SosyalKafa

“FlipFeed – Başkasının Twitter zaman akışında gezin

 

Kaynak: FlipFeed – Başkasının Twitter zaman akışında gezin

 

EVETçi / HAYIRcı kullanıcılar Twitter’da ne görüyor, merak ediyor musunuz?

FlipFeed politik görüşleri tersyüz ediyor!

Türkiye’nin politik atmosferi karşıt görüşlerin sürtüşmesiyle şekillenirken, vatandaşlar arasında empati kurma becerisi gitgide azalıyor. Karşıt görüşler arasındaki fikir ayrılıklarına sosyal medyada bir de sanal şiddet eşlik ediyor. Üstelik bu sorun sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde sosyal dengeleri derinden etkileyebilecek bir tehdit olarak yaşanıyor.

FlipFeed Türkiye, referandum öncesinde artan ideolojik kutuplaşmayı yatıştırmak ve farklı görüşlere sahip kullanıcılar arasında duygudaşlık yaratmak için Twitter’ı kullanan bir uygulama

MIT Media Lab’a bağlı Sosyal Makineler Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, ideolojik kutuplaşmayı arttırmak yerine yatıştırmak ve farklı görüşlere sahip kullanıcılar arasında duygudaşlık yaratmak için popüler sosyal medya platformu Twitter’ı kullanan bir uygulama geliştirdi.

FlipFeed nasıl kullanılır?

Geçtiğimiz aylarda ABD seçimleri öncesinde hayata geçirilen FlipFeed, Twitter kullanıcılarının kendi akışlarını başka bir kullanıcınınkiyle değiştirmelerini sağlayan bir Google Chrome eklentisi. Derin öğrenme ve sosyal ağ analizi tekniklerini kullanan eklentinin Türkiye sürümü ise referandum gündemini baz alıyor. Siyasi görüşleri EVET ve HAYIR’a yakın olarak sınıflandırılan kullanıcıların Twitter akışlarını, eklentinin kullanıcılarına gösteriyor. Örneğin EVET’e yakın bir kullanıcı, HAYIR’a eğilimli bir kullanıcının akışındaki haberleri, yorumları ve diğer içeriği görüntüleyebiliyor, kendi akışındaymış gibi cevaplayarak veya retweetleyerek etkileşebiliyor.

Twitter akışının başka bir kişinin akışıyla değiştirilmesi, hem farklı haber kaynaklarından bilgi alanların farklı düşünebileceğini ortaya koyarak bir karşılıklı anlayış geliştirmeyi hem de siyaset dışı ortak ilgilerden yakınlıklar kurarak farklı görüşler arasındaki empatiyi arttırmayı hedefliyor

FlipFeed eklentisiyle karşıt görüşte birinin akışını deneyimledikten sonra karşınıza çıkan anketi doldurarak bu araştırma projesine bir geri dönüş yapabilir, eklentinin geliştirilmesi için katkı sunabilirsiniz.

Google Chrome için FlipFeed Türkiye eklentisi

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım