SosyalKafa

Sena Battal’dan “Black Mirror” yorumları…

BLACK MIRROR ‘’HEMEN DÖNECEĞİM’’ (2.SEZON 1.BÖLÜM)

Sena Battal

Black Mirror’un en duygusal ve vurucu bölümü Hemen Döneceğim’de sevgilisi Ash’i bir trafik kazasında kaybeden Martha, içerisinde bulunduğu teknolojik imkanları kullanarak yaşadığı acıyı hafifletmeye çalışmaktadır. Gelişmiş bir bilgisayar uygulaması, ölen insanların tüm sosyal medya hesaplarındaki bilgileri hafızasına alarak,  ölülerle iletişimde kalabilmeyi sağlamaktadır. Martha bu uygulamayı kullanmaya başlar. Uygulamanın bir üst versiyonunda ise ölen insanlar kopyalanabilmektedir. Martha bu uygulamayı da alır ve fiziksel olarak sevgilisi Ash’a birebir benzeyen, kişilik özellikleri ise sevgilisinin sosyal medya hesaplarındaki bilgilerle sınırlı olan bir yapay zeka bir robot ile yaşamaya başlar. Ash’in robot haline kısa sürede alışır ve bağlanır. Ancak bir süre sonra gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalır. Kaybettiği sevgilisinin yokluğunu yapay zeka robotla doldurabileceğini sanar ama hayal kırıklığına uğrar. Çünkü Ash’in normalde bir olaya vereceği tepkileri robot bilemediği ve hafızasında olmadığı için bu tepkileri veremez. En sonunda Martha, sevgilisinin boşluğunu o olmayan bir yapay zeka robot ile doldurma çabasının pişmanlığını yaşar.

Sevdiklerimizi kaybettikten sonra da onlarla iletişimde kalmak nasıl bir fikir? Eğer onlarla teknoloji aracılığıyla bağlantı kurmaya devam edersek, ölümü kabullenmemiş ve kendimizi kandırmış olmaz mıyız? İletişime geçtiğimiz “şey” o tanıdığımız insan mıdır gerçekten yoksa onun bir yanılsaması mı? Black Mirror’un bu çarpıcı bölümünde diğer bölümlerde olduğu gibi, teknolojinin hayatlarımızı derinden etkilediğini gözlemek mümkün. Eğer teknoloji bu denli hızlı gelişmeye devam ederse adeta teknolojiye aşık, muhtaç ve onun kölesi olacağımız aşikar.
Hayley Atwell ve çok iyi bir aktör olan Domhnall Gleeson oyunculuklarıyla göz dolduruyor. Gerek Martha’nın Ash ile yazılı bir şekilde ‘’kara ayna’’ aracılığıyla iletişime geçtiği anlarda, gerekse Ash’in robot hali ile etkileşimde bulunduğu sahnelerde duygular seyirciye geçiyor. Çok sevdiğimiz, bir çok hatıra biriktirdiğimiz insanları kaybettiğimizde, hatıraların ve ölümün getirdiği acıyı ‘’Hemen Döneceğim’’ adlı bu bölümde hissedebiliyoruz.

 

BLACK MIRROR ‘’DİBE VURUŞ’’    (3.SEZON 1.BÖLÜM)

Sena Battal

 

Başrolde Bryce Dallas Howard’ın Lacie karakterini oynadığı Black Mirror’un 3.sezon 1.bölümü, Joe Wright tarafından yönetilmiş. İnsanların sosyal medyada birbirlerine verdiği oyların bir yaşam standardı, statü belirtisi haline gelişi anlatılıyor. Bütün sosyal medya siteleri, Facebook, Twitter,  Snapchat, Instagram tek bir sitede toplanıyor. Bu sitede de herkese istediğimiz puanı verebiliyoruz. Verdiğimiz bu puanlar da günlük yaşamımızda son derece önemli. Örneğin; Instagram’da paylaştığınız 100 içerikten 90’ı like almamışsa, markete gidip alışveriş yapamıyorsunuz ya da eğer sahip olduğunuz puan yeterli değilse istediğiniz evi kiralayamıyorsunuz. İşte Dibe Vuruş adlı bu bölümde karakterimiz Lacie, böyle bir dünyada yaşıyor. Bu tür uygulamalarda yapılan her türlü paylaşıma gelecek olan her beğeni ve yorum insanların egolarını tatmin etmekten başka bir işe yaramamakta ve insanlık her geçen gün sanal bir kutuya hapsolarak yaşamaktadır.

Dibe Vuruş’da bahsedilen teknoloji, bize hiç de yabancı değil. Instagram’da birkaç saat önce paylaştığınız kahve ve yanındaki kurabiyenin fotoğrafını gerçekten paylaşmak zorunda mıydınız?

Neden sosyal medya hesaplarımızda her anımızı, özelimizi paylaşıyoruz hiç düşündük mü? Peki bunlara gerçekten ihtiyacımız var mı? Bizler sosyal medyada gerçekten kendi benliğimizi mi yansıtıyoruz yoksa olmak istediğimiz kişiyi mi? İşte bu bölümün senaristleri Rashida Jones ve Michael Schur bize bu soruları sorduruyor. Distopyayı iliklerimize kadar hissediyoruz.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım