SosyalKafa

İnfografik ve haritalarla: ABD’nin Savaşları ve İnsani Maliyet

Bu ayın başlarında, NBC muhabiri ve analisti William Arkin bir mektup yazarak 30 yıllık bir kariyerine son verdi. ABD’nin güvenlik politikalarının faşizme kaydığını söyleyen Arkin, ABD medyasının buna suskun kalmasını eleştiriyordu. Bu mektupla beraber ABD kamuyounda özellikle Trump dönemiyle beraber daha da artan savaş politikaları ve bu savaşların bilançosu konusunda tartışmalar yapılmakta.

Demokracy Now! sitesindeki röportajda, Arkin’e göre ABD’nin şu anda içinde bulunduğu çatışmaların çoğu, büyük medya kuruluşları tarafından görmezden geliniyor ya da az bildiriliyor. Medyanın resmi açıklamalar dışına çıkamayan sığ bakışını eleştiren Arkin “gerçeği göremiyoruz bile, şu anda dünyanın dokuz ülkesinde savaş halindeyiz ve günlük olarak bombalıyoruz” diyor.

ABD’nin savaşlarının insanlığa maliyeti

Sadece ABD kamuoyunda ABD’nin silahlı operasyonlarının bilirliğinin olmaması konusunda değil, bu operasyonların ülkeye maddi ve manevi maliyeti konusunda da açık olunmadığı yönünde eleştiriler var. Bu tartışmalara nitelikli katkı koyan bazı izleme ve veri görselleştirme çalışmaları bulunmakta. Goldsmiths’teki Londra Üniversitesi’nin Medya ve İletişim Departmanı’na bağlı olan Airwars, 2014 yılından bu yana dünya çapındaki çatışmaları izliyor ve iddia edilen sivil ölümlerinin, askeri raporlardaki mağdurların adlarının kapsamlı bir şekilde ele alınması için kayıtlar tututuyor ve bunu haritalandırıyor.

Bir başka çalışma da Brown Üniversitesi’nin Watson Enstitüsü’nün Uluslararası ve Halkla İlişkiler bölümünün, ABD savaş politikalarının karşılaştırılabilir verisini tutan ve görselleştiren bir projesi olan “Costs of War Project“.  Projenin web sitesinde, New York’daki ikiz kulelere yönelik saldırılardan bu yana Orta Doğu ve Afrika’daki savaşların büyük ekonomik maliyetlerini takip edidiliyor. Ayrıca aşağıdaki videoda görebileceğiniz gibi bu sürecin ‘insani maliyeti’ni de ortaya koyuyor.

Aşağıdaki görselde, Stephanie Savell ve 5W Infographics tarafından yayınlanan ve  ABD’nin “terörle mücadele ediyor” olduğu tüm bölgelerdeki haritası var. Harita,  40 ülkede ABD ordusunun altı kıtada eğitim, tatbikat, aktif çatışma, hava ve drone görevleri gösteriyor. Yukarıda belirtilen medya organları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların, bu terimin çatışma bölgelerinin bir kısmında veya tamamında kullanılmasına büyük olasılıkla itiraz ettiğini hatırlatmakta fayda var. Savell durumu tanımlamak için resmi dili kullanıyor.

Haritayı büyütmek için üzerine tıklayınız.

Amerikalıların çoğunun inandığının aksine, “terörle mücadele” kaybedilmiyor, genişliyor. Bu savaşlar sürekli şiddetli pahalı savaşlara, yüksek sivil kayıplarına, hastalık salgınlarına, açlıktan ve mülteci krizlerine sebep oluyor. Haritalardaki verilerin tarihlerine ve sonrasında gelişmeleri incelediğimize bu sonuca çıkıyoruz.

Mehmet Şafak Sarı

NewsLabTurkey.Org'da Yazı İşleri Müdürü. Yeni İletişim Teknolojileri, Yeni Medya, Sosyal Medya ve Siber Güvenlik alanlarında çalışmaları var. Çeşitli kişi ve kurumlara Dijital İletişim Servisi sunuyor, Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Dijital Güvenlik, Siber Güvenlik Eğitimi veriyor, Web Tasarım, Grafik Tasarım, Veri Görselleştirme ve İnfografik yapıyor.

Mehmet Şafak Sarı

NewsLabTurkey.Org'da Yazı İşleri Müdürü. Yeni İletişim Teknolojileri, Yeni Medya, Sosyal Medya ve Siber Güvenlik alanlarında çalışmaları var. Çeşitli kişi ve kurumlara Dijital İletişim Servisi sunuyor, Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Dijital Güvenlik, Siber Güvenlik Eğitimi veriyor, Web Tasarım, Grafik Tasarım, Veri Görselleştirme ve İnfografik yapıyor.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım