SosyalKafa

[Çeviri] Bu Klavye Hileleriyle Her Şeyi Daha Hızlı Yapın

 

Düzenleme yapmadan büyük bir metin bloğunu kesip yapıştırmamı ister misiniz? Peki, tekrar yaptığımı görmek ister misiniz?

İş gününüzde bir ya da iki dakika çok büyük farklar yaratacakmış gibi görünmeyebilir. Fakat saniyeler toplandıkça dakikalara dönüşür ve birkaç tuşa basarak yazmaya devam edebilme hızı ölçülmesi zor bir etki yaratır. Bu yüzden mümkün olduğunca faremi kullanmaktan kaçınmaya çalışıyorum: ellerimi klavyeden çekmeden ne kadar çok şey yapabilirsem, önemli şeyler üzerinde o kadar çok çalışabilirim.

Bilmeniz Gereken Klavye Kısayolları

Temel bilgilerle başlayalım: beyninizin depolayabileceği kadar klavye kısayolu öğrenin. Muhtemelen birkaçını biliyorsunuz (örneğin CTRL+C kopyalamak ve CTRL+V yapıştırmak için), ancak gün boyunca yaptığınız fare tıklamalarının yerini alabilecek düzinelerce başka kısayol vardır. İşte kullanmadan yaşayamayacağım birkaç kısayol:

  • Windows tuşu (veya Mac’te Command + Space): Yeni bir uygulama başlatmanız gerekiyorsa, başlat menünüze veya uygulamalar klasörünüze tıklamayın. Yalnızca Windows tuşuna ya da Mac’te Command + Space tuşlarına basın ve söz konusu olan uygulamanın adını yazmaya başlayın. Simgesi belirdiğinde “enter” tuşuna basarsanız hiç fareye uzanmadan uygulamayı başlatmış olacaksınız.
  • CTRL + F: Şimdiye kadar Google’da bir şeyler için arama yaparken, aradığınız sözcüğü içerdiğini vaat eden bir sonuç buldunuz, ancak 5,000 kelimelik makale içinde o kelime size varmış gibi görünmedi değil mi? CTRL+F tuşuna basarak, bir sayfada herhangi bir kelimeyi veya cümleyi bulmanıza yardımcı olan ve sizi anında aradığınız bilgiye ulaştıracak küçük bir arama motoruna sahip olacaksınız. (Bonus: Daha sonra sonuçlardaki metni taramak için CTRL+G tuşlarını kullanabilirsiniz.)
  • CTR+L: Bir tarayıcıda, CTRL+L tuşuna bastığınızda imleciniz otomatik olarak adres çubuğuna atlayacak ve yeni bir arama ya da web adresi girmeniz için hazır olacaktır. Bu hafife alınan tuş kullanımını muhtemelen listemdeki diğer kısayollardan daha sık kullanıyorum
  • CTRL+S: Üzerinde çalıştığınız dosyayı kaydedin. Bunu mümkün olduğunca çok yapın, bilgisayarınız çöktüğünde / güç kaybettiğinde / kediniz Microsoft Word’ü yanlışlıkla kapattığında her şeyi kaybetme riskini en aza indirmek için.
  • CTRL+ T ve CTRL + SHIFT + T: Tarayıcınızdaki o küçük yeni sekme düğmesine tıklamak yerine, anında yeni bir sekme açmak ve aramaya başlamak için CTRL + T tuşlarına basın. (Bonus: Bir sekmeyi yanlışlıkla kapatırsanız ve geri getirmek isterseniz, CTRL + SHIFT + T tuşlarına basın. Thor’un çekicinin eline dönmesi gibi, sekme anında yeniden ortaya çıkacaktır.)
  • CTRL + SHIFT + V: Muhtemelen yapıştırmak için CTRL + V tuşlarına basabileceğinizi biliyorsunuzdur, ancak bu genellikle beraberinde çok fazla yük getirir -bir web sitesinden metin kopyalıyorsanız, orijinal yazı karakteri, linkler ve istemeyeceğiniz diğer düzenlemeleri içerebilir. Bundan kaçınmak için, birçok uygulama CTRL + SHIFT + V kullanarak bir metin bloğunu linkler ve işe yaramayan diğer şeyler olmadan yapıştırmana izin verir, böylece yazı karakterini normale döndürmek için vakit kaybetmene gerek kalmaz. Bu hareket tarzı uygulamadan uygulamaya biraz değişebilir, ancak bir deneyin -bazı uygulamalarda Mac’te Command + Shift + V’nin çalışırken bazılarında ise Option + Shift + Command + V’nin gerekli olduğunu fark edebilirsiniz.
  • CTRL+ Ok Tuşları: Eskiden, uzun bir belgede klavye dışında başka hiçbir şey olmadan kendi yolunu bulan bir patronum vardı ve bu yaptığı beni şaşırtmıştı. Görünüşe göre CTRL tuşunu basılı tutuyor ve ok tuşlarını kullanıyordu -sol ve sağ imleci sözcükler arasında hareket ettirirken, yukarı ve aşağı tuşları paragraflar arasında hareket etmesini sağlıyordu. (Bonus: Ok tuşlarını hareket ettirirken SHIFT tuşunu basılı tutarsanız, sadece imleci hareket ettirmek yerine o metni seçersiniz.)

Eğer Mac kullanıcısıysanız, yukarıdaki kısayollarda kontrol (control) yerine komut (command) tuşunu kullanmanız gerekir.

Burada konuşabileceğimiz düzinelerce daha kısayol var, özellikle belli uygulamalar için bu geçerli. Belki ciddi bir tablolama kullanıcısısınız, bu durumda oradaki en güçlü Excel kısayollarını aramalısınız. Ya da belki gelen kutunuza göre yaşamınızı şekillendiriyorsunuz, bu durumda Gmail’de bilmeniz gereken bir sürü kullanışlı kısayol vardır. Eğer editörümün kafama bir silah dayadığını varsaysaydık (yardım edin) ve bunlardan yalnızca birkaçını seçebilseydim, yukarıdakiler favorim olurdu -ancak siz, sizi yavaşlatan sıkıcı görevlerin yerine yenilerini arayın. Kısa sürede işin içinden çıkacaksınız.

Kendi Kısayollarınızı Yeniden Eşleştirin, Özelleştirin ve Oluşturun

Eğer yukarıdakiler sizin için eskiyse, kendi kısayollarınızı oluşturmaya başlama zamanı. Belki bir uygulama, istediğiniz eylemler için yerleşik kısayol tuşlarına sahip değildir veya belki belirli kısayollara tek elle ulaşmak çok zordur (size söylüyorum, CTRL + SHIFT + ESC). Bu kısayol tuşlarını özelleştirmenin birkaç yolu vardır- bazıları kolay, bazıları biraz daha ileri düzeydedir:

  • SharpKeys ile tek tek tuşları yeniden eşleştirin: Eskiden bir Mac kullanıcısıydım ve Windows’a geri döndükten sonra, (command) komut yerine CTRL kullanmaya hiç alışamadım. Bu yüzden SharpKeys’i çalıştırdım, Alt tuşunu CTRL (ve Windows tuşunu Alt olarak işlev görecek şekilde) değiştirdim, böylece klavyem daha çok Mac’e benzedi -ve bu benim hayatımı değiştirdi. Tüm kısayollarıma tek elle basmak daha kolay ve kas hafızama dokunmama gerek kalmadı. Yalnızca bir tuşu diğerine yeniden eşlemek istiyorsanız, çözüm SharpKeys’dir. (Mac’te, Sistem Tercihleri> Klavye> Değiştirici Tuşlar’dan birkaç değiştirici tuşu yeniden eşleştirebilirsiniz.)
  • Uygulama içi klavye kısayolu özelleştirmesine bakın: Photoshop veya MediaMonkey gibi bazı uygulamalar, hepsi klavye kısayollarına ayrılmış olan bir tercih sayfasına sahiptir. Bunlara sahip olmayan menü öğelerine klavye kısayolları ekleyebilir veya var olanları değiştirerek en sevdiğiniz programlar için mükemmel kısayollar oluşturmanıza olanak tanır. Eğer Mac kullanıyorsanız, aslında uygulama içi kısayolları sistem genelinde ayarlayabilirsiniz; Sistem Tercihleri> Klavye> Kısayollar’a gidin, kenar çubuğunda uygulama kısayolları’nı tıklayın ve uygulamalarınızda karşılaştığınız herhangi bir menü öğesi için yeni bir klavye kısayolu oluşturmak için artı işaretini tıklayın.
  • Tamamen yeni kısayollar oluşturun: Yukarıdaki seçenekler başarısız olduğunda, büyük silahları çıkarma zamanı, sıfırdan kendi kısayollarınızı oluşturun. Logitech veya Razer gibi bir şirketten bir klavyeniz varsa, özel tuş kombinasyonları için makrolar oluşturmanıza veya “kaydetmenize” olanak tanıyan bir yazılıma sahip olabilir. Değilse, nasıl çalıştığını öğrenmek için biraz zaman ayırırsanız, her şeyi bir klavye kısayoluna dönüştürebilen çok güçlü bir betik dili olan ancak biraz daha karmaşık AutoHotkey’e başvurabilirsiniz. (Kodlayıcı değilim, ancak yine de bazı başlangıç kılavuzları ve talimatları takip ederek bunu çözdüm- siz de yapabilirsiniz. Kendi AutoHotkey kılavuzumuz bile burada.)

Bu tavşan deliğinin derinlere indiğini görebilirsiniz, ama buna değer. Hala yaklaşık on yıl önce AutoHotkey’de oluşturduğum kısayolları kullanıyorum (Durdurma (Pause) tuşunu hiç kimsenin hiçbir şey için kullanmadığını biliyor musunuz? Ben bunu bilgisayarım için bir “uyku moduna geç” düğmesine çevirdim). Bu tür şeyleri araştırmak biraz zaman alır, ancak yapacağınız bu ilk yatırım muhtemelen üretkenliğinize yıllarca hizmet edecektir.

Birkaç Tuş Dokunuşuyla Uzun Metin Blokları Yazma

Her gün, hata yapmadan defalarca yazdığım bazı şeyler var. Adresimi insanlara kısa mesajla gönderiyorum, Chrome’un adres çubuğuna belirli URL’leri yazıyorum ve aynı e-postayı kilisede yönettiğim gruba katılan herkese gönderiyorum. Metin genişletme, bu metin dizelerini bir klavye kısayoluyla yazmama izin veriyor.

Örneğin, adresim ” ‘, ekle’ ” kısayoluna atanmış. Bir belgeye ,ekle yazdığımda tercih ettiğim metin genişletme programım bunu tanır ve onu tam adresimle değiştirir. Tüm grup üyelerime göndereceğim iki paragraflık e-postayı yapıştırmak için ,katıl yazıyorum ve hatta derece simgesini (°) yazmak için ,derece yazıyorum. Bunun için o kadar çok akıllıca kullanım var ki hepsini tek bir makaleye sığdıramadım, ancak haftada birkaç defadan fazla yazdığınız herhangi bir şey için bundan faydalanabileceğinizi söylemek yeterli olur.

Bir kez daha Mac kullanıcıları bu konuda herhangi bir zorlukla karşılaşmayacak: bu özellik, Sistem Tercihleri> Klavye> Metin altında, doğrudan macOS’ta yerleşiktir. Yeni bir kısayol eklemek için artı işaretini tıklamanız yeterlidir  -normalde yazmayacağınız bir şey olduğundan emin olun (ben, bu nedenle yukarıdaki virgül biçimini kullanıyorum) ve bu kısayolu yazdığınızda görünmesini istediğiniz metni ekleyin. Windows kullanıcıları birkaç farklı üçüncü taraf program arasından seçim yapabilir, ancak ben şahsen PhraseExpress’i çoğu insan için tavsiye ederim. İlk birkaç cümle genişletmesini yaptıktan sonra güçlü, ücretsiz ve kolay bir kullanım sunar. Metin genişletici (veya yukarıdaki kısayollardan herhangi biri) olmayan bir bilgisayar kullandığımda, çamurlu bir yoldan geçiyormuşum gibi geliyor. Zaman kazandıran bu klavye numaralarına bir kez alıştığınızda, onlar olmadan asla çalışmak istemeyeceksiniz.

Kaynak: Do Everything Faster with These Keyboard Tricks

Sinem Yağdı

Sinem Yağdı

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım