SosyalKafa

Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi

Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi olarak, Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlanmış ya da üniversite tarafından edinilmiş kurumsal arşiv ve özel koleksiyonları bir araya getiriyor ve araştırmacılara sunmadan önce tasnif, kataloglama ve dijital ortama aktarma çalışmalarını yürütüyoruz. Faaliyetlerimizi, 2015 yılından bu yana 8 No’lu Lojman olarak da bilinen Barnum House’da sürdürüyoruz. 2016 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı’na “Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı” çerçevesinde yaptığımız “Kişisel Arşivlerle İstanbul’da Bilim, Kültür ve Eğitim Tarihi” adlı proje başvurumuzun olumlu sonuçlanmasıyla çalışmalarımız hız kazandı.

Amaçlarımız arasında, “Robert Kolej-Boğaziçi Üniversitesi Arşivi” bünyesinde, Robert Kolej, Amerikan Kız Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi’ne ait, farklı kütüphanelerde bulunan yayımlanmış ve yayımlanmamış yazılı ve görsel malzemeleri, üretildikleri kurumda bir araya getirmek yer alıyor. Bu arşivin önemli bir bölümünü oluşturan, New York’taki Columbia Üniversitesi Nadir Eserler ve Yazmalar Kütüphanesi’nde bulunan belgeler, 20 Aralık 2013 tarihinde imzalanan bir protokolün ardından, 2016 yılında üniversitemize kazandırıldı. Robert Kolej ve Amerikan Kız Koleji ile ilgili, 1850’li yıllardan Boğaziçi Üniversitesi’nin kuruluş tarihi olan 10 Eylül 1971 yılına kadar üretilmiş, 150.000’in üzerinde belgeden oluşan arşiv, bu kurumlara ve bu kurumlarda görev almış önemli isimlere ait belgelerin yanı sıra, oldukça zengin bir fotoğraf koleksiyonunu da içeriyor.

 

Bu fotoğraflar, gerek Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi’nin kurumsal hafızası ve tarihinin inşasına gerekse de bu kurumlardan yolu geçmiş pek çok kişinin gündelik yaşantılarına ve pratiklerine ışık tutan oldukça önemli, faydalı ve bir o kadar ilgi çekici tarihsel malzemelerdir. Merkez bültenlerimizle, arşivlerde bulunan malzemeleri sizlerle paylaşarak, Robert Kolej, Amerikan Kız Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi’nin geçmişine bir pencere açmayı amaçlıyoruz. İlk durağımız, günümüzde Rektörlük Binası olarak bilinen Van Millingen Hall.

Rektörlük Binası (Van Millingen Hall) Tarihi

Günümüzde Rektörlük Binası olarak faaliyet gösteren yapı, ilk inşa edildiği dönemde Van Millingen Hall olarak adlandırılmıştır. Binanın 1931 yılında başlayan inşaatı 1932 yılında tamamlanmıştır. Bu bina esasen Robert Kolej kütüphanesi olarak tasarlanmıştır. Binada aynı zamanda Robert Kolej yöneticisinin ofisi bulunmakta ve ana okuma odası 1960’ların başına kadar fakülte toplantıları için kullanılmaktaydı. Kütüphane adını, Bizans tarihi alanında çok değerli çalışmaları bulunan ve Robert Kolej’de 1879-1915 yılları arasında tarih profesörü olarak görev yapmış Alexander Van Millingen’dan alıyor.

İstanbul’daki Bizans dönemi yapıları üzerine olan kitap koleksiyonuyla bilinen Van Millingen, tüm kitaplarını Robert Kolej Kütüphanesi’ne bağışlamıştır. 1971 yılında 100.000’in üzerinde kitabın bulunduğu kütüphane, 1984 yılında Kuzey Kampüs’teki yeni binasına taşınmıştır. Van Millingen Hall’da günümüzde rektörlük ofisi, idari ofisler ve konferanslar için kullanılan ana okuma salonu bulunuyor.
*İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Kişisel Arşivlerle İstanbul’da Bilim, Kültür ve Eğitim Tarihi” projesi kapsamında hazırlanan bu yayının içeriği İstanbul Kalkınma Ajansı veya Kalkınma Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’ne aittir

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım