SosyalKafa

#COVID-19 salgını devam ederken Facebook ne gibi çalışmalar yapıyor

Facebook’tan gelen bir bilgilendirme:

 

Facebook hizmetlerinin sürekliliğini sağlıyoruz

İnsanlar COVID-19 salgını hakkında en son haberleri almak, kendi hikayelerini paylaşmak ve yakınlarıyla iletişimde olmak için hizmetlerimizi kullanıyor. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmeyi çok önemsiyoruz.

  • İnternet kullanımının zirve yaptığı bu süreçte, Facebook uygulama ve hizmetlerini herkesin güvenilir ve doğru bilgilere erişmesini sağlayacak şekilde açık tutmaya öncelik veriyoruz.
  • Mühendis ekiplerimiz bu hedefimiz için çalışmalarına devam ediyor. Ancak sizlerin de bildiği gibi böyle durumlarda altyapı sistemlerinin zorlanma ihtimali var. Bu çerçevede, hem kendi sistemlerimizi sağlıklı bir şekilde sürdürmek hem de internet servis sağlayıcıları üzerinde oluşabilecek baskıyı azaltmak için yapabileceklerimiz üzerine yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

Resmi otoritelerin mesajlarının yayılmasına destek oluyoruz

Salgın döneminde insanlara güvenilir otorite kaynaklarından doğru bilgiyi sunmak adına yaptığımız çalışmalarla bölgesel ve yerel sağlık kuruluşlarına yardımcı oluyoruz.

  • Dünya Sağlık Örgütü ile yaptığımız iş birliği kapsamında, Facebook’ta virüsle ilgili arama yapan kullanıcıların, DSÖ’nün sunduğu en güncel bilgilere erişmesini sağlıyoruz. Ayrıca, Facebook olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün platformda yayınladığı reklamlardan ücret talep etmiyoruz.
  • Birleşmiş Milletler Vakfı ve Dünya Sağlık Örgütü ile COVID-19 Dayanışma ve Müdahale Fonu’nu hayata geçirdik.
  • Bazı ülkelerde WhatsApp Business API ile acil yardım hattı oluşturma imkanını ücretsiz olarak sunuyoruz.
  • İş ortaklarımıza CrowdTangle gibi veri araçları sunarak kullanıcıların çevrimiçi ortamda salgın hakkında neler konuştuğunun anlaşılmasına yardımcı oluyoruz.
  • KOBİ’lerin kriz yönetimine yardımcı olacak “Küçük İşletme Kaynak Merkezi”ni Türkçe olarak sunuyoruz.
  • Türkiye’deki Facebook kullanıcılarına, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan son bilgileri sunuyoruz. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Facebook’ta yayınladığı reklamlardan ücret talep etmiyoruz. Bakanlığın WhatsApp Business API ile ücretsiz bir acil destek hattı servisi vermesiyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.
  • Acil servisler ve devlet kurumlarına Facebook Workplace Advanced sürümünü bir yıl süreyle ücretsiz olarak sunuyoruz.
  • Facebook’ta Haber Kaynağı’nın en üstünde yer alacak ve önümüzdeki günlerde erişilebilecek Koronavirüs Bilgi Merkezi ile insanların salgına dair en son haberlere ve bilgilere ulaşmaları için bir merkez oluşturacağız.

Hatalı bilgiye ulaşılmasını engelliyoruz

COVID-19’u yakından takip ettiğimiz bu günlerde, hatalı bilgilere karşı büyük bir mücadele veriyoruz. Bu sebeple, halk sağlığını tehdit eden bu salgından yararlanmaya çalışıldığı durumları tespit etmek ve politikalarımızda gerekli güncellemeleri yapmak, içerikle ilgilenen ekiplerimizin önceliği haline geldi.

  • Hatalı bilgilerle mücadele ederken yanlış tedavi yöntemleri, tedaviden caydıracak öneriler, salgının yayıldığı yerler ve ciddiyeti hakkında ya da tedbir konusunda yanlış bilgiler barındıran içerikleri ortadan kaldırmak şeklinde bir yaklaşım sergiliyoruz.
  • Hem platformda hem de Facebook Marketplace’te medikal yüz maskesi, el dezenfektanı, yüzey dezenfekte edici mendil ve COVID-19 test kitleri reklamlarını yasakladık.
  • Üçüncü taraf haber doğrulama küresel ağımız, içeriği gözden geçirme ve koronavirüs ile ilgili yayılan yanlış iddiaları ortadan kaldırma çalışmalarına devam ediyor. Bu konuyla ilgili olarak Poynter’in Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı (IFCN) ile birlikte bir hibe programı kapsamında Facebook ve WhatsApp olarak toplamda 2 milyon dolarlık yardımda bulunduk.

Salgınla ilgili gelişmeler devam ettikçe, küresel ve bölgesel ortaklarımızla koordinasyon içinde attığımız ek adımlar hakkında güncellemeleri paylaşacağız. Bu süreçte insanların en güvenli şekilde platformlarımızda vakit geçirmeleri ve doğru ve güvenilir bilgilere en hızlı şekilde ulaşabilmeleri için yerel ve uluslararası sağlık kuruluşlarıyla çalışmaya devam edeceğiz.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım