SosyalKafa

Arda Usta yazdı: BU MARKA DÜNYAYI ELE GEÇİRECEK ( Xiaomi)

 

BU MARKA DÜNYAYI ELE GEÇİRECEK

Çin üreticilerinin son yıllarda büyük bir yükseliş içerisinde olduğunu biliyoruz. Xiaomi bu cümleyi bize net bir şekilde açıklıyor. Çin, Pekin merkezli dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olma yolunda ilerleyen Xiaomi, her geçen gün üretimini ve teknolojisini geliştiriyor. Yaptıkları “replica” ürünler yani revaçta olan, ismini en üst sıralara yerleştirmiş firmaların ürünlerinin bir benzerlerini üretmeleri, tüketicilere maddi konularda yardımcı oluyor. Bu benzer ürünler fiyat olarak diğerlerinden daha ucuz olmasına rağmen kalite bakımından ve teknoloji bakımından pek bir farkları yoktur. Xiaomi’nin günümüzde yaygınlaşmasının ve tercih edilmesinin asıl sebeplerinden biri budur. Günümüz teknolojisinde artan akıllı telefon kullanımı ve mobil dünyanın hayatımızdaki büyük önemi, bu markayı hızlı bir şekilde yükselişe geçiriyor. Peki, bu marka bu kadar kısa bir süre içerisinde, bu kadar büyük bir pazar payına nasıl sahip oldu?  Bu sorunun cevabı son derece basit. Tabi ki de uyguladıkları fiyat politikaları sayesinde. Kaliteli işçilik, güvenilirlik ve ürünlerin sağlamlığı ile beraber ucuz fiyatları da insanların önüne sermek, insanların tercihlerinde büyük bir rol oynuyor.

Çin’de üretim yapan çoğu markanın başarılı olmasının ve fiyatlarının diğer dış markalara kıyasla daha ucuz olmasının bir sebebi var. Çin’de işçilik giderleri oldukça düşüktür. Bu sebepten dolayı Çin firmalarının üretim maliyetleri, diğer batılı şirketlere oranla daha düşük oluyor. Bu durum Çinli üreticilerin ürünlerini daha ucuz fiyatlardan satmasına önemli bir katkı sağlıyor. Satılan ürünlerin ucuz fiyatlardan satılmaları, tüketicileri de daha mutlu ediyor ve tercih edilme yüzdesini arttırıyor. Bu düzeni oturtmuş firmalar teknoloji pazarında önemli bir yükselişe geçiyor. Xiaomi de bu firmalardan biri olarak günümüz teknoloji pazarında önemli bir rol oynuyor.

 

Başlangıçta evrensel bir marka olmayan Xiaomi ilk başta Asya pazarında mücadelesini sürdürdü. Asya pazarında geniş bir kitleye ulaşan bu firma, Hindistan’da en çok akıllı telefon satan firma oldu. Bu başarıların ardından kendini evrensel bir marka yapma kararı aldı ve bu evrenselleşme çalışmaları hala sürüyor. Daha ülkemizde resmi bir satış merkezi bulunmayan Xiaomi, ithalatçılar sayesinde yurt dışından getirtilerek geniş bir kullanıcı ağına yayıldı. Ülkemizde Xiaomi’nin resmi bir merkezi bulunması yönünde bir hayli yoğun istek bulunmakta fakat daha şuana kadar Xiaomi yetkilileri tarafından herhangi bir bilgi gelmemiştir. Hedefi ilk başta ABD pazarına yayılmak olan bu firma, yaşanan bazı politik durumlardan dolayı rotasını Avrupa’ya çevirmiştir. Bu durum ise yakın yıllar içerisinde bu markayı Türkiye pazarında görebileceğimiz hakkında bize ışık yakıyor.

 

 

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım