SosyalKafa

Doğru planlanamayan kötü reklamlar!

*Aslında herşey Ülker reklamıyla başladı. Reklam içerik olarak o kadar kötü hazırlanmış ki nasıl ve kimlerinden onayından geçmiş ve yayınlanmış aklım almıyor. Ülker reklamı çokca tartışıldığından biraz dışardaki krizleri analiz edelim. Ülker reklamı sonrasın da bir reklam krizi de A.B.D’ de patlak verdi. Kendall Jenner‘ın başrolünde oynadığı Pepsi’nin yeni reklam filmi yayınladıktan sosyal medyadan aldığı tepkiler nedeniyle ABD‘yi karıştırdı. Reklam Jenner’in sokakta moda çekimiyle başlayıp devamında aynı sokakta yer alan gösteri yürüyüşü sırasında Jenner’in çekimi bırakarak yürüyüşe katılması ve pepsi alıp polisleri vermesi ile sonlanıyor. Tabiki sadece Amerika’da değil ancak bu tarz durumların bir Pepsi ile çözülemeyeceği bilinci ile reklama karşı tepkiler çığ gibi büyüdü ve bugün Pepsi bir açıklama yayınlayarak reklamı geri çektiğini ve bu proje ile birlik, barış ve anlayış için evrensel bir mesaj vermeye çalıştığını ancak hedefi tutturamadıklarını hem kamuoyundan hemde Kendall Jenner’ı böyle bir zor pozisyona soktukları için özür dilediklerini açıkladı.

The Pepsi president of marketing in tomorrow morning’s meeting:

— Brett Kreis (@IdealGasLaw) 5 Nisan 2017

*Açıkcası Pepsi reklamı, son günlerde ülkemizde çokça konuşulan ve tartışılan Ülker reklamı kadar berbat değil kaldı ki Ülker reklamı da darbeyi çağrıştırdığı için değil stratejisi, içeriği ve zamanlaması itibarı ile de berbat bir reklamdı ve Ülker’in reklamın arkasında durması çekmemesi de anlaşılır gibi bir durum değil. Eti bile Ülker’e bu denli zarar veremez idi !  Pepsi ise kötü bir reklamı doğru bir karar ile uzatmadan geri çekti. Yanlışta ısrar etmediler. Açıkcası Amerika kamuoyu bu reklama inanmadı, yemediler bizim anlayacağımız. Başta siyahlar olmak üzere polis şiddetinin orantısızlığını savunan binlerce sosyal medya kullanıcısı bu durumu protesto etti ve marka doğru bir hamleyle reklamı çekti ve özür diledi.

*Son günlerde geri çekilen reklamlardan biride Nivea markasına ait. Nivea markası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı “White is Purity”  sloganı ile paylaşınca başta siyahiler olmak üzere birçok tepki alıp paylaşımını geri çekti. NiveaUk twitter hesabından yapılan açıklamayla, paylaşımın Nivea Orta Doğu hesabından yapıldığı, düşünüldüğü gibi saldırgan olmadığı açıklansa da marka geri adım atıp özür diledi ve paylaşımını geri çekti.

ÖZETLE : 

*Son haftalarda yayınlanan reklamlarım geri çekilmesi böylesine büyük markaların algılarına zarar vermesinin insanların, yaşadıklarımıza bakınca çok daha hassas çok daha sabırsız çok daha negatife çabuk yoğrulduğunu görüyoruz. Belki de markalar onlarca paralar harcayıp pazar araştırmaları yaptırmak yerine insanların yaşadıkları hayattan ne kadar memnun olduklarını ? Gelecekten beklentilerini, kaygılarını ve korkularını sorgulatması belki de markalar için daha elzem ve öncelik haline gelmiştir ? Trump’ın A.B.D başkanı olup “Özgürlükler ülkesi Amerika’yı” göçmenlere kapamaya çalışması, Avrupa ülkelerinin terör kaygılarından dolayı içine kapanması, ülkemizde ki sorunlar, yaşananlar yanı başımızda yaşanan insanlık dramları… Markalar alışılagelmiş pazar araştırmaları, hedef kitle çalışmaları, focus gruplar yerine daha geniş perspektiften tüketiciye dokunmalı unutmayalım ki artık markaların ne söylediğinden çok tüketicinin ne söylediği ve istediğinin önemli ve değerli olduğu bir dönemdeyiz. İnsanların hayal kurmaya ve umuda ihtiyaçı olduğu bir dönemdeyiz. Belki yakalanması gereken en kolay ” Insight ” gözümüzün önünde ve bizler göremiyoruzdur!

 

Kaan Alper

https://www.instagram.com/knalper/
https://www.facebook.com/kaan.alper.560
https://twitter.com/kalperka

Kaan Alper

https://www.instagram.com/knalper/
https://www.facebook.com/kaan.alper.560
https://twitter.com/kalperka

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım