SosyalKafa

#Çeviri BİR SOSYAL MEDYA İŞİNE BAŞVURMADAN ÖNCE SAHİP OLMANIZ GEREKEN 5 BECERİ

Çeviri: Sevde Duman
Orijinal metin/ kaynak: 5 skills you should master before applying for a social media job

2015%2F07%2F06%2F87%2Fsocialmedia.338fb

Sadece birkaç yıl önce, iş ünvanı olarak “sosyal medya yöneticisi” diye bir kavram yoktu. Hızlıca bugüne geldiğimizde, hemen hemen her şirketin sosyal medya sorumlusu bir ekip elemanı vardır. Küçük işletmelerde, bunu yöneten kişi halkla ilişkiler veya pazarlamadan sorumlu kişidir. Büyük şirketlerde, genellikle kendini adamış bir çalışan 50 bin dolar veya daha fazla bir maaşla çalışır.

Öyleyse, sosyal medya yöneticisi tam olarak ne yapar ? Çoğu insan sosyal medya yönetimini, sadece Facebook ve Twitter’da müşteri soularına cevap vermek olarak düşünme eğilimindedir. Bu tarz yakın ilişkiler de bulmacanın büyük bir parçası. İş aslında, sorulara cevap vermenin ve takipleri, beğenileri, yorumları ve paylaşımları toplamanın çok ötesinde.

ShortStack.com’daki deneyimlerimle farkettim ki, sosyal medya çalışmalarını izlemek, ölçmek ustalıkla, bilen birisi tarafından yönetilmesi gereken bir konu. – Sadece Facebook ve Twitter kullanmayı bilen biri tarafından değil.

Eğer işe almak için ya da o pozisyon için alım yapmayı düşünüyorsanız işte size her sosyal medya yöneticisinin sahip olması gereken 5 beceri.

1. HEDEF İLETİŞİM

Sosyal medyanın amacı markanız için bir ses olmak ve müşterileriniz ile iletişim kurmaktır.—Mevcut ve potansiyel müşteriler. Fakat, tüm sosyal medya spektrumunda bir bilgi genel anlamlı olmamalı; her platformda paylaştığınız içerik biraz farklı olmalıdır. Asıl önemli olan hangi içeriğin Facebook için en uygun olduğunu anlayabilmek. Ya da Twitter için hangisi daha iyi, İnstagram, Pinterest veya diğer kanallar. Sonra, her platform için etkili olan mesajı seçmek beceri gerektirmektedir.

İlham için, Starbucks ya da Clinique gibi büyük bir markanın sosyal medya stratejisine bir göz atabilirsiniz. Bu şirketler aynı ürünü farklı iki kanal üzerinden tanıtıyor. Fakat görüntü ve kopya biraz farklı ve İnstagram’dan ziyade daha çok Facebook üzerinden daha açık satış odaklı.

Bunu kolaylaştırmak için bulmanıza, paylaşmanıza ve desteklemenize yardım edebilecek büyük uygulamalar var. En sevdiğim ikisi BuzzSumo ve Buffer. BuzzSumo tüm sosyal ağ içeriklerini izler. Her ağ üzerinden alınan bu hisse sayısına göre derecelendirir ve platform içeriği en uygun olanı önerir. Buffer sosyal ağlar üzerinden mesaj zamanlama, favori bloglar ve web siteleri bu yayınları takibi sağlayan bir zamanlama ve paylaşım platformudur.

2. YARATICILIK

Yazma, işin büyük bir kısmını oluştursa da, görsel içerik yaratma da bir o kadar önemli.

Küçük işletmelerin 10’da 8’i büyümek için sosyal medya kullanıyor. Bu gözünü dikip bakmak için çok fazla rekabet var demektir.

Bunlar arasında önemli olan, tüm sosyal kanallar üzerinden güçlü bir görsel marka yaratabilme yeteneğinizin olmasıdır. Bunun yanı sıra, yaratıcı, çeşitli sistem ve kaynaklardan derlenmiş resimler, videolar, e-kitaplar, promosyonlar ve açılış sayfalarını içeren posting stratejinizin olması gerekiyor. Daha farklı içerik portföyü demek başarılı bir sosyal medya yöneticisi olma şansınızın artması demektir.

Bu alanda benim favori uygulamam Canva. Fotoğraf düzenleyip, Facebook postu olarak kullanmada, sosyal profillerinize eklemekte, sunumlar, blog, kartvizit, afiş ve davetiyeler için fotoğraf oluşturmak adına kullanımı kolay bir tasarım aracı.

3. REKLAM VE PAZARLAMA (BİLGİ- BECERİ)

Sosyal medya yönetimi için herhangi bir iş tanımı “ mevcut ve potansiyel müşteriler ile etkileşim ve yakın işilki kurmak.” Çizgisinde bir beklenti içerecek şekildedir. Yakın ilişkiler, yorumlara cevap vermeyi, ilham verici konuşmalar yapmayı ve hedef kitlenizi içeriğinizi paylaştırmak için kazanmayı içerir. Müşterilerle şirket için nasıl uygun olacaksa o şekilde konuşulması gerektiğini bilmeniz gerekir.

Ancak, hedef kitlenizin ilgisini çekmenin büyük bir kısmı mesajlarınızı gördüklerinden emin olmaktan geçer. – Facebook gelişmiş reklam oluşturma aracı ve Güç editörü kullanışlı gelecektir. Kapsamlı bir kopyasıyla reklam oluşturmak için Güç düzenleyici kullanabilirsiniz.—Facebook reklam yöneticisi ile reklam oluşturduğunuzda, daha fazla kopyaya izin verilir.

Genel olarak, endüstriye giren herkesin Facebook reklamları konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerekir. Eğer bunları verimli bir şekilde kullanmayı öğrenmede yardıma ihtiyacınız varsa, Jon Loomer’a göz atmanızı öneririm. Fcebook reklam programını ilk başlattığı günden beri Loomer işletmelere Fcebook reklamlarını nasıl etkili bir şekilde kullanacakları ile ilgili eğitimler veriyor. Bu yüzden, herhangi bir sorunuz olursa büyük olasılıkla onun bloğundadır.

4. SEZGİ

İşletmelerin büyümelerini takip etmesi için sosyal kanallar üzerinde olduğu günler geride kaldı. Sosyal ağlar müşteri bilgilerinin büyük bir kısmını tutuyor. Bunlar sadece markalar tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Sosyal medya yönetici olarak, markanız için ne tür müşteri bilgilerinin daha değerli olduğunu anlayabilme yeteneğine ihtiyacınız olacak. Örneğin, gelecekteki pazarlama çalışmaları için e-posta adresleri toplamaya ihtiyacınız var mı ? Kitle kaynağınız mevcut müşterilerinizin hangi ürün ve hizmet çeşitleri ile ilgilendiklerini anlayabilmenize yardımcı olabilir mi ?

Bu verileri toplamanın en kolay yolu promosyonlar ve eşantiyonlardır. İnsanlar genellikle kendileri hakkında bazı bilgileri paylaşmada heveslidirler. – Özellikle e-posta bilgilerini— Hele de onlar için bir ödül potansiyeli olduğunda. Eğer bir yarışma kampanyan ya da oturumun nasıl oluşturulacağını öğrenmek için zaman ayırırsanız (Örneğin ShortStack.com gibi bir araç kullanarak yapabilirsiniz) işte o zaman altın olacaksınız.

5. KRİTİK DÜŞÜNCE

Bulmacanın son parçası çabalarınızın sonuçlarını analiz edebilme yeteneğidir. Bir sosyal medya yöneticisinin belirleyebilme yeteneği olmalıdır. Örneğin, haftanın gönderisini, günün gönderi saatlerini en iyi şekilde ayarlayabilmeli. Takipçilerin videoları fotoğraflardan daha çok sevip sevmediklerini analiz edebilmeli. Bunlar mümkün olduğunca geniş bir kitle tarafından görülen bir markanın içeriğini sağlayacak anlayış türleridir. İşletmelerin, ilk sosyal medyayı kullanmaya başladıklarında, kampanyaların başarılarını ve diğer çalışmalarını ölçmek için mevcut araçları sınırlıydı. Ama şimdi, sosyal medya yöneticilerinin birden fazla analiz araçlarına aşina olmaları beklenir. Her platform kendi analitik araçlarına sahiptir. Fakat, Google analytics’de dahil olmak üzere üçüncü parti araçları bol. Hevesli sosyal medya yöneticilerinin birkaç farklı seçeneği her biri bir şirkete farklı bir değer sağlayacak şekilde nasıl kullanacakarını öğrenmeye vakit ayırmalıdırlar. Ben Facebook, Insights, Google Analytics, Buffer, ve BuzzSumo ile başlamanızı öneririm.

Sosyal medya yöneticisinin rolü işletmeler için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu yüzden, öz geçmişinizi ve becerilerinizi güncel tutun ve bugüne kadarki son trendlerin, araçların ve uygulamaların üzerinde durun. – Böylelikle istediğiniz işe giriş için daha çok şansınız olacaktır.

 

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım