SosyalKafa

BİR MAÇ DAHA…

Yaşayan efsane olarak nitelendirilen ve her yıl Kasım ayında yenisi çıkan Football Manager oyununun son serisi sevenleriyle buluştu. FM 2020 piyasaya girdiği gibi dijital yeşil sahaları sallarken, efsaneyi Hakan Saka SosyalKafa için kaleme aldı

BİR MAÇ DAHA…

90’lı yılların sonunda ortaokul döneminde ikiz kardeşim ile okulda aynı sınıftaydık ve aynı sırada oturuyorduk.

İkiz kardeşim sayesinde birçok sınavı kopya ile geçmiştim ve ders çalışmak yerine sıkıcı derslerin birinde kendi kendime bir oyun yaratmıştım.

64 takımlı, eleme usulüyle başlayan, lig usulüne dönen, playoff içeren, şampiyonun, küme düşenin olduğu, zar ile oynanan fikstüre dayalı, sayfalarca matematik defteri kaplayan bir oyun.

O zamanlar zarla oynanan oyunlar yaygındı ve zar ile hastası olduğum futbol arasında bağlantı kurmak zorunda hissetmiştim kendimi. Zar ile maç sonuçlarını belirler ve takımlar arasında transferler yapardım.

Zeki ama çalışmıyor

Okuldan eve gider gitmez matematik defterimi çıkartır ve ders çalışıyor gibi gözükerek anneme belli etmeden zar sallardım. O kadar abartmıştım ki artık matematik defterleri dayanmıyordu ve bu kadar çok matematik çalışır gibi görünürken karne günü gelmişti 🙁

Bir ev geleneği olarak karneler salonda birkaç gün boyunca komşulara sergilenirdi ve annemler için “Hakan da zeki ama çalışmıyor” günleriydi.

Bu kadar matematik çalışıp bu kadar kötü bir notumun olmasıyla beraber matematik defterlerim ve renkli renkli zarlarım annem tarafından öğrenilmiş ve imha edilmişti 🙁 Ergenliğimin zor bir dönemiydi.

Okul hayatım boyunca her sene okulda bir kıza platonik aşık olurdum ve uzun yaz tatili geldiğinde o seneki aşık olduğum kızı göremeyeceğim için depresyona girerdim.

Kafamda deli sorular

Yine böyle bir dönem gelmişti ki 2001 yazında bir oyunla tanıştım, o zamanki adı Championship Manager idi. Bağımlılık mı yoksa mutluluk mu hala emin olamadığım bir etkinlik olarak hayatıma girdi.

Önce inanamadım ve bu benim oyunum dedim. Tabii kafamda da deli sorular… Acaba annem matematik defterlerimi hurdacıya mı vermişti? Hurdacı da elindekilerin değerini öğrenip oyunu mu çıkartmıştı? Bu sorulara çok takılmadan oyuna gömülmüştüm ve o yazın tamamı kafamı hiç kaldırmamıştım.

Zor olanı seçtim

2001 sonrası her yıl oyunun yeni sürümünün çıkacağı tarihi iple çektim.

O zamanlar oyun İngilizceydi ve bu oyunu daha iyi nasıl oynayabilirim sorusuna takılmıştım. İngilizce öğrenmek yerine lisans dönemimde oyunun türkçeleştirilmesi çalışmalarına katılmıştım ve ingilizce bilmeden sayfalarca çeviri yapmıştım. Oyunun firmasına çevirileri mail de atmıştım ama cümle düşüklüklerinden dolayı sanırım ciddiye alınmamıştır 🙂

Oyunun ismi daha sonra yapımcıların yollarının ayrılması nedeniyle Championship Manager’dan Football Manager’a verildi. Daha doğrusu CM de ayrı bir şirkette devam etti ama ömrü kısa sürdü. Çünkü asıl ekip Football Manager için çalışıyordu. Yani CM, FM oldu. FM de aynı hızla oynandı ve efsane ölümsüzleşti. Bu yazıyı yazarken de bilgisayarın arka planında açık bulunmakta zaten.

Oyun öyle bir noktaya geldi ki özellikle İngiltere’de futbol kulüpleri genç yetenekleri bulma konusunda oyunu referans alır durumda.

Buradan Türk teknik direktörlere de seslenmek istiyorum; azıcık şu oyunu oynayın ya 🙁

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım