SosyalKafa

Türkiye’nin dijital haritası

Dentsu Aegis Network Türkiye CCS 2016 araştırmasını tamamladı.

Türkiye'nin dijital haritası

 

Dentsu Aegis Network Türkiye, CCS 2016 (Consumer Connection System) araştırmasından ulaştığı verilerden hareketle Türkiye’nin Dijital Haritası adında bir rapor yayımladı.

Dentsu Aegis Network tarafından ilk kez 15 yıl önce lanse edilen ve Türkiye’de 2010 yılından bu yana gerçekleştirilen CCS; çerçevesi ve içeriği global ve lokal Dentsu Aegis Network uzmanları tarafından geliştirilip yönetilen bir araştırma, içgörü ve planlama sistemleri bütünü olarak tanımlanıyor.

Farklı demografik özellikler ve yaşam tarzlarından tüketicilerin internet ve sosyal medyaya nasıl ve hangi amaçla bağlandıkları, ağa bağlı cihazların ne sıklıkta kullanıldığı ve dijital medya formatlarının nasıl tüketildiği üzerine detaylı veri ve içgörü sağlayan raporda yer alan bazı veriler şöyle:

  • Türkiye’nin 15-55 yaş grubu ABC1C2 sosyo-ekonomik grubunda yaşayan nüfusun internet kullanım oranı yüzde 70 seviyesinde.
  • Ankara, Türkiye ortalamasına yakın bir internet kullanıcısı sayısına sahip. İstanbul ve İzmir’deyse oran yüzde 80’lerde. Türkiye’de internet kullanan nüfusun toplamının yüzde 40’ından fazlası bu üç büyük ilde yaşıyor.
  • 2016’da kadınların internet nüfusundaki oranı iki sene önceye göre yüzde 5 artarak yüzde 46 seviyesine ulaştı. Kadınların akıllı telefon ve tablet sahipliklerinin artması ve yeni sosyal medya alternatifleriyle ilk kez internet kullanmaya başlamaları bu konudaki etkenlerden biri. Kadınların internete bağlanma oranı ve süresini artıran en önemli faktör ise akıllı telefon ve tablet sahipliklerindeki artış.
  • İnternete bağlananların yüzde 80’i her gün internete mutlaka bağlanıyor. Haftada en az 1 kez bağlananlar bazında, cihazlar arasında akıllı telefon, iki yıl öncesine göre hızlı biçimde penetrasyon kazanarak, ilk sıraya yerleşti. Bunun dışında tablet ve TV üzerinden internete erişim de iki kat artmış durumda. Bu trend, kullanım sıklığındaki artışın yanı sıra, çoklu cihaz seçeneklerinin de internet deneyimini zenginleştirdiğini ifade ediyor.
  • İnternet kullanan nüfusun yaş gruplarına bakıldığında, 15-24 yaş grubunda, interneti ayda en az bir kez kullananların yüzde 90 seviyesine geldiği, iki yıl öncesine göre ise aylık bir kez kullanımda en çok gelişen yaş grubunun 45-55 olduğu görülüyor.
  • Haftada 17 saatimiz internette geçiyor. Mobil ise 13 saate yakın süreyle en çok vakit geçirilen cihaz. Online videonun izlenme süresi de hızla artarak 2016’da günde ortalama 1,5 saati geçti. Online video içeriği olarak ise en çok tüketilenler, toplam 80 dakika ile TV ve YouTube içerikleri.

Kaynak

Gizem Keskin

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım