SosyalKafa

Ya Bu Black Friday’e Gerçekten İnanan Var Mı?

Tüm dünyada markanın kategori farketmeksizin topluca büyük bir indirime girdiği cuma ve onu kapsayan hafta sonunun adına verilen black friday son zamanlarda oldukça festival havasında geçiyor. Dünyaca ünlü markalar sırf bu hafta sonu için mağaza tasarımları yapıyor, aplikasyonlarının arayüzlerini değiştiriliyor, özel reklam filmleri çekiliyor… Yani anlayacağınız markalar büyük gelirler elde edecekleri bu yılın toplu alışveriş zamanı için elini taşın altına koyuyor. Peki ülkemizde ise adı bir türlü tam konulamayan “efsane cuma, müthiş cuma, harika cuma” gibi isim türevleri üretilen bu hafta sonu için durum aynı mı? Markaların hazırlıkları olarak ele aldığımız aslında diğer ülkelerden bir farkımız yok. Hatta önceki yazımızda verdikleri mesajlardan bahsetmiştik. Fakat yakın zamanlarda bir online alışveriş sitesinin yaptığı insanı bunaltıcı indirim iletişimleri, aşırı ünlü kullanımı ve ürünleri olduğundan pahalı gösterip onlar üzerinden indirime soktuğu iddiası üstüne tüketici gözünden bu günlere ve uygulanan indirimle inanç biraz düşmüştür diye düşünüyorum. Bunun üzerine yaptığım araştırmada durumun hiç de öyle olmadığını fark ettim. Türkiye’deki tüketici de hala satın alma yapmak için her şeye rağmen bu günleri bekliyor.

 

Her 2 tüketiciden 1’i alışverişini Black Friday’e erteliyor.

GLAMI Türkiye’nin 5 binin üzerinde kullanıcının görüşlerini aldığı araştırmaya göre, ülkemizdeki tüketicilerin yüzde 48’i büyük indirim ve fırsatları yakalamak için alışverişlerini Black Friday dönemine ertelediğini ifade ediyor. GLAMI Türkiye, 25 Kasım’da başlayan Black Friday indirim döneminde moda ürünlerine gösterilen ilginin daha da artacağını belirtirken, ilgili dönemde GLAMI Türkiye web sitesine gelen trafiğin yüzde 60 artması beklenirken, bir önceki yıla kıyasla trafiğin yüzde 70, sağlanan gelirin ise yüzde 50 artacağı öngörülüyor.

Google Türkiye verilerine göre ise kategorilere göre geçtiğimiz yıl bir önceki yıla kıyasla ilgi artışında yüzde 121 ile moda kategorisi birinci olmayı başarmış.

 

Ekonomik kriz, artan fiyatlar ve düşen alım gücünü de göz önünde bulundurursak her ne kadar diğer ülkelerdeki gibi büyük indirimler uygulanmasa da tüketici için indirimin adını duymak bile yetiyor ve verilerin de gösterdiği gibi satın alma kararını bu günlere erteliyor.

 

Bediz Saylam

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım