SosyalKafa

Louvre Müzesi İlk Sanal Gerçeklik Deneyimini Leonardo da Vinci Sergisi’nde Başlattı

Louvre Müzesi, HTC VIVE Arts ile iş birliği yaparak Leonardo da Vinci sergisine “Mona Lisa: Beyond the Glass” adlı bir sanal gerçeklik deneyimini ziyarete açtı.

Dünya’nın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre, ziyaretçilerine sanal gerçeklik deneyimi sunmak için HTC VIVE Arts ile koleksiyonun en ünlü tablosu 16. yüzyıl yağlı boya portresi Mona Lisa’yı seçti. Mona Lisa: Beyond the Glass adı verilen çalışma, Louvre Müzesi’nde 24 Şubat 2020’ye kadar deneyimlenebilecek. Sergi, Fransa’da hayatını kaybeden da Vinci’nin ölümünün 500. yıl dönümünü anıyor.

HTC VIVE Arts misyonunu, dünya için kültürel mirasın aktarılması, korunması ve sanatta dijital yeniliklerle yaratımın demokratikleştirilmesi olarak tanımlıyor. Bu nedenle küresel bir izleyici kitlesine hitap ediyor ve insanların hem müzelerde hem de evde kültürel mirasa en son teknolojiyle erişmesine katkıda bulunuyor. Bu amaçtan yola çıkarak da ikonik Mona Lisa portresini, 3B olarak modellemek ve hareket halinde nasıl göründüğünü analiz etmek için kızılötesi, x-ray ve kırılma verileri kullanılmış. Ziyaretçiler bu sayede portreyi çok yakından görebilecek, benzersiz ayrıntıları sanal gerçeklikle deneyimleyebilecek.

Louvre Müzesi, sanal gerçeklik ile her yıl ziyaretçi yoğunlu nedeniyle belli bir mesafeden sadece 30 saniye görülebilen eseri müzeye dahi gitmeden erişilebilir kılarak deneyimi demokratikleştirmeyi hedefliyor. Sanal ortamda, Mona Lisa’yı çevreleyen kalabalık ortadan kalkıyor ve portrede çıplak gözle görülemeyen detaylar görünür oluyor. Sana gerçeklik deneyimi sırasında izleyiciye da Vinci’nin kullandığı teknik ve asıl adı Lisa Gherardini olan Mona Lisa’nın kimliği hakkında da bilgi veriliyor.

Deneyim için Louvre’a gitmek zorunda değilsiniz.

HTC, Mona Lisa: Beyond the Glass için müzenin içinde özel bir sanal gerçeklik odası kurmuş ve bu odaya 11 adet Vive Cosmos sanal gerçeklik gözlüğü yerleştirmiş. Ancak deneyimin genişletilmiş bir versiyonu, Viveport ve diğer çevrimiçi platformlar üzerinden indirilebiliyor. Dolayısıyla dünya çapındaki izleyiciler için erişilebilir durumda ve deneyimi yaşamak için Louvre’a gitmeniz gerekmiyor.

Video anlatım için: https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=Au_UpzhzHwk&feature=emb_logo

 

Kaynak

Bediz Saylam

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım