitimsel misyona dayanarak yol göstermek ve onlara yardımcı olmak gerekir” der bir önceki İspanyol elçisi Solomont. İnsanlar demokrasiye nasıl katılım gösterebileceklerini, değişimin nasıl etkili temsilcisi olabileceklerini ve sosyal/ toplumsal hareketlere nasıl işbirliği yapabilir öğrenmeli. Bunlar insanların doğuştan sahip olduğu şeyler değildir.”

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım