SosyalKafa

#Çeviri Gerçekler ve Rakamlar: H1 2015’te Türk Başlangıç Ekosistemi

Çeviri: Kübra Akkoç
Orijinal metin: Facts and figures: the Turkish startup ecosystem in H1 2015

 

Gerçekler ve Rakamlar: H1 2015’te Türk başlangıç ekosistemi.

Konuk katılımcı, Serkan Ünsal bir Türk girişimci ve yazar. Bu yılın ilk yarısında ki bazı gerçekleri ve rakamları Türkiye’nin başlangış ekosistemi üzerinden mevcut veriler ile derinlemesine bir dalış yaptı ve derledi.

Türkiye’nin başlangıç ekosistemi, son iki yılda bir ivme kazanmaktadır.

Toplam erken evre yatırım miktarı %200’den fazla büyürken 2015 yılının ilk yarısında, yatırım sayısı, %50 arttı.

Ayrıca bakınız: Gerçekler ve rakamlar: 2015’in ilk yarısında İspanyol başlangıç ekosistemi.

hackpad.com_yTAjuJr5gIs_p.31885_1438340938002_investment-types-vs-number-of-rounds

2014 ve 2015’te öne çıkan Türk başlangıç kazançları adil bir dağılım göstermekte olsada başlıca çıkışlar seyrek kalmakta.

2014 yılında, Pozitron (Monitise satın aldı) ve Markafoni (Naspers satın aldı) Türk teknolojisi için büyük bir çıkış oldu. 2015’in ilk yarısında düşünülmez bir şey gerçekleşti: Delivery Hero 589 milyon dolar ile Yemek Sepetini satın aldı, bu dijital yemek siparişi alanında şimdiye kadar yapılan en büyük satın alma oldu. Ve en iyisine henüz gelindi: Hepsiburada (Doğan Ailesine ait aynı zamanda Abraaj Group tarafından azınlık durumunda), Arvento ( Çoğunluğu Investcorp’a ait) ve son olarak Mekanist ( Zomato satın aldı) böylece diğerleri gibi Türk girişimcileri ve yatırımcılarının ruhları ortadan kaldırıldı.

Yemeksepeti ve Hepsiburada, Türkiye’de ilk nesil teknoloji başlangıçları (Geniş banttan önce kurulmuş), ve benzerlerine göre daha dişli çıkmışlardır.

212’nin kurucusu ve ortağı olan Ali Karabey, “Bu başlangıçların çoğunluğu çalkantılı zamanlarda küçük ya da yok şeklinde dış kaynaklar ile diş keserler. Yeni grup sadece daha fazla finansman alternatifi değil ayrıca genç ve giderek çoğalan müşteri pazarı” dedi.

turkey-startups-exits-h1-2015-987x532

Bu yıl yapılmış olan en büyük finansman dizi, Iyzico (Çizgi bölge olmayı hedefliyor.), Modanisa (İslami giyim e-ticaret sitesi MENA’da hedef bölge olmayı hedefliyor.) ve AnneLütfen (Benzer bez).

hackpad.com_yTAjuJr5gIs_p.31885_1438340063256_rounds

2015’in ilk yarısında, melek yatırımcılar ve iş meleklerinin ağları oldukça aktif şekilde. Türk hükümetinin programı gereğince 2013’te kredi artışları kısmen yükselmeye başladı ve vergi teşvikleri melek yatırımcılar için önemli olanaklar sağladı. Bunun yanı sıra, bazı yasal değişiklikler daha sistematik ve daha yaygın şekilde hibe olarak önümüzdeki aylarda devlet tarafından bazı düzenleyici değişikliklere gidildi.

Girvak (Sina Afra üyelik programı ‘Thiel’in üyelik programıyla benzer’) üniversiteler arası başlangıç ruhunu yayacak böylece gelecek sene daha fazla girişimci olacak.

Karabey, ‘SaaS, pazar, IoT ve FınTecH’ dikey çekişlere sağlam bakıldığını not aldı.

Karabey, “Burası gelişmiş bir pazar olmasına rağmen ilerleme yavaş bir eğilim gösteriyor. Ancak, girişimciler bu verimsizliği bir kesintiye uğratarak dünya çapında ki ürünlerini Türkiye ve bölgeyi bir test pazarı olarak kullanarak harika işler yapıyorlar. Solvoyo (SAAS tedarik zinciri optimizasyonu) ABD, Avrupa ve Asya Pasifik’te müşterileri olmasına rağmen Hotelrunner (Bulutta akıllı otel hizmetleri) 100’den fazla otel üzerinde güce sahip,” dedi.

212 ve Revo Capital, dikey olarak aktif yatırımcılara sahip. $150 milyon dolar ile yeni Earlybird Dijital Doğu Fonu önümüzdeki yıllar için daha fazla VC faaliyeti olarak gösteriliyor.

hackpad.com_yTAjuJr5gIs_p.31885_1438340129696_investment-types

Bir süper star da erken evre yatırım arenasında ‘süper-melek’ Hasan Aslanoba oldu .İlk yarıda 7 yeni yatırım, 2013 yılından bu yanada 40’dan fazla başlangıç’a katıldı.

Eğer ekosistem hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen alttaki manzaraya göz atın.

hackpad.com_yTAjuJr5gIs_p.31885_1438627617701_6-Turkish-startup-landscape

Türk başlangıç ekosistemi son iki yıldır sahada ilerliyor ve önümüzdeki yıllarda daha fazla mega-tur ve dünya çapında başarı öyküleri olacaktır.

Baylar ve Bayanlar, kemerlerinizi bağlayın.

Not: Tüm istatistikler Startups.watch tarafından sağlanmıştır.

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım