SosyalKafa

Teknolojinin Devleri Sağlık Verilerine Ulaşmak İstiyor!

Google, Amazon ve Apple analizlerini artırmak için sağlık verilerine ulaşmaya çalışıyorlar. Teknolojiye yön veren bu devlerin sağlık hizmetlerindeki rolü endişe de uyandırıyor.

Facebook’un “Hızlı hareket et ve bir şeyleri kır” sloganı dijital dünyada geçerliliğini koruyor. Google’ın Fitbit’i alarak hastaların verilerine erişme şansı elde etmesi büyük tartışmalar yarattı.

Silikon Vadisi şirketlerinden bazıları, sağlık sektörüne ver toplama ve analiz ile adım attı. Amazon, tıbbi kayıtları okuyup, tedaviyi iyileştirebilecek yöntemlerde bulunan yazılımlar satıyor. Akıllı ses asistanı Alexa’yla da sağlık ve zindelik ile ilgili inovasyon geliştirme çabaları bulunuyor.

IBM’in yapay zeka programı Watson, yeni ilaç yapımında, doktor randevularında, onkoloji ve genom araştırmalarında kullanılıyor. Google, diyabet tedavisine ve kanseri tespit etmeye yardımcı olması için yapay zeka uygulaması geliştiriyor.

Microsoft da sağlık maliyetlerini kontrol etmek ve hasta risk durumunu takip etmek amacıyla Azure’yi kullanıyor. Apple, sağlık sektörünün önde gelen akademi ve araştırma kurumlarıyla işbirliğine girmeye devam ediyor.

Google’dan Project Nightingale Savunması

Önceki yıllarda Google, Project Nightingale çalışması kapsamında milyonlarca ABD vatandaşından izinsiz sağlık verilerini toplamasıyla gündeme geldi.

Wall Street Journal muhabiri Rob Copeland’a göre Project Nightingale ile hastaların laboratuvar sonuçlarını, doktor teşhislerini ve hastaneye yatış kayıtlarını, hasta adı, doğum tarihi gibi birçok kişisel veri, 150 Google çalışanı arafından habersiz ele geçirildi.

Veriler Kaydedildi Mi?

The New York Times, Wall Street Journal’ın raporunu doğruladı. “Düzinelerce” Google çalışanının hasta verilerine erişebileceğini ve bazı Google çalışanlarının bu verilerin bir kısmını indirmiş olabileceğinden endişelendiklerini belirtti.

Amaç Yeni Yazılım Tasarlamak Olabilir

Google’ın yeni bir yapay zeka yazılımı için bu verileri toplaması ihtimal dahilinde. Apple ve Amazon’la rekabet içinde olan Google, 2018’de sağlık yöneticisi pozisyonunda alımlar yaptı. Amacı sağlık girişimlerini gözetlemekti. Google, hemşireler ve doktorlar için yapay zeka asistanı oluşturmayı amaçlıyor. Google, DeepMind’ın sağlık birimini kullandıklarını da duyurmuştu.

Yasal Zemine Oturtabiliyorlar

Google, ABD’nin en büyük ikinci sağlık organizasyonu olan Ascension, WSJ makalesini yayınladıktan sonra açıklama yaptı. Amaçlarının “bireylerin ve toplulukların sağlığını optimize etmek, kapsamlı bir dijital yetenek portföyü sunmak” olduğunu belirtti.

Google basına yansıyan kandil haberlerin ardından Nightingale ile ilgili blog yazısı yayımladı.

Dijital Devler Kendi Yollarını Buluyor

Dijital devler on yıldan uzun süredir ürünlerini kullanan kullanıcıların verilerini analiz ediyor. Google, aramaları geliştirerek reklam segmentasyonunu daraltmayı, Amazon ise ürünlerinin önerilerini optimize etmek için hesaplama kapasitelerini fırsata çeviriyor ve büyük veri analizi yapıyor.

Tatlı Para Getirmesini İstiyorlar

Tıbbi veri analizi yapabilmek için optimize edilmiş araçların anı sıra mevcut hesaplama kapasitesini satabilmek, Google, Amazon ve Microsoft’un asıl amaçlarından biri. Bunun için de çok fazla hasta bilgisine erişmeleri gerekiyor.

Veri tabanların sahip olmak, yeni teşhis metodları ve ilaçla geliştirilmesini sağlayabilecek, ilgi çeken birçok iş modelini içeriği için bu hizmetleri hastanelere ve biyomedikal araştırma merkezlerine bulut modeli aracılığıyla satmak hedefleniyor.

Tıbbi verilerden yararlanmanın bir diğer yolu ise çevrimiçi reklamcılık. En popüler web sitelerinden bazılarının tıbbi semptomlar, teşhisler, ilaç adları, doğurganlık gibi çevrimiçi tıbbi konsültasyonlar hakkında eriyi kurumlara sattığı hakkında bazı haberler yayımlanmıştı. Önümüzde dönemde bu konu daha çok tartışılacak gibi.

 

Kaynak

 

Bediz Saylam

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım