SosyalKafa

Zamanında Jordan’ı Durdurmak İçin Uygulanan ve Başarılı da Olan Taktik: Jordan Rules

Detroit “Bad Boys” Pistons, 1980’lerin sonuna doğru kariyerinde zirveye çıkan Jordan için özel bir taktik geliştirecek ve bunda iki sezon da başarılı olacaktı. Buyrun hikayeye.

Zamanında Jordan'ı Durdurmak İçin Uygulanan ve Başarılı da Olan Taktik: Jordan Rules
Nedir, ne değildir?

nba’de 80’lerin sonunda chicago bulls hegemonyası henüz başlamamışken üst üste her yıl karşı karşıya gelen pistons ve bulls eşleşmesinde, michael jordan üzerine kurulan pistons taktiktiği. majesteleri henüz bir efsane olarak anılmaya başlanmadığı ilk eşleşme yıllarında pistons, bulls’u hep bu sayede elemeyi başarmıştır. genel anlamda mj’i durdurmanın yolu olmadığını gören detroitliler pas kanallarını tıkamaya ve jordan’ı sinirlendirerek zor şutlar atmasına teşvik etmeyi sağlamışlardır. ilerleyen yıllarda gittikçe çirkefleşmişler, hatta elendikleri eşleşmede bu noktada sınır tanımayarak maç içindeki her pozisyonda küfür etmeye, hakemin görmediği anlarda dirsekler atmaya, ve hatta o da yetmeyince açıkça kasti fauller alma pahasına sert ve açık faullerle bulls’u yıldırmaya çalışmışlardır. ancak seneler içinde olgunlaşan chicago bulls 90’ların başından itibaren daha fazla pistons’a boyun eğmeyecek ve majestelerinin önderliğinde lige damgasını vuracaktır.

quisalas

Detaylı hikayesi de şöyle

nba’de hand-checking olayının olmadığı dönemlerde, oyun henüz çemberden bu kadar uzaklaşmamışken, orta mesafe şut ve penetreye dayalıyken, çok daha fiziksel ve zihinsel oynanıyorken jordan ve detroit’in kötü çocukları karşı karşıya geliyorlar.

michael jordan’ın ligi tek başına sürklase ettiği ve neredeyse tüm bireysel ödülleri kazandığı 1988 sezonunda (normal sezon mvp’si, yılın savunmacısı, all-star mvp’si, ligin sayı kralı, ligin top çalma kralı, smaç yarışması şampiyonu) playofflara çok iyi giren chicago bulls, konferans yarı finali’nde ısiah thomas’lı detroit pistons’a tosluyor. tüm nba çevresi seriyi 4-1 ile geçen bad boys’un uyguladığı jordan rules’u konuşuyordu. tamamen fiziksel ve zihinsel olarak mj’i yıldırmaya dayanan, çok sert bu savunma bir önceki seride 34.0 sayı ortalama ile oynayan jordan’ı 27.4 sayı ortalamada tutmuştu. daha sonra detroit pistons nba finalini lakers’a karşı 4-3 ile kaybetmişti.

1989 sezonunda ise iki takım bu kez konferans finali’nde karşılaşıyorlar ve bad boys 4-2 ile bulls’u geçmeyi yine başarıyor. finale çıkan pistons bu kez magic johnson’lı, kareem’li lakers’ı 4-0 ile süpürüyor.

üst üste bad boys ve jordan rules’a toslanan, michael jordan’ın tek başına yetemediği sezonlardan sonra bulls’un baş antrenörlüğüne koç phil jackson getiriliyor. jackson göreve geldiğinde asistan koçu tex winter ile ilk yaptıkları şey bad boys’un jordan rules’unu aşmanın bir yolunu bulmak oluyor.

phil jackson ve michael jordan’ı efsaneler mertebesine yükselten çözümü de buluyorlar. triangle offense. sorumluluğu paylaşmak, onu tek başına omuzlamaktan çok daha iyi sonuç verecekti jordan için bu sistem. 1990 yılında bulls ve dertroit doğu konferansı finali’nde tekrar karşı karşıya geliyorlar. bu sefer chicago bulls son maça kadar hayatta kalıyor, çok kötü bir son maç çıkaran scottie pippen’ın da yardımıyla seri yine kaybediliyor. yine başaramamıyorlardı ama bad boys’u alaşağı etmeye çok yaklaşmışlardı.

1990 yazında ise çok daha sıkı çalışıp üçgen hücum’da ustalaşan bir chicago bulls oluşturuyorlar. yine o sezon phil jackson, scottie pippen’ın takım içindeki rolünü daha da arttırıyor.

1991 sezonunda, normal sezonu lider tamamlayan chicago bulls, konferans finali’ne gelirken ilk kez saha avantajına sahip olarak bad boys’un karşısına çıkıyor. pistons’ın geniş benchi ve mental gücü yüzünden hala bulls’la ilgili şüpheler varken, stratejilerin savaşında triangle offense, jordan rules’a ezici bir üstünlük kuruyor ve bulls bu sefer kötü çocukları süpürüyor. dördüncü maçta 7.9 saniye kala oyundan alınan bad boys’un amiralleri ısiah thomas, bill laimbeer ve mark aguirre rakiplerini tebrik etmeden sahayı terkediyorlar. sadece joe dumars ve john salley jordan’la tokalaşıyor.

jordan ve bulls, finalde de magic johnson’lı lakers’ı yenerek sonrasında yanına 5 tanesini daha ekleyeceği ilk şampiyonluğuna ulaşıyor.

 

Kaynak:

Michael Jordan, Bad Boys’a Karşı

https://seyler.eksisozluk.com/zamaninda-jordani-durdurmak-icin-uygulanan-ve-basarili-da-olan-taktik-jordan-rules

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım