SosyalKafa

Dezavantajlı kesimler için ‘Yurttaş Haberci Eğitimi’ düzenleniyor

Sorunları medyada yeterince yer almadığı için, yurttaş haberciliği yapan ya da yapmak isteyen dezavantajlı kesimlerden bireylere Demokrat Haber tarafından yurttaş haberciliği eğitimi düzenlenecek. Eğitimler 25-26 Kasım 2017 tarihlerinde Kadıköy’de yapılacak.

Ücretsiz olarak verilecek eğitime katılmak isteyenlerin info@demokrathaber.org adresine özgeçmişlerini ve neden bu eğitime katılmak istediklerini anlatan bir mail göndermeleri gerekecek.

Eğitime katılacakların Engelliler, LGBTİ bireyler, Romanlar, Ermeniler, Süryaniler, Kürtler, Lazlar, Çerkesler, Aleviler, Hristiyanlar, Yahudiler, Kadınlar, Mülteciler, Göçmenler gibi farklı gruplardan seçilmesine dikkat edilecek.

Demokrat Haber’den Mehmet Göcekli, “Görmüyor, Duymuyor, Bilmezlikten Geliyorlarsa; Kendi Haberini Kendin Yap” diyerek yola çıktıklarını ve iyi bir eğitim programı hazırladıklarını ifade ediyor. Yaptıklarının bir nevi “ilk yardım eğitimi” olduğunu, katılımcılara temel habercilik bilgilerini kazandırarak, kendi haberlerini yapmalarını sağlayacaklarını söylüyor.

PROGRAMDA NELER VAR?

Mehmet Göcekli’nin “Neden Yurttaş Haberci Eğitimi?” düzenlediklerini anlatacağı açılışla başlayacak eğitimler alanlarında uzman kişiler tarafından verilecek.

Sevda Alankuş “Hak Haberciliği ve Alternatif Medya Dili” üzerinde duracak. Güventürk Görgülü, “Haber Nedir? Haber Metni Nasıl Yazılır?” konulu bir sunum yapacak. Gülin Çavuş ise, “Dijital Çağda Yalan Haber Sorunu ve Doğrulama” üzerine bilgiler paylaşacak.

Pınar Dağ, “Veri Haberciliği”ni anlatırken, Fatih Pınar “Haberde Video ve Fotoğraf” üzerine konuşacak. İrfan Aktan da “Röportaj ve Söyleşi” üzerine bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.

25 Kasım 2017 Cumartesi 26 Kasım Pazar 3 Aralık Pazar
9.00-9.45 Neden Yurttaş Haberci Eğitimi? (Mehmet Göcekli) Veri Haberciliği Nedir? (Pınar Dağ) Haber Atölyesi
10.00-10.45 Hak Haberciliği ve Alternatif Medya Dili (Sevda Alankuş) Veri Haberciliği Nasıl Yapılır? (Pınar Dağ) Haber Atölyesi
11.00-11.45 Hak Haberciliği ve Alternatif Medya Dili (Sevda Alankuş) Haber Fotoğrafçılığı (Fatih Pınar) Haber Atölyesi
12.00-13.00 Yemek ve Dinlenme Yemek ve Dinlenme Yemek ve Dinlenme
13.00-13.45 Haber Nedir? (Güventürk Görgülü) Videoaktivizm (Fatih Pınar) Haber Atölyesi
14.00-14.45 Haber Metni Nasıl Yazılır? (Güventürk Görgülü) Röportaj ve Söyleşi Teknikleri (İrfan Aktan) Haber Atölyesi
15.00-15.45 Dijital Çağda Yalan Haber Sorunu ve Doğrulama (Gülin Çavuş) Röportaj ve Söyleşi Atölyesi (İrfan Aktan) Haber Atölyesi

“KENDİNE DEMOKRAT OLMAYAN YURTTAŞ HABERCİLER”

Faaliyetlerinde yetişkin eğitimine öncelik veren DVV International’in desteğiyle Demokrat Haber tarafından düzenlenecek eğitimin amacı dezavantajlı ve örselenebilir kesimlerden daha fazla kişinin daha bilinçli bir şekilde yurttaş haberciliği yapması ve bu sayede sorunlarının medyaya yansımasına katkıda bulunmak.

Demokrat Haber’in, kuruluşundan itibaren dezavantajlı kesimlerin sorunlarına öncelik verdiğini hatırlatan düzenleyiciler, onların da genellikle sadece kendi sorunlarına duyarlı, “kendine demokrat” olmasına işaret etmek için “Kendine Demokrat Olmayan Haberler” mottosuyla yayın yaptıklarını belirtiyor.

Bu nedenle eğitime katılacak farklı gruplardan bireylerin birbirleriyle tanışmaları, birbirlerinin sorunlarından haberdar olmaları, birbirlerinin sorunlarına empati yapmaları ve “kendine demokrat olmayan yurttaş haberciler” yetiştirmek de hedeflenecek.

MESELESİ OLAN KATILABİLİR

İstanbul Kadıköy’de düzenlenecek eğitimler 25-26 Kasım 2017 tarihlerinde yapılacak. 3 Aralık günü de alınan eğitimlerden yola çıkılarak katılımcıların kendi örnek haberlerini üreteceği “Haber Atölyesi” olacak. Eğitim yeri seçilen katılımcılara ayrıca bildirilecek.

Katılımcılarda yaş ve eğitim sınırlaması aranmayacak, meselesi olan, dezavantajlı ve örselenebilir kesimlerin seslerinin ve sorunlarının duyurulmasını dert edinen katılımcılara öncelik verilecek.

Facebook Etkinlik Sayfası: facebook.com/events/284485035379970

Mehmet Şafak Sarı

NewsLabTurkey.Org'da Yazı İşleri Müdürü. Yeni İletişim Teknolojileri, Yeni Medya, Sosyal Medya ve Siber Güvenlik alanlarında çalışmaları var. Çeşitli kişi ve kurumlara Dijital İletişim Servisi sunuyor, Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Dijital Güvenlik, Siber Güvenlik Eğitimi veriyor, Web Tasarım, Grafik Tasarım, Veri Görselleştirme ve İnfografik yapıyor.

Mehmet Şafak Sarı

NewsLabTurkey.Org'da Yazı İşleri Müdürü. Yeni İletişim Teknolojileri, Yeni Medya, Sosyal Medya ve Siber Güvenlik alanlarında çalışmaları var. Çeşitli kişi ve kurumlara Dijital İletişim Servisi sunuyor, Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Dijital Güvenlik, Siber Güvenlik Eğitimi veriyor, Web Tasarım, Grafik Tasarım, Veri Görselleştirme ve İnfografik yapıyor.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım