SosyalKafa

Selanik Mutfağı: Restoran ve Kafeler

Bu adamlar iyi yemek yapmayı ve yemeyi çok iyi biliyor. Deniz ürünlerinden tutun, ızgara etlere, salatalara ve böreklerine kadar hepsine bayılıyorum. Ve tabi ki masanın baş tacı Uzo’ya 🙂 Politiki Kouzina (Bir Tutam Baharat) filmini izleyeniniz var mı? Filmde lezzetli Yunan yemeklerinin yanı sıra mutfağın insanları birbirine nasıl yakınlaştırdığını ve bağladığını anlatıyor. Ayrıca Türk ve Yunan yemeklerinin nasıl birbirinden etkilendiğini de. Bence yemek yapmak hangi kültür olursa olsun kendini en güzel ifade biçimi. Yunanlılar da bizim gibi bunu en iyi yapanlardan biri.

Selanik’te damak tadınıza uygun herşeyi bulabilirsiniz. Deniz ürünü seviyorsanız burası bir cennet, canınız et mi çekti çeşitli baharatlarla ızgara edilmiş bir tabak sizi bekliyor veya sadece sebze yemek mi istiyorsunuz zeytinyağlı mezelerin memleketindesiniz. Çoğu aslında damak tadımızın aşina olduğu lezzetler. Gelelim benim keşfettiğim yerlere;

Μπουγατσα Το Προξενειο

Selanik’te bıkmadan usanmadan böreklerinden yiyebilirim. Peynirlisi, ıspanaklısı ve benim favorim kremalısı… Kahvaltı da çeşit çeşit börek yiyebilirsiniz. Atatürk’ün evini ziyaret ettikten sonra kahvaltı yapmadığım için acıkmıştım ve hemen müzenin karşısındaki önceden de aşina olduğum Μπουγατσα Το Προξενειο’dan bougatsa siparişimi verdim.

Thessaloniki

bougatsa

Igglis 

Bu restoranı Ano Poli‘ye doğru çıkarken fark edeceksinizdir. Sarmaşık ve çiçeklerle kaplı huzurlu bir yer. En güzel tarafı ise eski tarifleri araştırıp geleneksel pişirme yöntemleri ile yemekleri size sunuyorlar. Eğer bir kaç kişi gidecekseniz kulağınıza hoş gelenlerden ortaya söyleyin. Böylece çoğu lezzeti deneyebilirsiniz.

Thessaloniki

Vosporos

Aristotelous Meydanından aşağıya doğru yürümeye başlayın, çok gitmeden hemen sağdaki sokaktan içeri girin. Burası tavernaların olduğu bir sokak ve ”Greek Tavern”nin ne demek olduğunu deneyimleyebileceğiniz bir yer. Vosporos, Yunanca’da Boğaz demek yani; İstanbul Boğazı. Yemeklerin porsiyonları oldukça büyük, 1 porsiyon aslında 2 porsiyon olarak geliyor. Tabi fiyatları TL’ye çevirirseniz pahalı ama aslında yediğin yemeğin lezzetine ve büyüklüğüne göre ucuz diyebiliyorsunuz.

Thessaloniki - Greek Tavern

Full tou Meze

Bu akşam da uzo ve meze yapalım diyorsanız burası tam yeri. Şehrin hem restoranları hem de barları açısından en popüler yeri Ladadika bölgesinde yer alıyor. Çeşit çeşit mezeleri var, seçmeye çalışırken neredeyse hepsinden isteyecek kıvama gelmiştim. Eğer uzo söyleyecekseniz Barbayanni markasını tavsiye ederim. Mavi renkte olan daha sert yeşil renkte olan daha hafif bir tada sahip (bizim Yeşil Efe gibi) Ayrıca buradaki birkaç garson Türkçe biliyor ve Türkçe menüyü önünüze getiriveriyor 😉

Thessaloniki

Savvikos

Öğlen vakti çok acıkıp ve güzel kokularına kapılıp geldiğim bir yer. Aristotelous Meydanı’nda denizi arkanızı verip, sol yönde ilerlerseniz göreceksinizdir. Burası aslında Yunanistan’ın en eski (1914) köfteci dükkanlarından biri. Tavuk şiş (souvlaki) vb alternatifler de var. Bence souvlaki’yi burada deneyebilirsiniz.

To Palio Hamam Bar

Bu sefer Aristotelous Meydanı’ndan yukarı doğru yürümeniz gerekiyor. Bar Mitropolitou Gennadiou caddesinde bulunuyor. Buraya ulaşmak için önce kafe gibi bir yere giriş yapıp yukarı çıkıyorsunuz ilk başta teras bar olduğunu anlamak zor ama yukarı çıktığınızda ağzınızdan küçük bir vay be çıkabilir. Çünkü eski bir Osmanlı hamamının yanında bulunuyor ve hamamın çatısını kırmızı ışıklarla renklendirmişler. Çok keyifli bir atmosferi var.

Kitchen Bar

Bu sefer gidemedim ama yine de burada frappenizi içip güneşi batırmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda yemek yemek isterseniz de menüsünde çeşit çeşit lezzetler mevcut.

Ben gidemedim siz gidin dediğim yerler.

  • Coq Au Zen
  • O Kipos Tou Thermaikou
  • Nea Folia
  • Kismet
  • Fragile Bar

*** Bu gezi Selanik için yetti mi? Yetmedi tabi ki daha fazla keşfedilecek yer ve lezzet var. Geri geleceğim güzel Selanik 🙂

 

 

Bengi Baytekin

Bengi Baytekin

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım