SosyalKafa

Fransız Başbakan’ın İstifası

Philippe, istifasının ardından Twitter hesabından “merci” notuyla bir veda fotoğrafı paylaştı. 


Fransız Başbakan’ın İstifası

Fransız Başbakanı Edouard Philippe istifasını bugün Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu.

Bu yazı yazılırken, Philippe geri döner mi tartışmaları bitmemiş ve Macron’un teşekkür ve kabul anlamına gelen bir mesaj yayınlamış olması da bu ihtimali gündemden düşürmemişti.

3 yıl süren Macron-Philippe birlikteliği

Macron, kendisinden önce 5 yıl yani bir dönem Cumhurbaşkanlığı yapan François Hollande’nin “sosyal hoşnutsuzluk” yaratan bazı politikalarını devam ettirmişti. Macron’un içinde bulunduğu 5 yıllık görev süresinin, geçen ilk 3 yılında Başbakan’ı Philippe idi. Hollande de Macron’un bir süre bulunduğu kabinesinde, 3 farklı başbakan ile çalışmıştı. Philippe aslında geçen dönemlere göre uzun bir başbakanlık yapmış sayılabilir.

Otoyol dışında kalan, ücretsiz yolların hız sınırı 90km/saatten 80 km/saate indirme girişimi Hollande tarafından başlatılmış ama Macron ve Philippe bunu hayata geçiren politikacılar olmuşlardı. Emeklilik reformu diye özetlenen, bazılarına göre ise kazanılmış hak gaspı olarak görülen tasarı yine Macron ve Phillippe ile özdeşleşen tartışmalardan biridir. Sarı yelekliler hareketi, gündemden düşmüş gibi görünse de Macron için bir sorun olarak beliren konular arasında sarsılmaz şekilde duruyor. Bu konular, halkın tepkisini Macron hükümeti üzerine çekerken; Fransa’da da gündemi salgın belirlemiş oldu.

“Maske takılmasına gerek yok, koruyuculuğu kanıtlanmış değil”. Macron hükümeti, salgın henüz Fransa’ya ulaştığından bu açıklamayı yaptıktan kısa süre sonra, kamuoyu tarafından ise bu açıklamanın sebebi yetersiz maske stoğu olarak algılandı. Almanya’nın neredeyse her konuda referans olarak kabul edildiği Fransa’da, bu sağlık krizi, zaferler ve krizler arasında şimdilik son bulmaya yaklaştı.

Macron Sarı Yelekliler hareketinde her ne kadar geç kalmış ve eylemcileri tatmin etmeyen bir yaklaşım oraya koymuş olsa da Philippe, eylemci temsilcileri ile müzakere eden, çalışkan ve anlayışlı bir Başbakan profili çizmişti. Belki de iyi polis ve kötü polis rolleri, şu anda Philippe için esen olumlu rüzgarın ana sebebi olabilir.

Fransız basınındaki yorumlara bakılırsa, halkın yüzde 60’ı Philippe’yi başarılı buluyor ve istifasını onaylamıyor. Neden istifa ettiği henüz bilinmemekle birlikte, Macron’un mesajında da başarılı olduğuna vurgu yapılan Philippe, o halde neden istifa etti ya da istifa ettirildi?

Kimilerine göre yüzde 56 ya da 60 ya da daha yüksek görev onayı aldığı söylenen Philippe’nin, bu araştırmalara yansıyan destek oranı, Hollande’nin görev onayının, geçmiş yıllarda, yüzde 13’e kadar düşmesi hatırlandığında, yakın zamanın en göze batan görev destek oranı. Bu noktadan hareket ile, Macron, 2 yıl sonra, Cumhurbaşkanlığı seçiminde, popüler Philippe’nin kendisine karşı aday olmasının önüne geçmek istiyor olabilir. Belki de Başbakanı’nın, kendisini gölgede bırakmasını engellemek istemiş de olabilir. “Kazanan ekip neden değiştirilir” sorunu soranlar, buldukları cevapları bu şekilde özetliyorlar.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım