SosyalKafa

Google Çevirmen Araç Seti yakında kapanacak

Google, tekelleşme ve mahremiyet odaklı çeşitli eleştirilere rağmen, türlü web aracıyla birçoğumuzun vazgeçilmezi. Eleştirilere hak versek bile, “Google dostum değildir ama beni yarı yolda da bırakmaz” kolaycılığıyla hareket ettiğimiz bir gerçek. Ancak Google dilediği zaman bizleri yarı yolda bırakıyor. Bu bahsi Google’ın dilediği zaman bir uygulamayı tarihin tozlu raflarına kaldırması meselesi üzerinden açıyorum. Buna ilk akla gelen örneklerden biri,  kapatılma kararıyla kullanıcıları hayal kırıklığına uğratan  Google Reader’dı, ki yıllar sonra bile bu zamansız vedanın yankılarına şahit olmuştuk.

Bu sefer çok fazla ön plana çıkmasa da, meraklısına hitap eden bir başka Google aracının vedası kapıda: Çevirmen Araç Seti yakında kapanacak.

Google Çevirmen Araç Seti, 4 Aralık’ta kapanacak

Google, Çevirmen Araç Seti’nin 4 Aralık 2019’da kapanacağını kullanıcılara şöyle duyurdu:

“Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Çevirmen Araç Seti kullanımında azalmaya şahit olduk. Bu yüzden şimdi, yıllar ve çevrilmiş milyarlarca kelimeden sonra, Çevirmen Araç Seti’ne veda ediyoruz. Dünyanın her yerinden kullanıcılarımıza sıcak bir teşekkürü borç biliyoruz.”

Google Çeviri Araç Seti hacimli projelerde ve çok-katılımcılı çeviri projelerinde görece profesyonel bir araç olarak kullanılmaktaydı. Ancak Google’ın takdiriyle ömrünün sonuna geldi. Google ise aracın ölüm ilanındaki “sıcak bir teşekkür”ün ardından “İlk başladığımızda, çeviri editörleri için birkaç web tabanlı seçenek vardı ancak şimdi aralarında Google Çeviri‘nin de bulunduğu birçok harika araç var” şeklinde soğuk bir yönlendirmeyle  kullanıcılara başka araçları adres göstermekle yetinmiş görünüyor.

Google Çevirmen Araç Seti kullanıcıları, kapanış tarihi olan 4 Aralık 2019’dan önce verilerini doğrudan  indirebilecek. Verileri indirmek için gereken bilgilere şuradan ulaşılabilir. Ayrıca verilere, Çevirmen Araç Seti kapatıldıktan sonra bir süreliğine Google Takeout‘tan da ulaşılabilecek.

Bu gelişmeden Google Çeviri’nin nasıl etkileneceği ilk akla gelen sorulardan olsa da, milyonlarca kullanıcıya hitap eden Google Çeviri’nin bu karardan etkilenmeyeceği Google’ın altını çizdiği hususlardan biri oldu:

“Google Çeviri kullanımda olmaya devam edecek ve bu değişiklikten etkilenmeyecektir.”

 

Serhatcan Yurdam

Serhatcan Yurdam

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım