SosyalKafa

Assange Kovulan Google Mühendisine Twitter Üzerinden İş Teklif Etti

Bildiğimiz üzere, teknoloji endüstrisi başından beri cinsiyet rollerinde yaşanan dengesizlikle gündeme geliyor. Bu alanın istihdam imkanlarının çoğunlukla erkekler tarafından dolduruluyor olması, özellikle kadınların önemli mevkilere getirilmesini zayıflık olarak gören bir basmakalıp, eril egemen anlayışla kol kola girdiğinde toplumsal yaşamın birçok yerinde de olduğu gibi kadının konumunu burada da geriye itiyor.

Bu hassas mevzuyla tekrardan medyanın odağı haline gelen isim ise, çoğumuzun gündeliğine oturmuş teknoloji devi Google. Konuyla alakalı olarak mail yoluyla yaklaşık 10-12 sayfalık bir genelge yayınlayan firma mühendisi James Damore’nin yazısında(Googles Ideological Echo Chambers), şirkette konservatif politik fikirlerin susturulduğunu, kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılıkların kadının teknoloji endüstrisi ve liderlik pozisyonlarına noksan erişimi üzerinde doğal bir rol oynadığını ifade etmesinin ardından olaylar, CEO Sundar Pichai’nin söylenenlerin firma tüzüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Damore’yi kovması üzerine iyice karışmaya başladı.

Kovulmasının ardından Damore, fikirlerini özgürce ifade ettiğini, bu sebepten dolayı sözlerinin hiçbir suç teşkil etmediğini ve herhangi bir yasaya ya da tüzüğe dair ihlal içermediğini söyleyerek, Google’ın bu hamlesine karşı yasal hakları konusunda araştırma yaptığını, büyük ihtimalle Google’a dava açacağını açıkladı.

Yaşanan kargaşa esnasında Wikileaks editörü ve basın sözcüsü olan Julien Assange attığı tweet’te, “Censorship is for losers” diyerek, mühendis Damore’ye Twitter üzerinden iş teklif etti.


“Kadında erkekte saygıyı hak ediyor. Bu onları kibarca fikirlerini ifade ettikleri için kovmamayı, daha ziyade tartışmayı da içeriyor.” diyerek alaylı bir dille firmanın tavrına eleştiri getiren Assange, daha önceki bir tweet’te de yine sivri dilini kullanarak Google’ın gizlilik politikalarına şu sözleriyle değiniyor, “Kimlik politikaları 2.0 savaşları Google’a gelmiş. Fakat kitle casusluğu eşit fırsatlar diyerek yırtındığından beri var.” 

Guardian’da yayınlanan CV’de, Princeton, Harvard ve Illinois gibi prestijli okullarda tahsilini tamamlayan uzman yazılım mühendisinin 2013 senesinden beri Google’da çalıştığı belirtiliyor. Henüz kendisinin Assange’ın teklifini kabul edip etmediğine dair bir bilgi ortalıkta yok. Ortalık yakın zamanda daha çok çalkalanacak gibi gözüküyor.

Google’ın çalışanlarının demografik bilgileriyle ilgili yayınladığı en son rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Damore’nin yazdığı orijinal metine buradan ulaşabilirsiniz

Ali Mert Gürbüz

Ali Mert Gürbüz

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım