SosyalKafa

Aslı Telli yazdı: “Girdap”

Pozitif mi negatif mi
Yoksa kutlama zamanı mı,
bir şeyleri sonlandırmak mı yoksa?!

nefes al,
bir daha; d-e-r-i-n-d-e-n
engelle virüsü ya da iyileş
Öğret, öğren,
koş içerde,
Dışarda saklan,
uzun uzun uyu
Çok rüya gör, sabah uyanıp
tekrar uykuya dalmayı dene, alış buna

Ekranların saati yok
Bilmiyoruz artık
Bahar mı kış mı gelen
yarından sonrası önemli, şimdi olmayan
Anı unut, yarını düşün, bakalım gelir mi sonrası…
Çok şey bilmiyoruz zaten
Sessizliği, gürültüyü, dansı
Sakinliği, hareketsizliği bilmiyoruz pek

Okunması gereken kitaplar, yazılmayı bekleyen metinler
Aranmak istenen dostlar ve örtülesi sessizlik…
Kötü haber

hAStaLIK

Yarından sonraki gün ~ başkası(nın) o sözler
Şiddet…sessizlik hâlâ…
içeri çekilmeli(…)

Sevmenin tarihi yeniden yazılıyor
…Belki de;

Daha fazla bilmemek iyi mi kötü mü
Onu da bilmiyoruz.

    1. Covid 19 anisina orijinalinden adapte eden Aslı Telli

 

    Laetitia Cuvelier tarafından kaleme alınan Fransızca orijinali icin: https://seenthis.net/messages/837041

Gil Scott Heron, “Devrim televizyonda gösterilmeyecek” (The Revolution will not be Televised) başlıklı şiirine yazdığı protest ezgileri stüdyoda ilk kaydettiginde takvimler 1970 yılını gösteriyordu. Aradan tam yarım yüzyıl geçmişken, yine aynı noktadayız aslında!

Evet bu kez de şifa, destek, dayanışma televizyonda gösterilmeyecek. Bilimsel gerçekler kaybedilen canları geri getirmeyecek. Devletlerin prestijlerini ve iktidar erklerini korumak adına yaptikları hataların geri dönüşü olmayacak…”Sil baştan!” diyemeyeceğiz; televizyon anchormen geleneğinden gelenlerin çokça alıştıkları gibi VTR`ler başa sarılamayacak ve talk show`lar milyonları ekran başına toplamayacak. Prime-time kavramı akıllardan uçup gitmişken, ekran saati 7/24`le dengelenmişken, gelin devrim-ize sahip çıkalım, dostlar!

Izolasyonun sosyali olur mu diye haykırmak istiyorum, kavram ilk ortaya atıldığı andan beri. Izoleysen, hele zorunlu bir soyutlanma durumun varsa, sosyalin bitmiştir zaten. Hastaysan sosyalleşecek halin kalmamistir. #EvdeKal `arak toplumsal sorumluluğunu yerine getiriyorsan, sosyalleşmenin binbir türlü atıl biraktigin yolu oldugunu görürsün. Telefonla aramadıklarını ararsın, hatır sorarsın, zaten gömülüp gittiğin dijitalin asıl sosyalleştirici işlevini yeniden keşfedersin.

Sonra para kazanmanın, dolayısıyla çalışmanın hayatta kalmanın tek yolu olduğunu sürekli beynine vuran sistemi eleştirmeye başlarsın. Belki de kendini bu kadar dezenformasyon içinde hiiiiç yormadan, eleştiri için kalem, dudak oynatanlari izlersin…ciceklerin, besledigin hayvanin, kalmis ev planlarin varsa ne alâ; geçiverir zaman gözünün ucundan.

Bugün bir arkadaş güzel bir yazı paylaştı benimle, buradan erişebilirsiniz: https://www.zfmedienwissenschaft.de/online/blog/digitally-drunk
Yazarın ve partnerinin biraz çakır keyif olmadan online dersleri yapamamalari; bunun yanında akademik prekerlik, dünyanın içine düştüğü durumda Almanya-ABD arası transatlantik iletişimdeki gel-gitler hoş yansımış satırlara. Benim ilgimi çeken ilk unsur, home-ofisi elverişli bir fabrika alanına benzetmesi oldu; gerçekten kendimizi kandırmayalım…azınlığın ait oldugu üst gelir kategorisi dışında herkes bir şekilde duruma adapte olmaya calışıyor: Homurdananlar da dünyanın dört bir yaninda canıyla ugraşan insancıklar örnek verilerek susturuluyor kolayca.

Henüz yarın flû(belirsiz anlaminda;), yarından sonrası planda hiç yokken, gelin devrim-ize sahip çıkalim. Bilim-kurgu filmlerinde izlediklerimiz gerçek olduysa, biz daha da ilerisini düşünebiliriz mutlaka. Tabii bu sefer, baş karakter birey değil müşterekler olmalı;)

Aslı Telli

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım