SosyalKafa

Manibux, Covid-19 Nedeniyle Değişen Tüketim Alışkanlıklarını Paylaştı

Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin aileye ulaşan harçlık yönetim uygulaması Manibux, Corona virüs salgını nedeniyle değişen tüketim alışkanlıkları paralelinde artan online alışveriş verilerini paylaştı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü, ülkemizi de etkilemiş bulunmaktadır. Salgın neredeyse her alanda yaşayış şeklimizi değiştirdi. Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin aileye ulaşan harçlık yönetim uygulaması Manibux, Corona virüs salgını nedeniyle değişen tüketim alışkanlıkları paralelinde artan online alışveriş verilerini paylaştı.

Manibux’ın paylaştığı bilgilere göre Corona virüs salgını ile mücadele kapsamında okullardaki örgün eğitime ara verilmesi sonucunda Mart ayının son iki haftasında harçlıkların online harcama oranının yüzde 82’ye ulaştı. Karşılaştırmak gerekirse Mart ayından önce kullanıcıların yüzde 32’si harçlıklarını online olarak harcıyordu.

Nisan ayında da harçlıklarını dijital olarak almaya devam eden Manibux kullanıcılarının yüzde 70’i harçlıklarının bir kısmını online ortamda kullanabildi. Manibux’ın verilerine göre internetten en fazla alışveriş yapan il ise İstanbul oldu. Sektörel olarak internet alışveriş rapor listesinin ilk sıralarında ise oyun, eğlence, yemek ve giyim kategorileri yer aldı.

Karantina döneminde harçlıkların biriktirme oranı ise yüzde 30’dan yüzde 45’e yükseldi. Çocukların evde olması, okulları kapalı olması haftalık ortalama harçlık miktarının da yüzde 20 civarında düşmesine neden oldu. Düzenli harçlık ödemeleri değişmezken anlık olarak gönderilen harçlık miktarı düştü.

Bu dönemde özellikle doğum günü zamanlarında ve 23 Nisan haftası WhatsApp ile harçlık isteme ve uzak akrabalardan harçlık yüklenmesi oranları ciddi artış gösterdi. Yüzde 40 civarında bir artış yaşanan bu özelliğin Ramazan Bayramı döneminde zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kaynak

 

Bediz Saylam

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım