SosyalKafa

“Harekete geçmek için Erdoğan’ın sözlerini beklemedi”

 


“Harekete geçmek için Erdoğan’ın sözlerini beklemedi”

“Boykot” ve “el çantası” temalı paylaşımlar dolaşımdayken, Fransa’da 3 kişinin öldüğü terör saldırısı haberi düştü. Güneyde bulunan Nice kentinde klise ahalisinden bir kadın başı kesilerek öldürüldü. Terör saldırısı ile ilgili en çok öne çıkan detay bu oldu. Görünen o ki, Fransa’da benzer terör saldırıları maalesef devam edecek.

Yazının başlığı France 24 yayının YouTube’da izlediğim kesitindeki kriminologa ait bir cümle. Michaël Dantinne adında Belçikalı bir kriminolog, Liège Üniversitesinde terörizm ve radikalizm üzerine çalışan bir öğretim üyesi. Yayına bağlanan Dantinne, 5 dakikalık yayında 2 kez Türkiye’ye atıf yapıyor. Saldırıyı hazırlayan sebepleri sayarken “Türkiye-Fransa gerginliği” de ona göre bir etmen. Gizli servisin böyle bir saldırıya hazır olduğunu, karikatür, sokağa çıkma yasağının yaklaşması ve 2 hafta önceki benzer saldırının saldırganı harekete geçirmiş olabileceğini belirten Dantinne “harekete geçmek için Erdoğan’ın sözlerini beklemedi”, “sabah kalkınca bu saldırıyı planlamış olamaz” gibi cümleleri 5 dakikalık yayın bağlantısını sarfetti.

İki hafta kadar önce başı kesilerek öldürülen Samuel Paty için başsağlığında bulunmayan hükümeti eleştirmişti Élysée Sarayı. Başsağlığında bulunmak yerine Erdoğan, Macron’a “akıl sağlığı” göndermesi yapmıştı. Zeka kokan bu söz, muhtemelen “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” diyen Macron’a akıllıca bir gönderme niteliğindeydi. 

Bugün, İbrahim Kalın, başsağlığı dilemiş!

Yeryüzünde Erdoğan ve bu saldırıyı aynı cümle içinde kullanan tek bir kişi olsa ve bu Belçikalı kriminolog Dantinne bile olsa, üzerinde düşünmeye değer bir husus olarak görüyorum. Popülist olma limitinin bile üstünde kalan sözleri rahatça sarfeden Erdoğan kendisini açık hedef haline getirmekte. 

Maalesef alışkın olduğumuz tavrını dış politikada da, sanki bir meziyetmiş gibi uygulayan Erdoğan ve ekibi terör mağduru bir halkın gözünde takınılan tavrın ne ifade ettiği hakkında hiç dertlenmiyora benziyor. 

İç kamuoyunda algı yaratmak adına girişilen bu sahte bilek güreşleri Macron ve  Erdoğan gibi siyasilerin işine geliyormuş gibi görünse de, 70 milyon insanın yaşadığı Fransa’da ve yüz milyonlarca nüfusa sahip Avrupa kıtasında, Erdoğan’ın neredeyse bu saldırganlarla bir bağı olduğuna dair sözler edilebiliyor ya da bu sözler edildiğinde, yayındakiler tarafından bir düzeltme ihtiyacı duyulmuyor. “Hamas ile görüşmekten çekinmeyen Erdoğan” imajı böylece daha da perçinlenmiş  oluyor.

Gün geçtikçe fakirleştiğimiz şu günlerde, yine sahte bilek güreşleri adına el yükseltmeyi bir meziyet sanan yönetim ile yeni sorunlara doğru ilerliyoruz demek dışında bir şey söylemek mümkün görünmüyor.

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım