SosyalKafa

Erkek Gelin ve Trans Bayrağı Emojileri Dahil 117 Yeni Emoji Geliyor

Unicode Konsorsiyumu tarafından onaylanan 2020’nin 117 yeni emojisinin arasında mutluluk gözyaşı, biberonla emzirme, çeşitli hayvanlar ve objelere ek olarak cinsiyet ayrımı ve ırk gözetmeyen yeni emojiler de yer alıyor.

Emojilerler ile kendini ifade etmek artık oldukça sıradan bir durum. Hatta öyle ki sadece emojiler ile dertlerini anlatan konuşan bir kesim bile bulunuyor. Hal böyle olunca tasarımlardan markaların kampanyalarına kadar hayatın her alanında emojilerle karşılaşıyoruz. Death by Modernism’in mobilya ve dekorasyon tasarımlarını Midcentury Emojis seti ile emojiye dönüştürmesi, Grafik tasarımcı Elif Uyanık’ın emoji dünyasından fırlama albüm kapakları, HERSHEY’S çikolatalarının üzerindeki emoji baskıları gibi örnekler bu işler arasında bulunuyor.Unicode Konsorsiyumu da 2020’nin yeni emojilerini açıklayarak emoji yelpazesini biraz daha genişletiyor. Sürekli olarak güncellenen kütüphaneye 117 yeni emoji geliyor.

Cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmaya yönelik emojiler

Bu yılın en çok dikkat çeken emojileri arasında cinsiyetten bağımsız emoji seçenekleri ve trans bayrağı oldu. Geçtiğimiz yıl eklenen emojilerde karşımıza çıkan cinsiyetsiz emojilerin sayısı ve deri tonlarının çeşitliliği artırılarak dünyadaki her kesimden ve kültürden insanın kendini ifade etmesi sağlanıyor.

 

Bu örnekler arasında öne çıkanlarından biri Noel Baba oldu. Mr. Claus’un (Noel Baba) yanına Mrs. Claus ve Mx. Claus seçenekleri getirilerek daha tutarlı ve kapsayıcı bir cinsiyet kümesi oluşturulmuş. Buna ek olarak Smokinli kadın, gelinlikli erkek, biberonla bebek besleyen erkek emojisi cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmaya yönelik emojiler arasında bulunuyor.

Yıllar içinde emojilerin değişimi

Bu emojilere ek olarak Meksika’da düzenlenen festivallerde sık sık kullanan pinyata, kutup ayısı kafası, matruşka bebekler, kara kedi, diş fırçası, Ninja, gözyaşı ile ağlayan yüz, biber, miğfer, mezar taşı, fare kapanı, iç organlardan bazıları ve İtalyanlara özgü “Ne istiyorsun?” ya da “Bu nedir?” anlamlarına gelen bir el işareti de bulunuyor.

Emoji 13.0 güncellemesiyle birlikte 138 adet cinsiyetten bağımsız emoji seçeneği eklenmiş olacak. Unicode yaptığı açıklamada Emoji 13.0 veri dosyalarının ve grafiklerinin yayınlandığını da duyurdu. Böylelikle sağlayıcıların sürümler üzerinde çalışması için daha fazla zaman kalmış oldu.

 

Her emojinin görünümü platformlara ve işletim sistemlerine göre farklılık gösterebiliyor. Yeni emojiler yılın ikinci yarısından itibaren iOS 14 ve Android 11 işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılabilecek. Apple, Samsung, Google, Facebook gibi yazılım ve platform sahipleri bu emojileri kendi mecralarına dahil edecek.

 

Görsel: Emojipedia, YouTube
Manşet görseli düzenlenmiştir.

Kaynak: Bigumigu

Gizem Keskin

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım