SosyalKafa

Apple WWDC’de Yeni İşletim Sistemlerini Tanıttı

Apple, dün başlayan WWDC ile yeni teknolojilerini tanıttı. MacOS yeniliklerinden Facetime geliştirmelerine bir çok yeniliği kullanıcılara Beta olarak sundu. İşte konferansta açıklanan özellikler:

Facetime

Apple, Facetime ile 32 kişiye kadar görüşme yapmaya imkan tanıyan yeni özelliğini tanıttı. Ayrıca yeni Memoji özelliği, Facetime üzerinden de kullanılabilecek!

ARKit

ARKit gelişmeleri ile geçen sene entegre edilen kamera üzerinden QR kod okkuma özelliğinden sonra bu sene cisimlerin ölçümlerini ara bir uygulama olmadan yapabilmeyi sağlayan yeniliğini tanıtıldı.

Do Not Disturb

Do Not Disturb özelliği geliştirilerek, kullanıcılar tarafından daha verimli kullanımı hedefleniyor. Uyku saatlerinde bildirimleri otomatik olarak kapatarak kullanıcıların daha kaliteli bir uyku süresi geçirmesi amaçlanıyor Ve bu özelliklerin hepsi denetim merkezinden kontrol edilebiliyor!

Screen Time

Hayatımızın ne kadar zamanını telefon ekranına bakarak geçiriyoruz? Peki bununla ne kadar yüzleşmek istiyoruz? İsteyip istememek size kalmış ancak Apple bu özellikleri kullanıcılara sundu. Kullanıcılar, Screen Time ile kullanıcıların hangi uygulamada ne kadar zaman geçirdiklerinin verilerine ulaşılabiliyor. Kategorilere göre kullanım sıklıkları, aldıkları bildirim sayıları ve dahası, günlük ve haftalık etkinlik raporları olarak kullanıcıya sunuluyor. Ayrıca belirlenen saatlerde uygulamalara erişimin engellenmesi Screen Time ile gelen özelliklerden.

Notification Center

Notification Center zaten vardı, ancak iOS 12 ile kullanıcıların dikkat dağınıklığını engellemek adına daha fazla seçenek sunuluyor. Yeni gelen özelliklerle bildirimleri tamamen devre dışı bırakmak veya direkt bildirim merkezine yollamak seçenekler arasında yer alıyor. Siri’nin yapay zeka geliştirmeleri, hangi bildirimin daha önemli olduğuna karar vererek önermelerde bulunabiliyor. Bildirimlerin gruplanarak gösterilmesi, ekrandaki görüntü kirliliğinin de önüne geçmek adına atılan bir adım.

Animoji ve Memoji

“-moji” furyası yakın zamanda son bulacak gibi gözükmüyor. Apple’ın WWDC17’de tanıttığı Animoji teknolojisine Samsung’dan AR Emoji atağı gelmişti. Dün ise Apple’dan Samsung’un AR Emoji özelliğine çok benzeyen Memoji özelliği geldi. Facetime ile de entegre olan sistem kullanıcıların AR üzerinden kendilerini tasarlamalarına imkan veriyor. Hem de artık dil hareketlerini destekliyor. WOW!

MacOS Mojave

Mac modelleri için geçen sene çıkan MacOS High Sierra’dan sonra bu sene Mojave tanıtıldı. En çok ilgi çeken özelliklerin başında Karanlık Modu geliyor. Birçok kullanıcının aktif bir şekilde kullandığı mod, tüm işletim sistemine entegre bir şekilde kullanılabilecek. Günün saatleri içerisinde değişebilecek dinamik özelliğin, konferans katılımcılarını ilgilendiren API’ı da ile geliştiricilere sunuldu. Ayrıca Quick Look ile dosyaya girmeden düzenlemeler yapılmasına da imkan sağlandı.

WatchOS 5

Walkie Talkie özelliği Apple Watch’lara gelen yeni bir özellik. Bu yenilik ile WiFi ve hücresel ağ üzerinden kullanıcıların iletişim kurması sağlanacak. Postcast’ler ise yine Apple Watch üzerinden dinlenilebilecek. Kullanıcıların en çok görmek istediği özelliklerden biri olan Web sayfalarını açabilme özelliği ise WebKit ile geliyor.

Yeni işletim sistemleri, iOS için iPhone 5S ve sonrasını; iPad için tüm iPad Air, iPad Pro, iPad 5. ve 6. nesil, iPad Mini 2. nesil ve sonrasını son olarak da iPod touch 6. nesil sonrasını destekleyecek.

Kullanıcılar, sonbaharda güncellemeleri yükleyebilecek. Beta hesabı geliştiricilere açılmış durumda bu sebeple beta sürümünü yükleyebilmeniz için developer hesabına sahip olmanız gerekiyor.

Bonus:

Birçok Apple Watch kayışı ve iPhone kılıfı yanında Onur Haftası’na özel Pride kayışları da Amerika’da satışa sunuldu.

 

Daha fazla gelişme, detay ve görsel için TurkishKit hesabını takip edebilirsiniz!

Râna Altıparmak

PR student from İstanbul. Addicted to MMORPG. Writes about narratives, semiotics and storytelling. Loves Film Noir and Progressive Rock especially King Crimson and Haruki Murakami.

Râna Altıparmak

PR student from İstanbul. Addicted to MMORPG. Writes about narratives, semiotics and storytelling. Loves Film Noir and Progressive Rock especially King Crimson and Haruki Murakami.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım