SosyalKafa

Ezgi Balta yazdı: “Çizgi Filmler ve Cinsiyet Kavramı

Çizgi Filmler ve Cinsiyet Kavramı

Medyanın çocuk psikolojisi ve davranışları üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Çocuklar günümüzde ister istemez ekranlara maruz kalmaktadır. Çoğu zaman bu etkileşim anne veya babanın izniyle istekli olarak gerçekleşir. Aslında bu kadar basit şekilde çocuklara sağlanan medya verimleri çocukların karakter ve dünya görüşü üzerinde tahmin edilemeyecek derecede etkili olabilir.

Bu etkilerden biri çocuktaki cinsiyet algısıdır. Neredeyse tüm çocuklar çizgi film izlemeyi severler. Fakat bazı çizgi filmler kızlara bazıları ise erkeklere yöneliktir. Çocukların sevmeleri ve yönelmeleri de çizgi filmlerin bu ayrıştırma konusunda başarılı olduğunun göstergesidir. Kız çocuklara yönelik olanlar genelde peri, prenses, sihir, elmas gibi öğelerin ve pembe rengin yoğun olduğu filmlerdir. Erkek çocuklar için ise  araba yarışı , robot , silah , savaş , asker , futbol gibi temalar kullanılır.

Silah ve savaş gibi kavramların çizgi filmlerde kullanılması zaten yanlıştır. Bir kız çocuğu arabaları ve futbolu sevebilir aynı şekilde bir erkek çocuk uçan perilere , şatolara ve çiçeklere ilgi duyabilir. Medya ürünleri üzerinde yapılan bu ayrıştırıcı yönlendirme çocukları ve dolayısıyla tüm bir toplumu şekillendirmektedir. Araba kullanmak , robot yapmak , futbol oynamak yalnızca erkeklere ; ışıldamak, bakımlı olmak , çiçekleri ve pembe rengi sevmek , asalet gibi kavramlar da yalnızca kız çocuklarına özgü olmalıdır şeklinde yanlış bir algı ortaya çıkmış ve ne yazık ki zihinlere yerleşmiştir.

Bunun yanı sıra pazarlama stratejisi olarak yiyeceklerde dahi kadın erkek ayrımı yapılmaktadır. Reklamlarda pembe paketli sakız kızlara , mavi paketli sakız erkeklere özel şeklinde tanıtımlar vardır. Aslında sakız sakızdır. Renk ve cinsiyet ayrımı yapılabilecek en son nesnelerden biridir.

Bugs Bunny, Tom ve Jerry , Power Puff Girls gibi cinsiyet ayırt etmeden çocuğa eğlenceyi yaşatan çizgi filmler her zaman çocuk gelişimi için daha sağlıklı olmuştur. Kadın veya erkek vurgusu yapılmadan çocuk , çocuk ruhu içinde çizgi filmini izlemelidir. Yapılan pazarlama oyunları dikkate alınmamalıdır. Çocuğun arzu ettiği renk ve tattaki nesneler onun için en iyisidir.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım