SosyalKafa

Popüler VPN’ler Kapatılıyor, OHAL’de Ne Yapmalı?

Ülkemizde internet yasaklarının köklü bir tarihi var. İnternet üzerinden uygulanan ilk cezâi işlem 1997 yılında bir turk.net abonesinin, Ankara’da bir grup görme engellinin belediye çukuruna düşüp yaralanmasını protesto eden güruhun, belediye görevlileri tarafından coplanması olayını forum sayfalarında kınaması ile birlikte, Ali Emre Ersöz adlı kişinin kınama mesajından etkilenerek aynı forumda polise yönelik sert ifadeler kullanması sonucu iki hafta sonra 9 kişilik bir anti-terör timinin Ersöz’ün evini basması ve akabinde girilen mahkeme sürecinden çıkan 10 aylık hapis cezası ile başlayan bir serüvenden bahsediyorum.

Şimdi de durum bundan pek farklı değil. OHAL kapsamında kamusal alan olarak görülebilecek, her türlü ifadeye açık sosyal mecrâların, hukuk dışı müdahalelerin ilk durağı hâline gelmesiyle durumun internete erişim hakkımızı ihlâl edecek boyutlara ulaşması -hem de bir yandan erişemediğimiz internetin faturasını öderken!- hepimizi rahatsız eden bir durum olsa gerek.

Tabiki birtakım siyasi elitlerin “tehlikeli” olarak görülen vatandaşların mâruz kaldığı bu yasaklardan muaf bir şekilde Twitter’dan propaganda yapmaya devam etmesi de, iktidar ideolojisinin internet ortamındaki muhaliflerin ensesinde boza pişirdiği gerçeğinin en açık tezahürü olarak gösterilebilir bana kalırsa. Buyurun duruma tepki gösteren bazı isimlere göz atın:

Bildiğiniz üzere Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bazı popüler VPN servislerini anayasanın 5651 sayılı kanununun 6. maddesine dayanarak engellemeye başladı. Av dur durak bilmeden devam ediyor fakat bilmedikleri şey internetin uçsuz bucaksız bir derya olduğu; anlaycağınız birisi gider, birisi gelir! Bazı VPN servisleri durumu farkederek port ve protokol değiştirdi ve servislerini hazır olarak tekrar kullanıma sundu. Engellenen bazı servisleri şöyle sıralayalım:

*IPVanish

*Private Internet Access

*Espress

*TunnelBear

*Zero

*Vypr

*VPN Master

*Hotspot Shield

*Psiphon

*ZenMate

*Tor Project

Başka bir konuya daha değinmek lazım. Takip ettiğim birkaç haber kaynağında VPN yasaklarının, bu hizmetleri kullanan bankalar ve noterler gibi kurumları da olumsuz etkileyeceği, bu bağlamda ekonomiye zarar vereceği gibi ifadelere rastladım. Siz merak etmeyin! Ona da çare bulundu. Yasaklanan bazı VPN servisleriyle internete erişmeye çalışırsanız bir kullanıcı ismi ve şifre kutucuğunun ekranınızda belirdiğini göreceksiniz. Bu muhtemelen iktidar tarafından “güvenilir” olarak kabul edilen şahıslarla/kurumlarla paylaşılan bir bilgi. Anlayacağınız onlar isterse giriyor, istemezse giremiyorsunuz. Tam da bu noktada kullanıcının mesûliyet alması gerekiyor. Ne yapmalı sorusunun cevabı ise şöyle: VPN servisleri zaten Türkiye’deki durumun farkında ve dinamik bir biçimde port/protokol değiştiriyorlar. Bunun yanı sıra alternatif VPN servislerini aramak, bulmak ve cepte bulundurmak her zaman için en akıllıcası olacaktır. Ben kendi bulduklarımı şöyle sıralayayım:

*Open

*VPN Unlimited

*CyberGhost 

*Super VPN 

*Avast! SecureLine VPN 

*Betternet VPN

Buna ek olarak da Opera tarayıcısını tavsiye edebilirim. Kendiliğinden VPN özelliğini sahip olduğu için sorun yaşamazsınız. Şimdilik!

Elbette önem arz eden konulardan diğer bir tanesi de dijital alanda güvenlik. Üzerine tıklayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

 

 

Ali Mert Gürbüz

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ali Mert Gürbüz

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım