SosyalKafa

Hanoi’de Yapmadan Dönmemeniz Gereken 8 Şey

Eskiyi / yeniyi bir arada yaşayacağınız, gecesi de gündüzü de ayrı keyifli, enerjisi hiç bitmeyen Hanoi şehrinde sıkılmanız mümkün değil. Dört gün boyunca her bir noktasını keşfettiğim başkentten sizlere bir buket demet 🙂

1- Old Quarter’da Kaybolun

Hanoi - Old Quarter

Ben söylemesem de 36 sokaktan oluşan mahallede zaten kaybolacaksınız, bunu baştan kabullenelim. Sağdan, soldan aynı anda gelen motosikletler, bisikletler, insanlar, konik şapkalı sokak satıcılarıyla sanki her bir sokak aynıymış gibi hissediyorsunuz. Bu yüzden sakince haritanızı cebinize koyun ve Hanoi’nin kollarına bırakın kendinizi.

Eski mahalledeki her sokağın ismi orada satılan ürüne veya verilen hizmete göre değişiyor. Yani bir sokağa girdiğinizde sadece çanta satanları bir diğerindeyse sadece ayakkabı satanları göreceksiniz.

2- Hoan Kiem Gölünün Etrafında Yürüyüş Yapın

Huc Bridge - Hanoi

Hoan Kiem gölü, eski mahallenin (old quarter) tam ortasında bulunuyor ve Hanoi’deki kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri. Sabah güneş doğmasına yakın uyanıp hemen gölün kenarında Tai chi yapan tatlış teyzeleri izleyebilir, gölün hemen yanındaki kafelerde oturup Vietnam’ın leziz kahvelerinin tadına varabilirsiniz. Hava karardığında da buraya uğramayı unutmayın! Zira gölün ortasında bulunan Turtle Tower ve Huc Köprüsü ışıklandırıldığında büyülü bir hal alıyor.

3- Vietnam Yemekleri

Hanoi - Street Food

Hanoi kesinlikle yemek cenneti. Günümün yarısı sokaklarda gezmekle diğer yarısı yemek yemekle geçti. Öncelikle Vietnam’ın geleneksel yemeği Pho‘yu (çeşitli sebze, tavuk veya et ile yapılan noodle çorbası) denemeyen bu ülkeyi gezdim demesin! O kadar övdün sadece noodle çorbası mı var demeyin. Asla! Sırasıyla; Banh Mi (Vietnam usulü sandviç), Cha Ca (Balık barbekü), Goi Cuon / Nem Ran (Vietnam usulü Çin böreği) – kağıt pirince sarılarak yapılıyor /sebzeli ve etli çeşitleri var – Bun Thit Nuong (domuz köfteli noodle) ve dahası… Hanoi’den küçük bir göbek yapmadan ayrılmanız mümkün değil.

4- Yumurta Kahvesi Mi? O da Ne?

Egg Coffee - Hanoi

Hemen suratlar ekşimesin, içtiğim en lezzetli kahvelerden biriydi. Çiğ yumurta sarısı, şeker, süt ve kalın çekilmiş Robusta kahvesiyle yapılıyor. Eğer bir gün Hanoi’ye yolunuz düşerse bu farklı tadı Giant Coffee’de denemelisiniz.

5- Temple of Literature (Edebiyat Tapınağı)

Literature Temple - Hanoi

Edebiyat tapınağı (Van Mieu) Konfüçyüs’e adanmış tapınaklardan biri. Edebiyat tapınağı 1070 yılında inşa edilmiş. Aynı zamanda Vietnam’ın ilk üniversitelerinden biri (İmparatorluk Akademisi). İçeriye girdiğinizde avluyu çevreleyen bir sürü kaplumbağa heykeli görüyorsunuz. Bu heykeller (Doctor Steles), üç yılda bir düzenlenen sınavlarda başarılı olan 1037 mezunun anısı için yapılmış.

6- Ho Chi Minh Mozalesini Ziyaret Edin

Ho amcanın elini öpmeden şehri terk etmek olmaz. Vietnam Demokratik Cumhuriyeti’nin ilk başkanı Ho Chi Minh, halk tarafından çok sevildiği için Ho amca olarak anılıyor. Ho Chi Minh’in mumyalanmış bedeni burada bulunuyor. Hükümet ulusal kahramanlarının sonsuza dek yaşaması için de bu anıt mezarı yapmayı uygun görmüş.

7- Hoa Lo Hapishanesi

Hoa Lo Prison - Hanoi

Burası içeri girer girmez tüyler ürpertiyor, insanın kalbinde derin bir hüzün bırakıyor. Takma adı “cehennem deliği”. Hoa Lo hapishanesi ilk olarak Fransız sömürgecileri tarafında 1886 – 1901 yılları arasında Vietnamlı politik esirlerin tutulması için kullanılmış. Daha sonra Vietnam savaşı sırasında yakalanan amerikalı pilotlar için kullanılmış ve burada Amerikalı askerlere işkence yapılmış. Vietnam’ın bunları yapmasındaki amaç mahkumların iradesini kırıp ABD hakkında bilgi sızdırmakmış.

8- Hanoi’yi Motosiklet ile Gezmek

Hanoi

Yapmayın demiyorum hobi olarak yine yapın. 7 milyon nüfuslu Hanoi şehrinin 4,5 milyonunun motosiklet kullandığını düşünün. Kural diye bir şey yok; yolda giderken mesajlaşmak, sağlamak ve sollamak, çılgınlar gibi kornaya basmak serbest. Bir de lütfen o elinizi frenden çeker misiniz? Ayıp oluyor! Eğer benim gibi motosiklet kiralamaya karar verdiyseniz şunlara dikkat etmek hayatınızı kolaylaştıracaktır;

🔻Sizi sağlayan sollayanlara aldırış etmeyin, sinirlenmenizin faydası yok.

🔻Sağınızı, solunuzu kontrol etmeye çalışmayın sadece önünüze bakın yeter.

🔻Hanoi’de motosikletli olmak yaya ve bisikletli olmaktan çok daha iyidir.

🔻En sevdikleri şey kornaya basmak; “Çekil yolumdan kadın!” demek dahil “Merhaba, hoşçakal, sağındayım” vs demek için de kornaya basmayı tercih ediyorlar. Siz de elinizi korkak alıştırmayın.

🔻Eğer şehri yürüyerek gezecekseniz ve karşıdan karşıya geçmeniz gerekiyorsa durmadan geçin, tereddüt ettiğiniz an 😵 böyle olursunuz.

Bengi Baytekin

Bengi Baytekin

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım