SosyalKafa

Wattpad Nedir? Neden Bir Dönemin Okuru İçin Önemlidir?

Bir dönemin en sık kullanılan ve zaman içerisinde kitaplaştırılan metinlerinin yer aldığı blog hesapları, yerini zaman içerisinde bambaşka uygulamalara bıraktı. Artan internet kullanımı 2010’lu yıllara geldiğimizde başta Facebook sayfalarında olmak üzere genellikle kurgu hikayeler yazan bir neslin baş göstermesine aracı oldu. Hemen ardından gelen birkaç yıl içerisinde ise özellikle on üç ila yirmi beş yaş aralığı topyekûn yazdıklarını da yanına alarak Wattpad adı verilen mecraya taşındı. Yazma serüvenine pek çok farklı internet ağında başlasa da genç kalemler, hikâye yazmaktan öteye geçerek yayıncılık dünyasında kendilerine yeni bir kulvar da yarattı.

 

Wattpad adı altında Kanada’da 2006 yılında hayata geçirilen uygulama okuyucu-yazar ilişkisini etkin hale getirmek amaçlı kurulan bir ağdır. Gerek yorum yaparak gerek de yıldız vererek (puanlayarak da denebilir) okuyucunun katkıda bulunabildiği uygulama aşağı yukarı 2010 sonrasında Türkiye’de sık kullanılır bir hale geldi. Kullanım miktarının artmasıyla beraber uygulama öncesi dönemlerde pek çok farklı internet sitesinde parça parça yer alan yazılar arşivlenerek bir araya gelebilme fırsatı elde etti.

 

Dünya üzerinde uygulamayı aktif kullanan ilk dört ülke arasına Türkiye’yi katarak aradığı pazarı yakalayan Wattpad, kendi kurulum amacına ulaştı. Türkiye’de okuyucu-yazar ilişkisi öyle bir düzeye geldi ki yazılanlar yayın evlerinin dikkatini çekmeye, basılı anlamda kitaplaşmaya başladı. Kitaplaşma şansı bulan eserler özellikle genç yaş grupları tarafından benimsenerek kendine hayran kitlesi oluşturdu. Yazarla okurların bir araya gelebildiği pek çok ortam karakterleri beklenenden fazla benimseyen, önemseyen ve imza kuyruklarında çılgınca sıra bekleyen insanlarla doldu, taştı. Fuarlar buna en önemli olanağı sağlarken, yayınevlerinden de öte film yapımcılarının dikkatini çeken kurgular sinema perdelerine taşındı. Son zamanların en çok tartışılan ama aynı zamanda da eleştirildiği kadar çok okunan kitaplarından olan Kötü Çocuk, sinema perdesinde de tartışmaları sürdürdü.

 

Hal öyle bir noktaya geldi ki yalnızca Wattpad kitapları basan yayınevleri, yayıncılık dünyasında kendine yer buldu. Bu tür yayıncılığın örneklerinden biri olan Müptela Yayınları çeşitli genç kalemlere yayın listesinde yer verdi. Ardından günümüzde gelinen nokta ise bir anlamda tekdüzeliğin artışının gözlemlendiği zamanları oluşturdu. Yazmanın kıymetini bilen ve ortaya çeşitli içeriklerde eserler koyan insanlar olduğu gibi aksi de uzunca süre hem uygulamanın kendisini hem de kitap raflarını işgal etti. İyi amaçlarla ortaya çıkan ve bir nesille beraber bir ülkenin de kaderini yayıncılık açısından değiştirebilmiş olan uygulama aynı zamanda geride üzerinde uzunca bir süre tartışılması ya da tartışılmadan unutulması gereken taslaklar/ basılmış yayınlar da bıraktı. Hangi okura, hangi yaş grubuna ve hangi tür internet kullanıcısına göre gibi sorularla cevabı ve bakılan perspektifi değişebilecek bu uygulama, iyi veya kötü açıdan bir neslin hayatına virgül koymayı başardı.

 

 

Burcu Demirer

Burcu Demirer

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım